Смъртността при коронавируса е до 15 пъти по-висока от грипа

Колективният имунитет е неприложим, обясни вирусолог от Кеймбридж
15 окт 2020 11:55, Петя Славова
128
Смъртността при коронавируса е до 15 пъти по-висока от грипа
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"COVID-19 категорично не е просто един грип. Смъртността при него е от 3 до 15 пъти по-висока. Идеята, че се създава изкуствена паника не отговаря на реалността". Това заяви пред Нова тв вирусологът към университета в Кеймбридж и консултант към ООН д-р Велислава Петрова.

Тя добави, че актуалната ситуация в Европа не е добра. Случаите се повишават с бърз темп, а вчера на Стария континент е имало повече регистрирани новозаразени от Щатите. По мнението й страните в Европа преминават през втори пик на заболяването. Той идвал след период, в който хората са били ограничени заради рестрикциите и повишаването било нормално.

Още по темата

Според специалиста стъпките предприети у нас са в пълен унисон с тези по света. "Ефектът върху икономиката и много други фактори трябва да бъдат взети предвид", казва д-р Петрова.

Тя добавя, че в началото на текущата втора фаза се заразяват много повече млади хора, а при тях смъртността е по-ниска. Тези млади хора обаче неминуемо се срещат с по-възрастни от тях, което за съжаление ще доведе и до по-голяма смъртност, смята вирусологът.

Д-р Петрова вижда няколко елемента около COVID-19, които всеки трябва да има предвид.

Единият от тях са маските, казва тя. "Важно е да се знае, че когато СЗО взима решение, то е продиктувано от много фактори. В началото на пандемията нямаше достатъчно налични маски и предпазни средства и това е причината те да се ползват и препоръчат с приоритет от здравния сектор. Тогава нямаше и данни дали те биха предпазили хората от новия вирус. Сега обаче нещата стоят по съвсем различен начин. Въпросът дали маските могат да ни предпазят, дори не стои на дневен ред.

Колективният имунитет е другото важно според специалиста нещо около пандемията.

"Този подход не само е неетичен, но и не е подкрепен от научни данни. Тази стратегия разчита на факта, че когато си инфектиран веднъж, то повече няма да можеш да бъдеш заразен от вируса. При COVID-19 обаче това въобще не е вярно. Има много случаи, в които човек бива заразен повторно от инфекцията", казва д-р Петрова.

Тя допълва, че изградените антитела не означават задължително, че няма да можем да се заразим. В много от случаите те допринасят за по-лекото прекарване на болестта.
 


128
Още от Страната
Водите на р. Русенски Лом отново в цветна гама
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Абе хора и аз не вярвам в ковитодеветнайсе ама какво пречи поне да спазваме дистанция тя поне не струва пари , моля ви се от душа и сърце, спазвайте дистанция по ще е добре.
115
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Феминистът

Защо ли д-р Велислава Петрова не се е консултирала с теб. Виж колко си умен!
Сигурно имаш диплома за 8-ми клас!
114
4
 
2
 
! Отговори
Феминистът преди 1 седмица
Covid 19 не бил просто един грип. Да, Covid 19 не е дори и един грип: от грип поне се подсмърча, киха, че и температура се вдига, а Covid 19 просто го прекарваш без дори да знаеш.
113
2
 
1
 
! Отговори
Феминистът преди 1 седмица
Досега очите ми не са виждали, а ушите ми не са чували дори за един смъртен акт, в който писмено да е регистрирано Covid 19 като основна или допълнителна причина за смърт при носители на вируса. Така че смъртността от този вирус е кръгла нула.
112
1
 
3
 
! Отговори
Феминистът преди 1 седмица
Имало много случаи на повторно заразяване.
Не, тези повторни случаи са спорадични и единични. Ако не беше така, щеше да ни бъде сервирано някакво число, например: "мониторинг показва, че до 4 процента от прекаралите заболяването си заразяват отново".
Така че казаното твърдение от специалиста е 100 процента пропаганда.
111
3
 
0
 
! Отговори
е до преди 1 седмица
е до, е до, е до, е до, е до, е до, е до, е до, е до, е до, е до, е до, е до, е до, е до, е до, е до, е до 5 пъти по-Евтино!
110
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Глупотевини на търкалета ..
109
7
 
5
 
! Отговори
истината преди 1 седмица
Не вярвам! Това е масова психоза за да ни накарат да се ваксинираме и да ни чипират като кучетата и да ни направят роби !!! Който не вярва - всички кучета с чип ходят вързани с кайшка като роби.
Ако искате да ви облъчат с корона носете под шапката си обикновенно алуминиево фолио на главата си и задължително се мажете всеки ден с етерични масла и по 1 лъжичка стрит на прах лечебен кристал всеки ден !!!!
108
3
 
3
 
! Отговори
??? преди 1 седмица
Интересна промяна има и в броя на починалите България тази година в сравнение с 2019 година. Населението на България намаля с над 50000 човека и сега починалите трябва да са по-малко от 2019. Преди епидемията, през първото тримесечие това е така, починалите през 2019 са 32593, а през 2020 са 30163, с 2410 по-малко. Точно обратното е след като епидемията се разпространи през третото тримесечие (юли, август, септември), когато починалите през 2019 са 23722, а през 2020 са 25083, с 1361 повече.
107
2
 
3
 
! Отговори
??? преди 1 седмица
Не знам как е пресметнала тези от 3 до 15 пъти, но според сата на НСИ през 2019 от грип са починали 0,2 човека на 100000 души население, а през 2017 и 2018 по 0,1 човек на 100000 души население, а само от 1 юли досега от Ковид-19 са починали 699 човека, което е смъртност от 10,1 човека/100000 и то само за половин година и 14 дни. Това прави между 50 и 101 пъти по-висока смъртност от грипа.
106
0
 
0
 
! Отговори
БХУ преди 1 седмица
Сигурно!!!
105
5
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 седмица
Моето мнение е базирано на размисли и страсти на хората около мен и Официалната Информация на Правителството .
1. Ковид 19 е вид Грип .
2. Лидерите на Държавите НЕ взимат решения за Ковид19
3 .Лекарите бягат от Болните като Дявол от Тамян
4 .Няма Лечение което е Ново - прилага се Парацетамол и Кислород (дрън дрън за Лекарството с което е лекуван Тръмп - ГЕРБ ще си разделят няколко милиона Долара)
Разликата - Всички заразени прекарват болестта различно - от НИЩО до СМЪРТ .Има Лекарства с ДОЛАРИ.
104
17
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 седмица
*** престанете да лъжете хората. Няма умрял от Корана ако не е доказано с аутопсия . Това е плод на болни фантазии.Смъртност само от Корона няма. Това е истината . За стотен път ви го доказа и Мангъров отказвайки да се изследва след контакта с Любенов в Канал 1.Побъркахте народа от мними атаки и мними вируси.
103
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Егати глупостта!
Това заключение на базата на какви данни го направихте?
Официалната лъжлива статистика сочи точно противоположното!
102
2
 
7
 
! Отговори
ДртПрч преди 1 седмица
Ако не внимавате, току виж вирусът ви сменил пола
101
8
 
23
 
! Отговори
Fenb преди 1 седмица
Мда, видя се високата смъртност, толкова висока, че се оказа до момента 2020 е по-ниска като цяло смъртността в цяла България спрямо миналогодишния период. И това е официална статистика!
Отделно, всякакви герои заразени, болни, като Домусчиев и сие, оздравяха магически за броени дни...че то от грип щяха да боледуват по-дълго!
100
6
 
13
 
! Отговори
Мутафчийски преди 1 седмица
Коронавирусът смалява мъжките полови органи и кара женските гърди да увиснат! Казва го института Роберт Кох! Носете си навсякъде маските, за да не плачете на края, че пак трябва да ви оправям!
99
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Доста “форумни експерти” са се изакали под статията.
Питайте тях, защо питате СЗО и тази неизвестна жена от затънтения Оксфорд.
Те са прекарали всички инфекциозни болести и знаят ВСИЧКО.
98
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Спокойно! Тези дрънканици минаваха през март-април, когато нищо не се знаеше за вируса. Сега хората вече претръпнаха и видяха, че и 5% от това което се говореше не е истина.
97
1
 
5
 
! Отговори
До 93 преди 1 седмица
Без да съм #83, ще ти рекна: Пенчо бре, чети! Сега поне е лесно и нужно само малко мерак.

И надявам се няма да искаш лично запознанство и среща с всяка една жертва на починалите от Испанския грип...