Смъртността при коронавируса е до 15 пъти по-висока от грипа

Колективният имунитет е неприложим, обясни вирусолог от Кеймбридж
15 окт 2020 11:55, Петя Славова
128
Смъртността при коронавируса е до 15 пъти по-висока от грипа
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"COVID-19 категорично не е просто един грип. Смъртността при него е от 3 до 15 пъти по-висока. Идеята, че се създава изкуствена паника не отговаря на реалността". Това заяви пред Нова тв вирусологът към университета в Кеймбридж и консултант към ООН д-р Велислава Петрова.

Тя добави, че актуалната ситуация в Европа не е добра. Случаите се повишават с бърз темп, а вчера на Стария континент е имало повече регистрирани новозаразени от Щатите. По мнението й страните в Европа преминават през втори пик на заболяването. Той идвал след период, в който хората са били ограничени заради рестрикциите и повишаването било нормално.

Още по темата

Според специалиста стъпките предприети у нас са в пълен унисон с тези по света. "Ефектът върху икономиката и много други фактори трябва да бъдат взети предвид", казва д-р Петрова.

Тя добавя, че в началото на текущата втора фаза се заразяват много повече млади хора, а при тях смъртността е по-ниска. Тези млади хора обаче неминуемо се срещат с по-възрастни от тях, което за съжаление ще доведе и до по-голяма смъртност, смята вирусологът.

Д-р Петрова вижда няколко елемента около COVID-19, които всеки трябва да има предвид.

Единият от тях са маските, казва тя. "Важно е да се знае, че когато СЗО взима решение, то е продиктувано от много фактори. В началото на пандемията нямаше достатъчно налични маски и предпазни средства и това е причината те да се ползват и препоръчат с приоритет от здравния сектор. Тогава нямаше и данни дали те биха предпазили хората от новия вирус. Сега обаче нещата стоят по съвсем различен начин. Въпросът дали маските могат да ни предпазят, дори не стои на дневен ред.

Колективният имунитет е другото важно според специалиста нещо около пандемията.

"Този подход не само е неетичен, но и не е подкрепен от научни данни. Тази стратегия разчита на факта, че когато си инфектиран веднъж, то повече няма да можеш да бъдеш заразен от вируса. При COVID-19 обаче това въобще не е вярно. Има много случаи, в които човек бива заразен повторно от инфекцията", казва д-р Петрова.

Тя допълва, че изградените антитела не означават задължително, че няма да можем да се заразим. В много от случаите те допринасят за по-лекото прекарване на болестта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Даже и сестрата на Кристияно Роналдо ви каза че това е измамата на века! Ние тук във форума ви го повтаряме от април месец насам, ама когато някой известен го каже е съвсем друго!Айде спрете цирка
29
4
 
18
 
! Отговори
AAA преди 3 години
четох една статия от UK преди точно 1 ден в която се казваше че смъртността е 3,4 пъти по висока от грипа, ама тука 15... и на свинския грип беше около 3 пъти по висока ама тогава никой не броеше всеки заразен и починал
28
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ежедневната доза жалка пропаганда! Световното правителство е изключително загрижено за Вашето здраве! Разчита единствено на пълното Ви невежество, подклаждано от платените *** и човекомразците!
27
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютна лъжа! Истинския грип е достатъчно сериозно заболяване? Неслучайно в началото се изпускаха, че коронавирусоте са причинители на много, но слаби инфекции. Ковид 19, под въпрос дали съществува дори!
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се затваряйте вкъщи, маски слагайте само където искат, може да си дезинфекцирате малко по-често ръцете. Не се паникьосвайте, опитайте се да живеете както преди, е не е необходимо да се тъпчете много хора на едно място, например в дискотека.Добра храна, достатъчно сън, повечко секс и по-малко облъчване от медиите и всичко ще е наред
25
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно аргументирана статия. Преобладават заразени, които са млади и повечето се справят с вируса. Затова смъртността е ниска ,а дали има последствия не се знае. Ако се увеличи броя на хората с разклатено здраве и жертвите ще са повече.
24
7
 
1
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Инатът няма да ни помогне, а ще ни разруши.---Предполагам, че по този начин природата се изчиства от ненужния и вреден баласт, въплатен под формата на *** и прочее ***.
23
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
продължават т'ъпотиите и преиначени изсмукани донесени от 9 кладенеца факти .. АНАТЕМА
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КИНТИТЕ ОТ СУМАТА ЗА ТАЯ СТАТИЯ ДАНО ДА ГИ ДАДЕТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ ОТ КОРОНАВИРУС!
21
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами в САЩ 220 хил. починаха. Кога сте чували при съвременните грипни еидемии за такива жертви за един сезон. Няма никакво сравнение. Аз лично имам двама близки, които си отидоха без да имат терминални заболявания и то на възраст под 50 години. Оставиха деца и съпруги. Разбира се, не може да се затворим, но има обикновена логика, която мож да се следва. Много бизнеси могат да минат онлайн. Същото е и с учебните заведения. Инатът няма да ни помогне, а ще ни разруши.
20
16
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В двайсетината изречения от този "консултант към ООН" има поне 10 неверни, нелогични или противоречащи си факта.
19
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този вирус е в резултат от много неща. Изсичането на горите, изчезването на животни и намаляване на популацията на много диви животни, яденето на прилепи и кучета, намаляване на територията която обитават лъвовете поради презастрояване и т.н.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМАН ОТ ТИЯ КАБИНЕТНИ УЧЕНИ, ДЕТО НЕ СА ВЛИЗАЛИ В БОЛНИЦА, САМО ПИШАТ СТАТИИ СРЕЩУ ЗАПЛАЩНЕ ОТ ЗДРАВНАТА МАФИЯ!
17
0
 
15
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Колективният имунитет... не подтиска разпространението му....Тогава вирусът няма достатъчно пространство да се разпространява и отмира естествено.---я пак?
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЧАЯКАЙТЕ СЕ ГА УЖ 3 ПЪТИ, АМА ДО 15 ***...И ДА ЛЪЖЕТЕ НЕ МОЖЕТЕ!
15
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте ми линк за някоя високопарна статия подкрепена с доказателства от някой велик колеж или институт, където са открили вируса, изолирали са ги и са го тествали.Има ли? Няма.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13Да, по- различен е, просто не съществува
13
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разберете бе , хора! Колективният имунитет НЕ е метод за борба с вируса и не подтиска разпространението му. Това е логичен ефект при който достатъчен брой хора са се заразили и изградили имунитет. Тогава вирусът няма достатъчно пространство да се разпространява и отмира естествено. Но явно, този вирус е по-различен.
12
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези чиновници които по цял ден не правят нищо, вече са в редиците на легиона. Тикварий им вдига заплатите с 20% и автоматично започва пропагандата, че има корона-морона и много е зле положението. Цял ден маникюр и пропаганда пред държавния компютър и интернет, платени от данъкоплатците за пропаганда срещу тях.
11
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слави трифонов ще спаси българия от вируса като дойде на власт и мангъров стане здравен министър