Водата в яз. "Камчия" стига до пролетта, ако продължи сушата

Включват като резервни източници язовирите "Порой" и "Ахелой"
15 окт 2020 19:56, Анисия Иванова
13
Водата в яз. "Камчия" стига до пролетта, ако продължи сушата
Архив: БГНЕС

Ако засушаването продължи, водата в язовир „Камчия“ ще стигне до месец май 2021, без да се налага режим. Това сочат данни на екоминистерството, които днес бяха потвърдени и от областния управител на Бургас - Вълчо Чолаков, съобщиха от Областната управа.

На редовно заседание на ВиК асоциацията днес Чолаков поиска решения на проблемите с водоподаването в най-малките населени места на територията на областта.

Една от идеите е язовирите "Порой" и "Ахелой" да бъдат обявени за резервни водоизточни за питейно-битови нужди. В момента те са за напояване към Министерство на земеделието.

Ако двата язовира бъдат пригодени за питейни нужди, в сегашното им състояние биха увеличи периода с още три месеца, а при пълен капацитет с цяла година.

Експертите от ВиК асоциацията поддържат мнението, че същите могат да станат "за смесено ползване". Така от една страна ще продължи напояването, от друга, в случай на недостиг на питейна вода, ще бъдат намалявани количествата за напояване и увеличени тези за питейни нужди. Решението дали това ще се случи е от компетентността на отговорните министерства.

"Между другото, вчера имам информация, че река Камчия е потекла. Доскоро беше суха, което е един добър знак", каза Чолаков.

Нужни са ремонтни дейности по двата язовира, изграждането на съоръжения, както и на пречиствателни станции, поясни началникът на дружеството Ганчо Танев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Коментари 4 и 5 преди 3 години
Тия двамата с толкова много мозък далеч ще стигнат.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами ходете пак да сечете вековни дървета във вододайната зона над Котел - мястото, откъдето се пълни яз.Камчия! Понякога се чудя наистина ли сте толкова ограничени, или всичко е от безкрайната ви алчност?!
10
1
 
5
 
! Отговори
Fg преди 3 години
Туй ако стане релно няма да има много много сезон другата година. Надали някой ще му е кеф да плаща по 100 кинта спането над некой ресторант и да има вода по 4 часа на ден.
9
0
 
5
 
! Отговори
тт преди 3 години
Махайте ВЕЦ а при обем под 2/3 ,компенсирайте инвеститора със стар обор за соларна централа и готово.Подобна схема за всеки язовир ,защото има промяна на климата.Най горещ Септември в Европа през последните 450 години(откакто има измерване)
8
0
 
1
 
! Отговори
Бб преди 3 години
Пускайте и Яснополянския язавир дет п***т в него пънчарските роми.
7
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 3 години
По скоро максимално да стигне до февруари края, водата е около 40 милиона кубима ама и меренето на обема е леко стъкмистика, може да е доста затлачен по дъното и реалния обем да е 30 милиона кубика, месечно май отиват над 8 милиона кубика сами пресметнете до кога ще има вода, реално вече трябва да се мине на воден режим и да се сложи цена за кубик след използвани 5 кубика 20 лева, който иска нека да плаща докато има поне вода.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май скоро ще закриват Слънчака и Златните.
5
4
 
15
 
! Отговори
БСП преди 3 години
Ето до какво води управлението на ГЕРБ!!Замислете се българи!!
4
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе каква суша !?!? Колко дъжд се изля тия дни особено в София !!!! Тия на овце ли ни правят ?!???? Явно сме овце щом ги търпим още тия мутри !!!!!
3
10
 
1
 
! Отговори
Воден свят преди 3 години
Водата е над 70% а може и повече, вижте глобуса. По-важно е да не спира в София. Това е най-важният град, а другите все нещо ще измислят. Ако съм едно министерство, хич няма да помисля даже. Да копаят кладенци или да се местят до пълноводна река. Ако не им се мести да дестилират морска вода в казани за ракия.
2
2
 
16
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
ВЕЦ Камчия е винивника. Догодина няма да има сезонн на морето щото няма да има вода! Еййй източиха я тая държава, ако могат и морето и него ще го източат. Един прибира пачките, целият народ на сух режим - това и в социализма го нямаше
1
2
 
12
 
! Отговори
GOGO преди 3 години
До ИНСАЙДЕР ,КАК ДАГИ СПРЕ,АМИ ШКАФФФЧЕТО ЩЕ ОСТАНЕ ПРАЗНООООО.