Живеем в свят с работещи бедни, а и все повече стават безработните

Може ли безусловният базов доход да реши финансовия проблем?
16 окт 2020 09:10, Петя Славова
367

Може ли безусловният базов доход да реши финансовите проблеми на България?

"Безусловният базов доход е граждански дивидент. Ако няма потребление, няма икономика. Последните 15 години в България няма граждани и няма икономика. От 2015 г. на пенсионните фондове им е трудно да оцеляват. Инструментите, които те използваха, просто ги няма. Ние си направихме много грешна сметка. Това се случва на много места по света", обясни икономистът Ивайло Кирилов в ефира на "България сутрин".

По думите му, ако има безусловен базов доход, той ще гарантира определена сума за България.

"Хората започват да работят, правят собствени бизнеси. Няма някъде пилотен проект, който да не е успял. Ние имаме свят с работещи бедни. По-голямата част от хората работят, за да си покрият разходите. Бюджетът трябва да се преструктурира и оптимизира", коментира специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Според него липсата на работни места е фундаментален проблем, пред който съвременният свят е изправен.

"В момента основният казус е липсата на работни места. 250 млн. души ще си загубят работните си места тази година. Цифрите са стряскащи. В Южна Корея ще бъде въведен "данък роботи", за да може да оцелее икономиката. Ние искаме животът да не се променя, това е невъзможно. В момента все повече хора остават без работа, което е трагично", подчерта експертът.

Кирилов изтъкна, че коронавирусът е непредвидим фактор, който затруднява все повече глобалните процеси.

Икономистът изрази мнение, че безусловният базов доход е приложен в почти целия арабски свят и това е много хитра политика на управляващите в тези държави.

"В момента в Германия тече пилотен проект - дават се 1200 евро на гражданите. Там гражданите даряват и се тегли томбола кой ще спечели. В момента на 700 души са дадени по 1200 евро. Тези, които не работят, получават базов доход. Тези, които работят, си получават заплата. Пенсионерите си получават пенсии. Така се гарантира икономиката", разясни Кирилов.
 


367
Още от Страната
Издриват се нарушителите, изхвърлили тонове боклуци край Враца
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
348
0
 
1
 
! Отговори
Dida Didova преди 1 седмица
Безусловен базов доход за всички ! По 5000 евро. Ще се решат всички проблеми. Всички ще са доволни. Да теглят заем и да ги дават вече .
347
0
 
9
 
! Отговори
Справедливост... преди 1 седмица
Намаляне на раб. часове за работа. Там е спасението.Не по 8ч., а по - малко.Който иска повече парици да работи и в др. фирма.Какво е това ? Екстри, бонуси, премии?
346
1
 
3
 
! Отговори
Ивко преди 1 седмица
Доста хора които познавам предлагат квалификация мога да копам а мога и да не копам.и на каква работа да се надяват.
345
2
 
22
 
! Отговори
До Радослав преди 1 седмица
От бабите има много ползи. От тях винаги може да получиш ценно знание. Повечето от тях, ако са подвижни, са в помощ на семейството. Моята баба отгледа първото ми дете, а беше на 80 г., когато то се роди. Благодарение на нея аз можех да работя. С второто ми дете беше много трудно, защото баба вече не беше с нас. А колко е хубаво сутрин да станеш и някой вече да е направил закуската. Децата обичаха да се гушкат при нея. Винаги търпеливо им разказваше приказки.
344
1
 
4
 
! Отговори
шмatka преди 1 седмица
До Анонимен 347 А ти в този капитализъм какво очакваш? Някой да ти дава пари благотворително?
343
0
 
8
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 1 седмица
Върнаха ни в времената на Чарли Чаплин...И докато роднините на Ч.Чаплин и казино играчите вилнеят,ще става и по лошо!?...
342
2
 
28
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
Крайно време е да се приеме закон! ЕГН се дава само на данъкоплатци и на техните деца! Ако нямаш ЕГН, ти не съществуваш за държавата и нямаш право на нищо! Само така ще се стимулира раждането на граждани, а не на биомаса с отрицателен принос за обществото! 1 баба на 80 години за последните 5 години от живота си има в пъти по голям принос за обществото от цял катун от 2000 индивида от боята защото тя само за жилището си е платила повече данъци отколкото целия катун за цялото си съществуване!
341
2
 
28
 
! Отговори
Радослав преди 1 седмица
Няма нужда от проекти, да дойдат в България да видят какъв е ефекта от базовия доход! Ето държавата ни раздава пари на един определен етнос, които за да взима още повече пари създава още биомаса която също като родителите си ще е без 1 ден трудов стаж, без 1 стотинка платен данък, но до края на живота си ще е потребил милиони държавни пари! Ето ви ефекта от безусловен базов доход! Това е награда за мързела и стимул за развъждането на още мързеливци! А икономиката няма полза от развъждането им!
340
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Въпреки, че съм десен по убеждения, не мога да не забележа много притеснителния страничен ефект от съвременната глобализация и неолиберално управление. Той се изразява в съсредоточаването на огромни ресурси в малка част на населението и бавното обедняване на останалите. Това ще задушава икономиката в дългосрочен план, защото убива потреблението. От там се изпада в постоянна стагнация и нисък разтеж, който вече е факт на много места. Парите са маслото на икономиката, а хората имат все по-малко.
339
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това беше целта на истерията с коронавируса,да създаде икономическа криза и безработица,за да принуди хората да работят на по ниски надници и при по лоши условия,така си гарантират евтина и послушна работна ръка,освен това да работиш за оцеляване си е чиста форма на робство,само,че доброволно.Та трябва да научат хората да се съгласят с това и ето ти корона истерия осигуряващ пазар за роби хаха
338
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Арахангел

Фердинанд го е казал за такива като тебе... както и боко за това, че е прост и селянин. Затова се и разбирате, нали?!
337
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Така е при ес демокрацията водена от германия, където системата се крепи на работещите бедни.
Германия е един голям концлагер за собствените си граждани.
336
7
 
2
 
! Отговори
! преди 1 седмица
Слави - президент!
335
2
 
23
 
! Отговори
!!! преди 1 седмица
Демек, за да се печелят избори се раздават пари на убити от системата, а балъците да бачкат. Същата ще е и съдбата на децата им. Някои се усещат навреме и изчезват, защото привилегиите са за роми, системата ги недаубила, и каквито се сетиш. След 10 години на един балък ще му висят по 3-4 такива паразита, при това с високи претенции, защото те и сега получават повече от работещия.
334
0
 
25
 
! Отговори
КАРЛОВЕЦ преди 1 седмица
В КАРЛОВО НА ОПРЕДЕЛЕНА ДАТА ИДВАТ РОМИТЕ ОТ СЕЛАТА В ЗАПАДНАТА ЧАСТ > РОЗИНО, ХРИСТО-ДАНОВО, КЪРНАРЕ, ПЕВЦИТЕ И ДР.

ИДВАТ ЗА ДА ТЕГЛЯТ ОТ БАНКОМАТИТЕ ДЕТСКИТЕ И ПОМОЩИТЕ. ВИЖДАЛ СЪМ МНОГОДЕТНА РОМКА ТЕГЛИ ПАРИТЕ, А НА УЛИЦАТА Я ЧАКА ГЛУТНИЦА ОТ ДЕСЕТИНА "ТРАЙНО-БЕЗРАБОТНИ"

СЛЕД КАТО ИЗТЕГЛЯТ ПАРИТЕ НАПЪЛНЯТ ГРАДСКИЯ СТОЛ ЗА ДА ЯДАТ. ВЪТРЕ ЗАПОЧВА ДА МИРИШЕ НА ***. НЕ ЗНАМ ПЕРСОНАЛА КАК ИЗТРАЙВА

СЛЕД ТОВА СЕДНАТ НА ПРИПЕК НА ПАРКИНГА И ПОЧВАТ ДА ТЪРКАТ БИЛЕТЧЕТА ОТ ТОТОТО ДОКАТО ЧАКАТ РЕЙСА
333
2
 
24
 
! Отговори
пак до карловеца преди 1 седмица
В маршрутката от Ст.Загора за В.Търново един шофьор качи правостоящи и явно за своя сметка, накакви роми мъж и жена бяха в безобразно състояние това миризми, вируси бацили бактерии ряпа да ядат такава отврат бяха тия същества, че не мога да ви опиша, жената бременна на всичкото отгоре. Хората възнегодуваха буквално искаха да линчуват шофьора, ромката се разквича направо трагедия стана на която трябва да се сложи край в нашата страна. Не можах да разбера защо бяха ходили в Стара Загора ма все тая
332
40
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ромите поне поддържат раждаемостта. Ако не са те доста под 7 щяхме да сме. Да са живи и здрави.
331
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 331

Развъждането на тези започна през бай-Тошово време.
330
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
КОЙТО НЯМА ОБРАЗОВАНИЕ ТОЙ ДА РАБОТИ НА НЕПРИВЛЕКАТЕЛНИТЕ РАБОТНИ МЕСТА
329
16
 
10
 
! Отговори
До Ние си произвежд. преди 1 седмица
Каквото и да сме произвеждали, месо по магазините в селата нямаше, в малките градове - от дъжда на вятър, дори и в периода на така нареченото развито социалистическо общество.
Не помниш ли куриоза, когато през 1978 г. пловдивските хали осъмнаха с надпис "Тодор Живков да свали медалите и да напълни халите", защото цяло лято във втория по големина бълг.град месо няма!
Картофи и зеле внасяхме.
През 70-те години вече нямаше работна ръка за ТКЗС, на полето работеха бабички.
Стига вече басни за соца!