Колеги на проф. Хубчев потресени: Коронавирусът го смля за 2 дни

Уникален човек, загубата е огромна, заявиха те
18 окт 2020 09:01, Ния Христова
72
Колеги на проф. Хубчев потресени: Коронавирусът го смля за 2 дни
Снимка: БГНЕС
Проф. д-р Георги Хубчев стана поредната жертва на коронавируса у нас. Той прекара 15 дни в реанимация, борейки се с вируса. Проф. Хубчев бе един от малкото онкогинеколози в България и началник на родилното отделение в бургаската болница "Дева Мария". 
 
Специалист, за когото лекарската професия не беше просто работа, а мисия. Той е въвел иновативни методи за лечение и спасил стотици бременни жени с усложнения.
 
"Няколко са онкогинеколозите в България, те се броят на пръстите на едната ръка, един от тях е той. Той имаше пациенти наистина от цяла Бълария. Търсеха го, вярваха му! Миналия месец работихме с бременна, която беше със специфични заболявания. Тя беше дошла от Канада да ражда в България. В Канада й бяха казали, че не могат да поемат този риск, тя беше връщана от няколко града в Северна България, столицата и дойде при нас. Да, всичко мина без проблем, но това е заради изключителния професионализъм на д-р Хубчев. И не мисля, че в скоро време колкото и даровити лекари да има, ще могат да го заместят. Той беше просто отдаден на тази професия", сподели анестезиологът д-р Христо Янакиев пред bTV.
Още по темата
"Всички се възхищаваме на неговия професионализъм, на неговата всеотдайност към пациентите, към родитлките. Буквално за три минути пристигаше за спешни операции, за да спаси бебето, да спаси родилка. Беше уникален човек, просто загубата за всички е огромна - и за пациентите, и за лекари, които можеха толкова много да научат от него", сподели д-р Мария Попова - неонатолог. 
 
"Парадоксът е, че колкото по-добър лекар си, си по-рисков, защото повече пациенти срещаш и шансът да пипнеш подобно заболяване е по-голям", сподели още д-р Стефан Касабов - хирург. 
 
Д-р Хубчев почувствал леко неразположение след поредния работен ден в родинлното отделение. Само часове след това е приет в реанимация. 
 
"За два дни! Всички бяхме като потресени, защото този здрав човек вирусът буквално пред очите ни го смля!", каза д-р Христо Янакиев - анестезиолог. 
 
Специализантите боготворели д-р Хубчев, който постоянно експериментирал. 
 
"Неща, които по учебниците даже не ги пише, от неговия личен опит отделяше толкова много време да седне с всеки един от нас, да пита къде имаме пропуски, къде имаме нужда от помощ. И ни научи освен всичките тези професионални неща, и като хора, като лекари как трябва да се отнасяме към пациентите и помежду си един с друг... Изключително разбран и мил човек, много ще липсва!", сподели още д-р Деляна Статева, специалист акушерство и гинекология. 
 
Кметът на Бургас също изрази своята скръб във Фейсбук. Той написа: "Бургас загуби един от най-добрите си лекари, знаково име в българската медицина - акушер-гинеколога проф. д-р Георги Хубчев. Началникът на АГ отделението в УМБАЛ “Дева Мария”, който спасяваше животи, и с помощта на когото стотици бебета взеха първата си глътка въздух, си отиде след тежко боледуване". 
 
В памет на д-р Хубчев от управата на болницата съобщиха, че предоставят цялата база за лечение на пациенти с COVID-19.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
5
 
9
 
! Отговори
Ти да видиш преди 3 години
"Коментарите показват защо ще си останем балканска клоака."Ако не ти харесва балканската клоака, си свободен да заминеш на камчатския или севернокорейския полуостров, и на никого няма да липсваш!
24
25
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Как така този чудесен и перфектен лекар се е заразил - не носи ли маска, не си ли мие ръцете?
23
24
 
13
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
На всеки мислещ чове е ясно, че тия суперлативи и чудни разкази, прикриват нещо - най-вероятно лекарска грешка или неграмотност. Най-вероятно колегите му са се издънили и са го уморили за два дена. Сега хвърлят прах в очите на хората, за да отклонят вниманието и да предотвратят разследване.
22
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина не иска да спазва мерки, не иска ваксини и чака магически всичко да се оправи от само себе си.Вие така си чакате последните 75 години и до къде я докарахте? Никой не ви смята за хора.
21
0
 
1
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Мноо си умен, нема що.
20
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коментарите показват защо ще си останем балканска клоака.
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то повечето доктори, особено специалистите, са над 60. Я се огледайте около себе си. За какви пенсии говорите? А иначе умират и 30 годишни от Ковид. Естествено колкото си по-възрастен, естествено си по-уязвим, но не се мислете за безсмъртни ако сте на 20 или 30. Всички един ден ще си тръгнем, но хората са измислили израза "нелепа смърт" А оттам връщане няма.
18
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уж за два дни го смлял вируса, а лежал 15 в реанимация.
17
30
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
УМРЯЛ Е НЕ ОТ КОРОНАТА А ОТ ЛЕКАРСКА НЕКАДЪРНОСТ!!!БИЛ Е ЛЕКУВАН С ЧАЙ ОТ ЛИПА И АНТИБИОТИК!!!------------------------------МИНИМАЛНОТО НИВО ЗА ЛЕЧЕНИЕ Е ПРОПОЛИС НА КАПКИ И ( НУРОФЕН ИЛИ ЧАЙ ОТ ЕХИНАЦЕЯ ИЛИ КОТЕШКИ НОКЪТ ИЛИ И ДВЕТЕ )
16
0
 
34
 
! Отговори
М дааа преди 3 години
Жалко,бил е невероятен специалист!
15
39
 
5
 
! Отговори
Галин преди 3 години
Слаба имунна система, вирус предназначен главно за група 50+...какво толкова мистериозно се е случило, починал е човека..
14
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се гаври с паметта на човека. Като цяло е заболяване на кръвоносните съдове, просто уврежда най тежко съдовете в белият дроб .
13
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да го прости!Ако се беше пенсионирал преди година на 65 г. сега щеше да е жив.Най-после у нас трябва да се прилага КТ и трудовото законодателство.Жените най-късно на 63 и мъжете най-късно на 65 г. трябва да са вече в пенсия и да си гледат здравето!
12
5
 
5
 
! Отговори
65 преди 3 години
Явно ,че доктора е бил в рисковата група.Но наистина е малка мистерия този вирус.
11
29
 
16
 
! Отговори
Doctor преди 3 години
Човека е умрял от друго нещо.100%.
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КовидинтелелтиалецЗащо не проверите твърдението си лично, интелектуалецо?Аааааааая, сетих се - защото точно сега нямате време да се занимавате с дреболии, нали?Споко, ковид си знае работата, на никого няма да му се размине една среща с него и тогава......ще видим тогава!
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е нужно наистина да се чете статията, вчера навсякъде в заглавията пишеше "С" Ковид или Корона. Това С казва всичко
8
26
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всъщност каква болест е Ковид 19? Съществува ли? Имало хрема, нямало, респираторни, въздушно-капкова инфекция ли е? Всеки ден разнопосочни информации, какво е това чудо:)
7
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да го прости. Не го познавах лично. Коректно е да спомнете обаче и за съпътстващите му заболяване - карценом на челюстта. Добър лекар и човек!
6
3
 
9
 
! Отговори
65 преди 3 години
До анонимен 1-или си много наясно с Ковид, или си много зле .Затова чети да него ,не е загуба на време. Да не се изгубиш и ти като доктора