Личните лекари нямат ресурс да помогнат в COVID отделенията

Доц. д-р Любомир Киров уточни какви са проблемите им
23 окт 2020 15:18, Ния Христова
10
 
Сериозен недостиг на медици има в COVID отделенията в болниците в цялата страна. Здравният министър Костадин Ангелов призова за помощ от страна на участващите в доболничната помощ и специализантите. Ще се обсъди и идеята лекарите от ДКЦ-тата да помогнат в борбата с COVID-19.
 
"Министърът на здравеопазването, главният епидемиолог и хората от Щаба могат да кажат защо се стигна дотук. По наша информация, сред общопрактикуващите лекари има немалко колеги, които се заразиха и боледуват в болнични отделения. Близо една трета от колегите, които загубиха живота си, са общопрактикуващи лекари", каза председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари доц. д-р Любомир Киров в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
По думите му проблемът с липсата на медицински персонал е поставян многократно - финансиране, промяна на условията на специализация, кариерно развитие. Той смята, че липсва визионерство, когато се правят здравни политики у нас.
 
"Проблем при общопрактикуващите лекари има, той може да се задълбочи. Съчувствам на министъра за ситуацията, в която е в момента. Надявам се с всеобща помощ да се справим", отбеляза доц. д-р Киров. 
 
Според него е по-важно не да осигурим лекари за COVID тделениеята, а да направим така, че да не стигат толкова пациенти до тези отделения.
 
"Съмнявам се, че ще можем да помогнем, защото при нас също се очертава дефицит. Няма заместници и заместници на заместниците, няма и медицински сестри. Поставяли сме много остро този проблем. Нашата средна възраст е 60 години", каза още председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според него е по-важно не да осигурим лекари за COVID тделениеята, а да направим така, че да не стигат толкова пациенти до тези отделения."Много точно казано! Ако личните лекари си вършат качествено работата, пациентите в болниците ще намалеят.
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пари за лекарите няма. Парите са в чекмеджетата на мутрите.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София недостигат 100бр. ОПЛ.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Почти всички ОПЛ, които с бивши педиатри са пенсионери.Децата чакат с часове реда си за преглед.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
50% от ОПЛ са в пенсионна възраст.Другите 50%-в допенсионна.
5
2
 
4
 
! Отговори
9К51 преди 3 години
Лекарите нямали ресурс ... що ни залъгвате с това разтягане на локуми .... шубе ги е от корона вируса и сега се чудят как да го извъртят .... същия този вирус за който Мангърката твърдеше че го няма..
4
4
 
2
 
! Отговори
Иванчо преди 3 години
Много моля другарю Мутафчийски, не ми дават да се запиша доброволец в Ковид отделение!Защо не ме пускат, другарю генерал?Та нали вие ни обещахте още пролетта, че всеки който иска ще го пуснат?А сега търсят само доктори!Ми аз не съм доктор. И Марийка, и тя не е доктор, затова и нея не пускат!
3
3
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
защо не скачахте когато сдс правеше реформи в здравеопазването какво е товаличен лекар без мед сестра за икономия вечно няма направления вие ни разболявате и после ни пращате по болниците стачкуваите искаите болниците да не са търг дружествастига с тези клинични пътеки и с това доплащане
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"липсва визионерство, когато се правят здравни политики у нас" .. при гроб изобщо липсва политика, единствената цел е да се спестят средства, които после да се откраднат по един или друг начин. От 10г. гроп не води никакви политики, носи се по течението и усвоява еврофондове с дпс.
1
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Времето е наше! Опа, що стана та не вечерахме?