Скок на измамите в интернет със скъпи стоки

Най-често става през платформи за безплатни обяви
27 окт 2020 15:12, Петя Славова
6
Скок на измамите в интернет със скъпи стоки
Снимка: БГНЕС

Скок на измами при покупка и продажба на скъпи стоки в интернет, отчитат контролните органи. В жертви през последните седмици се превърнаха десетки българи, които търгуват с техника, висок клас спортни стоки и дори луксозни коли през платформите за обяви.

Най-често жертвите се атакуват през платформи за безплатни обяви, сайтове за продажба на коли и страници за запознанства. Измамниците се насочват предимно към луксозни или редки стоки – като лаптопи, фотографски оборудване, автомобили и велосипеди, селскостопанска техника и дори екзотични животни от редки породи. Мишени са както купувачи, така и търговци.

Планински велосипед – висок клас, на добра цена. Атрактивната оферта привлича Лъчезар Захариев - докато търси ново колело, с което да преодолява труднодостъпните маршрути. Обявата е публикувана в една от най-големите онлайн платформи с обяви за нови и употребявани велосипеди.

Там Лъчезар се свързва с търговеца. Според описанието в обявата: чешки гражданин.

"Там започнахме да се разбираме – има ли го налично колелото, каква е цената, на която го продавате, можем ли да я намалим, доставката колко ще бъде", разказва пред Нова тв Лъчезар.

Договарят се за цена на велосипеда от 2300 евро. И още 75 евро за доставка. За да пристигне колелото в България търговецът предлага услугите на фирма, която да направи доставката. Скоро по имейл с Лъчезар се свързва посредникът – голям онлайн магазин за спортни стоки. Той изпраща и инструкциите за получаване на доставката.

Комуникацията за доставката се води на английски език. Според указанията: парите, които Лъчезар преведе, ще бъдат изтеглени едва след като пратката бъде доставена.

Лъчезар превежда парите за планинския велосипед по сметка на частно лице в люксембургска банка. И започва да чака покупката.

"Имах срок за пристигане – на датата ми се писа сутринта, че има забавяне заради COVID-19, след това – на новата дата не получих никакъв имейл, нямаше и следа от колелото. Тръгнах да се свързвам с тях, но така и нямаше контакт", казва Лъчезар.

Така той разбира, че е измамен. Подобни сигнали от потребители, останали с празни ръце след поръчка на скъпи стоки, пристигат все по-често до контролните органи.

"В ЕПЦ периодично получаваме подобни сигнали, като последните дни те се засилват осезаемо за съжаление. Продавачите изпращат договори и доказателства – под формата на документи, и така потребителите смятат, че всичко е законно, за съжаление при нас такава проверка няма как да се направи", обяснява Соня Спасова – Европейски потребителски център.

Така плащат големи суми за скъпи стоки, а в замяна не получават нищо, разкриват схемата контролните органи. Пътят на измамната сделка в повечето случаи започва от  сайтове за безплатни обяви.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че за един лист ,тия Еконт вземат 8 лв )
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Може да добавиш и "по банков път (!)" - онлайн плащанията към международни търговци задължително трябва да се правят или през PayPal или през дебитна карта, защото единствено при банков превод не можеш да подадеш заявка за връщане на пари (chargeback).
3
0
 
0
 
! Отговори
2300 евро преди 3 години
Е цена за средно качество велосипед. Наложеният платеж действа само в България. Ако пазарувате нещо от чужбина, никой няма да ви прати стока без предварително плащане. Затова се пазарува само от сайтове, които предлагат Escrow плащане, от типа на Aliexpress.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Частно лице от Чехия продава велосипед, после с купувача се свързва голям магазин като посредник на частно лице (!), с който той не е сключвал договор (!), и му казва да преведе по банков път пари на друго частно лице (!) в люксембургска банка (!) с обещание, че парите нямало да бъдат изтеглени (!), макар че вече са необратимо в чужда банкова сметка. Лъчезар е научил урок, за съжаление за много пари, и е добре и другите да знаят, че хората не са по принцип добри.
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За едно колело изхабил 2300 евро. А чехът ще си купи нещо по-полезно с парите му. 2300 евро са спасени от този бг прахосник.