Проф. Ангелов: Не изключвам възможността за полеви болници, но лекари?

Прогнози за коронавируса са трудни, обясни той
Обновена: 28 окт 2020 10:43 | 28 окт 2020 10:33, Петя Славова
149
Проф. Ангелов: Не изключвам възможността за полеви болници, но лекари?
Снимка: БГНЕС

"Прогнозите около коронавируса са много трудни за правене, защото все още има много неизвестни. Към момента разполагаме с достатъчно легла. Не изключваме възможността за създаване на полеви болници. За тези места обаче трябва да намерим лекари, сестри и санитари. Те обаче в момента са недостатъчно". Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред Нова тв.

Проф. Ангелов посочи, че вниманието и усилията сега са насочени към лечебните заведения и в тяхното преструктуриране.

"Издадохме заповеди за спиране на плановия прием и операции. Нека кажа, че това не е самоцел на министъра. Изказаха се твърдения, че спираме лечението на българските граждани. Категорично държа да подчертая, че не спираме нито едно лечение. Няма да има човек, който да не се лекува навреме. Спешните състояния могат да получат помощ", каза здравният министър.

Още по темата

Проф. Костадин Ангелов коментира последните въведени мерки и дали те са достатъчни.

"В момента, в който главният държавен здравен инспектор входира мерките в Министерството на здравеопазването, същия ден моята заповед беше факт. Имахме обсъждания с множество експертни съвети, лекари и директори на болници. Мерките трябваше да бъдат изпипани в детайл", каза той.

Министърът е на мнение, че мерките не са закъснели и подчерта, че никой политик не се е опитвал да му повлияе при вземането на решение.

"Влияят ми професионалистите и от първия ден, в който съм седнал в стола на здравния министър, съм казал, че хората, които аз слушам, са доказалите се професионалисти", допълни проф. Ангелов.

Ресорният министър заяви, че карантината е валидна за всички български граждани и нейната продължителност е десет дни след контакта с инфектиран. Относно вдигнатата карантина на президента, Ангелов обяви, че това е грешка.

"Ако в последните 10 дни президентът е имал контакт с положителен, той трябва да е под карантина. Подчертавам, че министърът на здравеопазването дава рамката. Органите на РЗИ са тези, които я поставят и вдигат със съответните предписания. Не мога да кажа дали Радев е под карантина", заяви още той.

Относно оставката на директора на Столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, проф. Ангелов обясни, че тя подадена по лични причини и няма общо с вдигнатата карантината на политици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
5 милиарда лева за 5 милиона население. По колко са на човек.А Марковски чака и по 50 лв месечно на всеки гражданин за маски.Хич да не са за маски на населението, 30000 лекари,60000 сестри и 120000 санитари ще използват по 50 лв месечно за маски, по 100 лв месечно на човек за дезифектанти, по 200 лв месечно за ръкавици, отделно - парите за обща дезинфекцияСкафандри- минимум по 100 лв,ако не са висок клас, иначе са по 300 лв. Еднократни престилки- по 10 лв едната Еднократни бонета , шлемове,за
27
0
 
13
 
! Отговори
Каквото посееш... преди 3 години
това ще пожънеш! Колко години вече здравната система на БГ-то се съсипва. Ниски заплати, схеми с лекарства, схеми с болнични, мизерни условия на работа, липса на апаратура и т.н. и т.н. Кой амбициозен млад човек ще иска да работи като лекар или мед. сестра при тези условия??? А народа е стадо овце и позволява всичко.
26
2
 
3
 
! Отговори
Доктор Ох Боли преди 3 години
Какви са тези полвинчати "мерки" ?!?! ... Или да правят нещата , като хората! Или да оставят събитията в Божиите ръце , както в Беларус ... Но с две вметки , ако е втория вариант - Ние нямаме БРОЯ ЛЕКАРИ И БАЗА НА БЕЛАРУС ЗА ЛЕЧЕНИЕ ... В този случай , онова нагло и грозно изречение от изнервения Мутафчийски пред Бенатова ще се окаже ... Истина !!! :( ... Ако искате да паднат бройките... И то доста... 1. ЗАТВАРЯНЕ ИЗЦЯЛО НА ВСИЧКИ УЧИЛИЩА И УНИВЕРСИТЕТИ! 2. ЗАТВАРЯНЕ НА ВСИЧКИ НОЩНИ КЛУБОВЕ!...
25
1
 
6
 
! Отговори
бонго преди 3 години
До Анонимен 21От тези 5 млрд. половината се връщат в държавата като данъци и осигуровки. Въпросът може да го зададеш и към австрийската здравна система, защото сме сходни като население - какво правят с техните 30 млрд евра за здравната система. И не забравяй,че освен ковид има още хиляди болести!
24
2
 
14
 
! Отговори
Некадърници Герб преди 3 години
Хаоса е под контрол. Слава на .пожарникаря!
23
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нинова и феновете й твърдяха, че нямало вирус. Ако БСП бяха на власт досега да са измрели поне 5 млн българи.
22
3
 
7
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
А аз не изключвам да бъдете изринати от парламента барабар с полевите болници
21
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полеви болници може, ама SMS- и - не.Откъде накъде при криза, която засяга 6 милиона души ще се разчита на 20 000 души лекари. да се справят.Другарката Нинова-Техноимпексова вече се готви да управлява с министър-председател погребален агент. Какво светло бъдеще ,другарки и другари.С Шипка, Бузлуджа и Орлов мост другарите Радев и Нинова ни водят към споменатите по- горе светли бъднини.
20
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причината за голямата заболеваемост са протестите, те са основен източник на зарази в тази епидемия.
19
3
 
14
 
! Отговори
За 30г. преди 3 години
Не направиха адекватни заплати за мед. сестри и лекари и сега... дедо..вия. Ай да му е честито на тоя *** народ дето блее като овца докато една шепа престъпници го ограбва.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истерията се увеличава, дойде време да лекувате и местата в болниците свършиха. Тези 5 млрд колко ли реално отиват за лечение? Знаете ли че пращането на една совалка в космоса е 200 млн долара? Как се харчат тези 5 млрд? Полеви болници, площадки, зали, в стила на Мутафчийски, като затворихте тогава защо не изчезна вируса? 140 в интензивно 1200 в болници и няма места?! Това прочутото ви здравеопазване по западен модел.
17
13
 
7
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
Разговарях сутринта с доктори от ВМА, вируса мутира, жертвите растат, необходимо е незабавно И ЦЯЛОСТНО ЗАТВАРЯНЕ НА СТРАНАТА , КПП-ТА, затвор за системните нарушители, минимум 10 години !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
16
5
 
7
 
! Отговори
123 преди 3 години
Абе професоре, що се пънеш от пясък въже да плетеш?! Каква карантина, че и 10 дена за безсимптомни, чрез тест доказани НЕносители на вируса!? Въвеждате мерки от средновековието, явно толкова и разбирате от епидемиология?
15
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Трябва да се забрани пътуването на ученици в градския транспорт. Училищата да си направят собствени автобуси. Там е мястото където учениците ръсят вируси.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ne strahuisia Doc, na Daritkova kak i mina bez doctor?
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълното затваряне ще намали броят на заразените тоест ще забави разпространението на вируса той няма да изчезне а само ще удължи агонията ще продължава това с десетилетия докато преминава през цялата популация.Тази такика е абсолютно погрешна вредна за обществото и тези които взимат решенията са за съд.
12
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Moje i spalnite vagoni na bedejeto da stanat mobilni balnici, kakto i zilovete s remarketata na bg velik asker...oooo, kak li sa bg desetki voinicheta maje, jeni, uni v Afganstan?!
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквам ,че заради този хаос Бойко -*** ще те нафърфоли с 200км.ч може и повече да вдигне ,ако е във форма
10
1
 
13
 
! Отговори
11111111 преди 3 години
Добре, че министърът поне се е сетил, че само легла не са достатъчни, че и доктори трябват! Вчера Каракачанов не му дойде това на ума, щото е много разбиращ от всичко хохохо
9
1
 
3
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Анонимен, и с тези военни лекари от НАТО на какъв език ще си говориш, а? Или си фантазираш, че до веки лекар ще тича и преводач, разбиращ от медицина и специфични термини!? Хабер си нямаш и акъл даваш!