Хаос с COVID-болничния: Не е за пълния срок на карантината

Десетки сигнали от работодатели и служители
Обновена: 5 ное 2020 19:22 | 5 ное 2020 19:20, Петя Славова
9

Хаос в системата. Десетки сигнали от работодатели и служители са получили синдикалните организации, заради издаването на болнични листове за COVID-19. Оказва се, че у нас все още няма ясен протокол за това кога някой е контактен и кога влиза в сила карантината, предава Bulgaria ON AIR.

Преди около седмица Елена Милошева се оказва с положителен PCR тест. Успява да вземе болничен едва след положителния резултат. Чакането обаче продължило 3 дни, в които тя се самоизолира, но за тях не може да вземе болничен лист. Освен това се оказва, че има разминавания в продължителността на домашното лечение по документи и карантината.

Още по темата

"Два дни ми се губят, заради правенето на PCR тест и излизането на резултата съответно, болничният ми е до неделя включително, а карантината ми е до вторник включително. Тези два дни понеделник и вторник аз нямам болничен, но същевременно съм в карантина", обяснява Елена Милошева.

Затова 57-годишната жена е принудена да разчита на договорка с работодателя за дните, за които няма официално оправдание за отсъствието си.

"Още не знам, трябва да говоря с управителя дали ще работя от вкъщи, дали ще съм в отпуск – платен, неплатен", казва жената.

Оказва се, че пред този проблем са изправени почти всички, на които тестът за Ковид-19 или този на техен близък е положителен. От синдикалните организации съобщават, че са получили десетки сигнали, а ясен регламент няма.
Оказва се, че и от юридическа гледна точка този проблем е нерешим и не е поставян на дневен ред от страна на държавата.

А освен документалния хаос, проблем се оказва и достъпът до лекарска помощ по време на карантина – споделя Елена Милошева.

Повечето работодатели изискват отрицателен тест за връщане на работа и то за сметка на работника. Според синдикатите това трябва да се промени, защото няма законови основания за него.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Така така преди 3 години
За да няма злоупотреби (?!??!?) с болнични, дай да махнем болничните. Оправия по български - *** главата за да не никне косата. Ами ако нямате доверие на лекарите - не знам. В някой цивилизовани държави това е решено - ако си болен само се обаждаш. Имаш право на определени дни (~30/година) и не занимаваш лекарите с болнични за настинка. И никой не злоупотребява.
7
1
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Има ли НЕЩО КОЕТО ДА НЕ Е В ХАОС с COVID В БЪЛГАРИЯ.ОСВЕН ЧЕ БАЦЕ Е В БУНКЕР А КАКА *** Е В ВМА.
6
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като се тествате, така ще е. Една позната уфсъ се беше тествала и ме беше посочила контактен. Аууу, колко зор да отиде и писмено да даде клетвена декларация че не съм.Лично до тук два пъти съм отказвал тест. Сега виждам и колко проблеми съм си спестил.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2 Ако тестът се окаже отрицателен Как личният лекар да издава болничен за предполагаема диагноза
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Вината не е на сегашния министър. Патриотите и Велев предизвикаха каша в болничните и ТЕЛК още преди година. Където се намесят работодателите и патриотарите, следват много неприятности, бъркотии и накрая ощетени са хората.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 2Промениха издаването на болнични заради Велев, забрави ли?Въведоха някакви други правила, щото имало злоупотреба с болничните.Последните години заради Велев и сие ГЕРБ унищожи много установени правила, отне всички права на работещите.Там, където се намеси Велев, следват много неприятности за хората.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е много сложно. До излизане на теста болничен ти дава личния лекар, с диагноза ови. След излизане на теста взимаш другия болничен. И воала няма проблем.
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами трябваше да се очаква....недосмислици,недогледаници...Господин здравен министър,за тези неща се мисли ПРЕДВАРИТЕЛНО и се дават указания до лекуващи лекари,пациенти и работодатели!!!!!