Лекар: Много хора не се тестват, защото нямат пари

90% от тях са с коронавирус, грип още няма, обясни д-р Чобанова
9 ное 2020 10:08, Петя Славова
59
Лекар: Много хора  не се тестват, защото нямат пари
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Огромна част от хората със симптоми са с коронавирус - около 90%. Това казапред bTV д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактитуващите лекари в София-област .

Още по темата

Тя разясни, че все още не е имала случаи на грип и коментира предложението на личните лекари да се дават по 1000 лв. допълнително за борбата на първа линия, като го определи като стимул да продължават да се грижат за своите пациенти. Според Чобанова много хора със симптоми, които нямат средства за PCR и са вкъщи, не са включени в статистиката.

"Те обаче най- вероятно са болни от COVID-19", каза медикът.

Д-р Чобанова призова тестовете да са безплатни и уточни, че от началото на епидемията общопрактикуващите лекари настояват за това. Тя добави, че не е вярно, че през РЗИ всеки с оплаквания може да получи тест. Дори лекари нямат достъп понякога до безплатно тестване.

"Това, което министърът обяви, че през РЗИ всеки пациент с оплаквания, може да получи тест, не е вярно. Може би на някои успяват да направят, но не и на голямата част от хората, включително и колеги нямат достъп до безплатни тестове", каза д-р Чобанова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
21
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Пълен фарс. Жена ми е с корона вирус. Като медицинско лице си направи антигенен тест който даде положителен резултат. За да получи болнични и да се карантинира трябваше да заплати ПСР тест, който излезе също положителен. Вече четвърти ден нито РЗИ, нито джипи са се поинтересували от нас. Спазвали сме стриктно всички правила, На произвола сме -така да го кажем. Имаха цяло лято да се подготвят нещата. Но всички дремеха и властоимащи и хората. И защо да спазваме правилата, тогава се питам ...
35
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те затова тестовете са толкова скъпи, защото хората си ги плащат. Иначе едва ли струват повече от 10 лв., като се има предвид колко неточни са.
34
3
 
16
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
Докато ИМА ОВЦЕ ЩЕ ИМА И ВЪЛЦИ.
33
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
другаря Бойко Методиев ви обещава светло бъдеще. По време на кабинета Борисов-4 между 2021-2025 ще има безплатно тестване за Ковид-19-20 и 21. Моля ви учтиво да гласувате за ГЕРП-БКП а не за БСП-БКП. С обич от Банкя
32
3
 
18
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 3 години
Аз не виждам смисъл да се тествам. Нито има лекарство, нито има лечение, нито има лекари. Вчера по телевизора говореха за един човек с хрема, който си правил тест и теста показал ковид. Човека се е притеснил, кръвно, инсулт, после се оказва, че няма ковид, но починал от инсулт.
31
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ненормално е този тест да струва 120-130 лв при условие че го внасяме на цена 12-13 $ за брой."Те много цени не са нормални в България, ти за това ли се хвана? То не е нормално и тока от АЕЦ-а да ти е 3-4 стотинки за квтч, а да ти го продават за 20 стотинки. Не е и нормално по себестойност 1кв.м. стореж да ти струва 600лв, а да ти го продават за 1500лв. Не е и нормално един километър магистрала да струва 500хил.лв. а да го продават за 10млн.лв.Добре дошъл в Абсурдистан! :)
30
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече е пределно ясно, че поне 25% от населението минимум са се срещали с вируса и биха дали положителен тест. Понеже се тестват само тези със симптоми, от всякъде е ясно, че положението е изпуснато от всякъде. Ако тестват 1 милион, ще сме поне със 100 хиляди положителни.Без да иска, Мангъров се оказа прав и вируса ще си премине през цялото население. Ще дадем малко жертви, но БВП-то ще изкърти статистиката :)
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 28А седесарите какви са?Другарят Костов и той е комунист!ФАКТ!!!
28
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А Борисов е комунист-ФАКТ!"Факт е че Борисов е избран от седесарите. Не напразно сините крепости София, Пловдив и Варна са за него. И изпълнява седесарските си програми. Всичко друго са седесарски ***.
27
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 23 Ангел Не ме карай да се смея:))Сериозно ли вярваш,че комунист ще ти даде нещо безплатно?Само за комунистите е безпалтно.За теб и мен е с пари!Комунист само знае да лъже и да краде!А Борисов е комунист-ФАКТ!Та дядо Мраз не съществува!Порастни вече.
26
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ненормално е този тест да струва 120-130 лв при условие че го внасяме на цена 12-13 $ за брой. Маржа е 500% и лабораториите"Внасяш само материал, реактиви ли му казваха.Лабораториите трябва да отчетат разхода за труд на персонала, разход за помещението, разход за използваната техника с която се обработват реактивите и твоите заразни секрети.
25
3
 
16
 
! Отговори
123 преди 3 години
Мда, идва дълга и тежка зима. Само това е 100% сигурно.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
но казаха, че здравната система се справя, а хората не - може би, защото нямат пари да се тестват да означава, че не се справят...
23
2
 
20
 
! Отговори
Ангел преди 3 години
Ненормално е този тест да струва 120-130 лв при условие че го внасяме на цена 12-13 $ за брой. Маржа е 500% и лабораториите са пряко отговорни за това ,че много хора изкарват вируса на крак ,без да пазят околните ,без и да се тестват .Държавата ако иска да се справи с вируса ,първото което трябва да направи е тестовете да станат безплатни !
22
3
 
10
 
! Отговори
2 от 3 преди 3 години
И добре правят,че не се тестват с измислени пластмасови играчки.Които пък отгоре на всичко са направо и "диагноза" .
21
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Братиньо каза;''Внесъл съм 1 милион теста''Това шкафче трябва да гопълнят балъците!
20
3
 
7
 
! Отговори
До лекарката преди 3 години
Само 90%??? Пиши ги направо всички, иначе няма смисъл и ще изпуснеш пътеката.
19
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъжната истина, а има и много хора които не искат да рискуват да се редят на опашка с 40% заразени.
18
2
 
17
 
! Отговори
еее айде сИга! преди 3 години
Ама как така нямат пари, нали живеят във цъфтяща европейска държава със висока средна заплата и дърпаща икономика?!
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се тестват защото се борят да оцелеят. Защото нито ги вземат в болница нито личните лекари им вдигат. Стигнахме до там да търсим лекар по входа за да изпише лекарства познайте защо. Защото нокои не го е грижа за народа