Маски менте заливат пазара, те не дават защита

Огромна част от фалшивите продукти са в интернет пространството
12 ное 2020 12:04, Петя Славова
34
Маски менте заливат пазара, те не дават защита
Снимка: БГНЕС

Маски и шлемове без реална защита заливат пазара, показват проверките на контролните органи.

С ръста на случаите на заразени с коронавирус, предпазните средства менте стават все повече, съобщава Нова тв. Най-често проверяващите се натъкват на маски и шлемове без задължителна маркировка, разминаване между реалната и обявената степен на защита, както и липса на каквато и да е информация за производителя. А огромна част от фалшивите продукти се предлагат в интернет.

Според оферти в интернет, маските осигуряват максимална защита, изработени са от качествени материали и служат за многократна употреба - от най-високия клас струват средно 15-16 лв. след намалението.

През последните седмици екипът на проф. Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН прави изпитвания на десетки видове маски.

"Обещават степен на защита 90-98 %, като пишат, че имат протокол от научна организация. Ние поискахме тези протоколи, но там никъде не пише до каква степен е защитата и до каква степен вирусът може да премине през тези маски", обясни тя.

Постигнатата защита обаче не се доближава до обещаната, категорична е проф. Долашка след направен тест. Освен това синтетичните тъкани могат да предизвикват алергии и различни раздразнения на кожата.

"След като попаднат върху маската аерозолите с вирусите се съдържат върху повърхността, а част от тях преминават през плата. Имат определена степен на защита, но не толкова силно изразена. Когато се каже 98 %, това значи, че си напълно защитен, а не наполовина", посочва проф. Долашка.

Повтаря се експериментът и с маска с филтър от активен въглен.

"Всичко, което вие издишате, се поема обратно. Ако извадя активния въглен, ще видим, че той е абсолютно сух", каза професорът.

В този случай нивото на защита многократно се повишава, категорични са учените от БАН. Проверява се и нивото на защита и при маска за еднократна употреба, закупена от аптека.

"При обикновената маска се вижда как аерозолите се разпръскват. Естествено, че има определена степен на задържане, но тук е важно къде са се задържали самите вируси. Когато те останат в намокрената част, има риск ние да ги вдишаме. Защитата е ниска – около 30 %", твърди проф. Павлина Долашка.

Препоръката тук е да сменяме често този вид маски – през 2-3 часа, за да не преминат капчиците от околната среда към лицето ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А за ония шлемчета, дето са само пред носа и устата направили ли са тестове колко пазят?
8
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха, все едно има маски, които дават защита. Маскиге са, за да се подчинявате, скотoве такива.
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
90% от маските на пазара не дават защита и са напълно излишни. Но който се успокоява с маски - няма лошо. Само е добре да е наясно, че всъщност те не го пазят, без значение дали той ги носи или другите, с които е в контакт. Имам предвид опорките, затова уточнявам последното.
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе! Не ви ли омръзна от фалшиви новини.Лично гледах репортажа с премира ни във фабриката за маски и защитни облекла още лятото. Каза че произвеждаме толкова много, че даже излишъка го подаряваше на други страни. Да не мислите, че той ще разреши да се произвеждат фалшиви маски в страната ни.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, за маските как да е, ама шлемът каква защита дава, че да може да е менте и да защитава по-малко!?!?
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя нова казва но институциите мълчат ,що им плащат под масата
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз си взех една еднократна за 0,39 лв.
2
6
 
17
 
! Отговори
всички са безсмилнеи преди 3 години
Всички маски са БЕЗсмислени!!!
1
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Маски менте ?????Че според заповедта на здравния министър, мога да нося кърпа или шал. Те да не ме предпазват повече ?