Новите жилища в България - с цяла кухня по-тесни

Намалява средната полезна площ в сградите
14 ное 2020 10:05, Петя Славова
184
Новите жилища в България - с цяла кухня по-тесни
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новите жилища у нас, получили разрешение за ползване (Акт 16) през лятото са с цяла кухня по-тесни. Средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 97 кв. м през третото тримесечие на миналата година на 91,6 кв. м през същия период на 2020 г. или с над 5 квадратни метра, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Данните за третото тримесечие показват въвеждането в експлоатация на повече, но по-малки жилища, съобщава "Монитор". Между юли и септември Акт 16 са получили 879 жилищни сгради с 3912 жилища в тях. Спрямо третото тримесечие на 2019 г. сградите са с 91 повече, а отделните имоти в тях нарастват с 928.

Най-нашироко живеят новодомците в Габрово със средна полезна площ на новите жилища от 190,9 кв. м и на Русе със 181,5 кв. м. Най-тесни са новопостроените жилища в Благоевград със средна полезна площ от 65,9 кв. м и в Кюстендил с 56,9 кв. м.

В София средната полезна площ на въведените в експлоатация жилища през третото тримесечие е почти 95 кв. м и намалява спрямо 100 кв. м през същия период на миналата година. В Пловдив новите жилища са със средна площ от 92 кв. м, която също е по-малка спрямо 98 кв. м през третото тримесечие на миналата година.

На годишна база най-много от 96 на 74 кв. м пада площта във Варна на новите жилища, сочат още данните на НСИ за третото тримесечие.

Общата полезна площ на новопостроените жилища през третото тримесечие на 2020 г. е 358,4 хил. кв. м, или с 23,8% повече в сравнение със същото тримесечие на 2019 г., а жилищната площ се увеличава с 34,6% и достига 274,8 хил. кв. метра.

София е лидер по нововъведени в експлоатация жилища през третото тримесечие с 1173, следвана от Варна с 993 и Пловдив с 568. Над сто жилища за тримесечие са били въведени в експлоатация и в Бургас, София-област и Благоевград. На обратния полюс са Видин и Монтана с едва съответно две и седем нови жилища между юли и септември.

Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (73,2%) или 4 пъти повече от жилищните кооперации, които са под една пета (18,1%). В сравнение с третото тримесечие на 2019 г. нараства броят на новопостроените къщи и жилищните блокове, докато този на сградите от смесен тип и вилите намалява.

Почти всички въведени в експлоатация новопостроени жилищни сгради у нас през третото тримесечие са или със стоманобетонна, или с тухлена конструкция. Панелните блокове са едва 0,4%.

Най-висок е делът на двустайните жилища (41,6%), следват тристайните с 35,2%, а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи (3%).

Според Евростат обитаваме 18 квадрата по малко от европейците.

Средната жилищна площ на човек в България е 25 кв. м при средно равнище от 43 кв. м в ЕС или с 18 квадрата по-малко, като по-тесни са жилищата само в Румъния, където на човек се падат средно 15 кв. м. Според друга статистика у нас на човек се падат по 1,2 стаи при средно равнище от 1,6 стаи в ЕС.

Други данни, сочат, че 81% от българите живеят в собствени жилища, закупени без ипотечен кредит при средно равнище в ЕС от 45% и едва 8% в Холандия. Заради натрупаните спестявания в България има потенциал за ръст на покупките на имоти с ипотечен кредит. Възможно е голяма част от хората да продадат по-старите си жилища, строени преди 40 години, и да закупят по-ново и от по-висок клас жилище, прогнозират имотни брокери.

Почти всички нови жилища се продават на шпакловка и замазка и трябва да се търсят майстори за довършването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе я правете кутийки 3х3м и това е . Там да живее народа като мишка. Може и без кухня. Едно легло и една тоалетна и толкова.
120
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 127 , Не се хваля нито за миг ,че имам имот , или че съм капитан , най - малкото че съм капитан , това е една изключително тежка професия. Моята теория е , че Китай увеличи 30 пъти жизненият си стандарт за 30 години , нещо което никой никога не е правил в историята, а това стана възможно защото изкараха танковете когато трябваше. Ние за 30 г единственото което направихме е да намаляваме, като бройка , интелект и обем на жилищата. Не ми се спори повече с теб , явно си велик икономист.
119
6
 
15
 
! Отговори
Бруклинн преди 3 години
Новото строителство е шитня. Старите така наречени панелки са в пъти по читави и с реални квадратни метра. Ако са поддържани от читави собственици. В България повечето хора са собственици , а не наематели така че какъв е проблемът ? Продаваш старо, купуваш ново като ти е кеф. поздрави от Бруклин
118
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 125Аз не съм се притеснил нито за момент :))))) особено пък за теб. Истината е, че такива дето много "хвалите" много не знаете за местата, които хвалите. Алтернативата е да ви се живее в диктатура :))) Иначе явно това, че си капитан и пр не изключва да си *** като пън, защото няма как държава, която няколко пъти фалира, заради некадърната си икономика базирана на неефективни и губещи производства да е била "много по" от страна, която всяка година чупи собствения си рекорд по БВП
117
3
 
9
 
! Отговори
цфт преди 3 години
В бъдеще се очаква хората да не се хранят защото няма да има какво да ядат. Защо са им кухни.
116
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 124 , Ти за мен не се притеснявай , моята къща е 400 кв, гаража със зимната градина отгоре са още 100 кв, стават 500. 20 г съм работил в морето за този имот , капитан съм в германска компания, завършил съм морско училище , и в Китай съм ходил много пъти и много кораби съм приемал от там. Но истината е , че бъдещето е на Китай , а държавата на бай Тошо беше много по - силна от тази сега, икономически , военно , медицински , интелектуално и в квадратите на имотите. Фактите показват това .
115
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 119Знаех си, че ще слушам само оправдания, защо не си тръгнал към Китай :)))))
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 121То и 1000 ? не е на Шанз елизе
113
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русенец съм и планирам покупка на жилище, кризата и балонизиращите цени ме възпряха засега. Стандартно в новите строежи тук се предлагат 2/3-стайни с площ 60 до 100 квадрата (по НА, реално доста по-малки, особено 3-стайните). Нямам хич никаква идея откъде в статистиката са изврели СРЕДНА площ на новото строителство 180 квадрата?! Тези хора знаят ли колко площ е това, бе, за ептен канарчета ли ни хванаха... Не само парите за нищо ги нямат, а и квадратите вече.
112
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 120 преди 3 години
400 лв. за боксониера във Връбница, обаче.
111
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живота може да е лесен и труден навсякъде.Цените са само нагоре, заплатите също ама по-бавно. Наема в ЕС е 1000 ? и нагоре. Тук е 400 лв. Както ти оттърва.
110
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 118 , Не се притеснявай , той Китай сам ще дойде. Не са мои думи а на германски икономисти, 21 век ще е века на Китай , започна от преди седмица , след като кандидатът им спечели изборите в Сащ. А за теб ще има банани , много банани. И да знаеш , де има банан мозък не вирее.
109
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 111Давай към Китай!(ся чакам обясненията защо не може да стане :)))) )
108
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 113 Ти теб явно с шамари са те учили , защото даже правилно не си се научил да пишеш.
107
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 96"Ти говориш за преквалигикация и прочие. Ок, ама обясни ми, защо е така в България, че не мога да се хвана на работа за 500 лева за 20 часа на седмица и пак да се преквалифицира или да живее.Защо всичко у нас е тегаво и бавно?"Защото такъв филм няма НИКЪДЕ по света ( а аз доста съм обикалял). Не е "у нас" тегаво и бавно. НАВСЯКЪДЕ е тегаво и бавно да скочиш от едно социално положение на друго. Колкото по от ниско тръгваш, толкова по тегаво е.
106
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АНТИ"Не се подигравайте на дебелите хора.Здравословния начин на живот иска желязна дисциплина + спазване на денонощен режим, нещо непостижимо за много от днешните българи"Глупости.Изисква се три пъти седмично да си размърдаш *** за по 45 минути час време.
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 103"Спрямо него аз обиколи дъската 3 пъти. Защо? Защото отказах да робувам и търсих други начини, но не отказва и помощ."Всеки си избира пътя. Доста съм сигурен, че той е спечелил други неща, които ти не си, нищо че си толкова по-напред от него. Все пак, ЕВАЛА, че си е решил и си носи последиците. Друг е въпроса, че ако още стои на 1000 лева явно няма никакви качества. Да прекараш 11 години в "събиране за уни" е показателно за някои проблеми.
104
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 111След няколко фалита, до рухването на бай ти Тошко се срина и остави държавата с непропирционално огромни дългове, спрямо БВП, а народа беше тотално не адекватен, да се справи с проблемите си, зшаоот беше третиран, все е до е в детската градина!И спри с тая комедия, че едв ало не отишал българи а в агазина, попитал за банани, казали му че няма и съборил тоталирато си правителство, че ща шамаря вече.
103
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 107Не стига, че правиш правописни грешки, че си със сбъркана пунктуация, но си признаваш и мързела. За хра като теб няма спасение!
102
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ква стана тя , бай Тошо искаше да ни направи хора, хранише ни само с био, жилище 100 кв за всеки. А сега ква стана, *** искаше банани, и си получи банана. Сега яде не био банани и живее в курници. Минавам покрай нов строеж във Вн и гледам на скицата апартаментите. Спалня 11 кв, баня 3,5 кв, всекидневна 23 кв. Четиристаен с три спални по 10,5, всекидневна 27. Направо се чудя защо не изкараха танковете навремето. Ако знаех аз какво ни чака с бананите. Ето Китай изкара танковете и сега са Ок.