Новите жилища в България - с цяла кухня по-тесни

Намалява средната полезна площ в сградите
14 ное 2020 10:05, Петя Славова
184
Новите жилища в България - с цяла кухня по-тесни
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новите жилища у нас, получили разрешение за ползване (Акт 16) през лятото са с цяла кухня по-тесни. Средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 97 кв. м през третото тримесечие на миналата година на 91,6 кв. м през същия период на 2020 г. или с над 5 квадратни метра, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Данните за третото тримесечие показват въвеждането в експлоатация на повече, но по-малки жилища, съобщава "Монитор". Между юли и септември Акт 16 са получили 879 жилищни сгради с 3912 жилища в тях. Спрямо третото тримесечие на 2019 г. сградите са с 91 повече, а отделните имоти в тях нарастват с 928.

Най-нашироко живеят новодомците в Габрово със средна полезна площ на новите жилища от 190,9 кв. м и на Русе със 181,5 кв. м. Най-тесни са новопостроените жилища в Благоевград със средна полезна площ от 65,9 кв. м и в Кюстендил с 56,9 кв. м.

В София средната полезна площ на въведените в експлоатация жилища през третото тримесечие е почти 95 кв. м и намалява спрямо 100 кв. м през същия период на миналата година. В Пловдив новите жилища са със средна площ от 92 кв. м, която също е по-малка спрямо 98 кв. м през третото тримесечие на миналата година.

На годишна база най-много от 96 на 74 кв. м пада площта във Варна на новите жилища, сочат още данните на НСИ за третото тримесечие.

Общата полезна площ на новопостроените жилища през третото тримесечие на 2020 г. е 358,4 хил. кв. м, или с 23,8% повече в сравнение със същото тримесечие на 2019 г., а жилищната площ се увеличава с 34,6% и достига 274,8 хил. кв. метра.

София е лидер по нововъведени в експлоатация жилища през третото тримесечие с 1173, следвана от Варна с 993 и Пловдив с 568. Над сто жилища за тримесечие са били въведени в експлоатация и в Бургас, София-област и Благоевград. На обратния полюс са Видин и Монтана с едва съответно две и седем нови жилища между юли и септември.

Най-голям е относителният дял на новопостроените къщи (73,2%) или 4 пъти повече от жилищните кооперации, които са под една пета (18,1%). В сравнение с третото тримесечие на 2019 г. нараства броят на новопостроените къщи и жилищните блокове, докато този на сградите от смесен тип и вилите намалява.

Почти всички въведени в експлоатация новопостроени жилищни сгради у нас през третото тримесечие са или със стоманобетонна, или с тухлена конструкция. Панелните блокове са едва 0,4%.

Най-висок е делът на двустайните жилища (41,6%), следват тристайните с 35,2%, а най-нисък е делът на жилищата с шест и повече стаи (3%).

Според Евростат обитаваме 18 квадрата по малко от европейците.

Средната жилищна площ на човек в България е 25 кв. м при средно равнище от 43 кв. м в ЕС или с 18 квадрата по-малко, като по-тесни са жилищата само в Румъния, където на човек се падат средно 15 кв. м. Според друга статистика у нас на човек се падат по 1,2 стаи при средно равнище от 1,6 стаи в ЕС.

Други данни, сочат, че 81% от българите живеят в собствени жилища, закупени без ипотечен кредит при средно равнище в ЕС от 45% и едва 8% в Холандия. Заради натрупаните спестявания в България има потенциал за ръст на покупките на имоти с ипотечен кредит. Възможно е голяма част от хората да продадат по-старите си жилища, строени преди 40 години, и да закупят по-ново и от по-висок клас жилище, прогнозират имотни брокери.

Почти всички нови жилища се продават на шпакловка и замазка и трябва да се търсят майстори за довършването им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
44
 
! Отговори
Mitaka преди 3 години
95 м2 по данни на строителя са реално макс. 65-70.И това за да живееш в бетонна, задимена, джунгла без зелени площи, паркоместа и дори тротоари.Купувайте извън София или направо в чужбина
20
0
 
50
 
! Отговори
Статистик преди 3 години
Те квадрати реално са още по зле спрямо европейците. Едва ли има страна където да се взимат стълбища, асансьори, изби и тераси в общата квадратура.
19
4
 
32
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Един ден ще осъмнем и ще разберем, че в България живеят 5-6 милиона души със средна възраст 50г. Тогава да ви питам тези с панелки те и лошото строителството на кой ще ги продавате.
18
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това да си набиеш парите в тези изкуствено оскъпени коптори е най-голямата грешка на света. И за инвестиции не става щото питай ме кога ще избиеш 1200?+ кв. с наеми. Реални цени на жилищата в БГ, 500-600? кв.м
17
1
 
23
 
! Отговори
До 12 Onufrii преди 3 години
Няма как при 1,85 милиона лични автомобила в България, всяко домакинство да има по две коли. НСИ казва, че 51,4% от домакинствата са с кола,което ми се вижда пресилено.*За гаражитеТака са направили закона, че да се заобикаля изискването за гаражи в новостроящите се сгради. Например обявяват апартаментите за ателиета и за тях не се иска паркомясто. Самите паркоместа се безумно малки. Аз имам две паркоместа едно до друго и с голям труд успявам да наместя автомобила си в тах, а той не е голям.
16
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Стойне от ЧукуровоАма никой не те иска в София. Стой си на село и не припарвай до тук.
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общините трябва да предлагат парцели за едно фамилни къщи ( само за семейство)без право да се дели
14
9
 
23
 
! Отговори
До Onufrii преди 3 години
Няма как да се правят такива жилища, защото няма да се търсят. А няма да се търсят, защото Бай *** ще си каже: "Ааа, аз не искам да плащам за гараж. неем толкова пари. Язе че си паркирам в градинакта пред блока или на тротоара"
13
1
 
16
 
! Отговори
Дойне от Чеканчево преди 3 години
До Стойне от ЧукуровоНа място си е града, докато доста села в близост са станали част от него.
12
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За такива "жилища" като на снимката ще ви искат по 100 000 евро. Не се майтапя. Страхотна възможност! Купувайте докато не са се вдигнали цените или не са ги изкупили :))))
11
12
 
49
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 години
София е изключително мръсен,грозен,шумен,скучен и не на място строен град....Животът на село е романтичен,спокоен и тих....И със сила не могат да ме накарат да живея в София...
10
4
 
36
 
! Отговори
Onufrii преди 3 години
Докато не се направи закон в един нов блок на всяко едно жилище задължително да има по два подземни гаража, положението в големите градове няма да се оправи. Аз не познавам хора, който домакинството да има по-малко от две коли. Нали се сещате къде и как се паркира - в паркове и зелени площи. Знам че общините трябва да имат грижата за създаване на обществени паркинги, но в новостроящи се комплекси строителите трябва да бъдат задължавани да предвиждат по два гаража.
9
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време, когато направих грешката да си търся жилище чрез агенция, т. нар. брокер ме убеждаваше колко е изгоден даден апартамент по цената на кв. м. Викаше ми "Ама това са само ХХХ евро на квадрат", аз пък му казвах, че няма да си купувам само един квадрат, а искам просторно жилище. Ехх, какви времена бяха. Сигурно сега нещата не са се променили много...
8
5
 
15
 
! Отговори
Знам видях преди 3 години
Ако пишете против Гешев и Борисов по добре не взимайте кредит за жилище, ще ви унищожат по един или друг начин с ченгесарски прийоми чрез секта базирана в Перник!
7
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия всичките дето си купуват нови строителства правени с възможно най-евтините материали да му мислят. Из София има достатъчно млади сгради, правени по стандартите от едно време с отделна кухня на приемливи цени, в нормални квартали.
6
2
 
47
 
! Отговори
Стефан преди 3 години
Както и за много други неща, българите не са много придричиви към качеството на жилищата им. Затова на пазара се строи с абсурдно ниско качество и квадратура.
5
4
 
40
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 3 години
БАЛОНА СЕ НАДУВА,НАДУВА СЕ ДЕЦА И НАКРАЯ.650?КВ.МРЕАЛНАТА ИМ ЦЕНА
4
5
 
36
 
! Отговори
ебаси демокрацията преди 3 години
Новите жилища в България - с цяла кухня по-тесни, а хората все по-широки от чудесната ''храна'' която ни предлага ЕС!
3
0
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по-скъпо, за по-малко - новата формула
2
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз нямам пари за катък "Веселина", а пък вие за закупуване на жилище.