Нуждаем се от още 30 000 медицински сестри

Проблемът - трупан с години
14 ное 2020 19:57, Петя Славова
83
Нуждаем се от още 30 000 медицински сестри
Снимка: БГНЕС

Здравната система в България се нуждае от 30 000 медицински сестри повече, а в условията наCOVID-19 необходимостта нараства още повече. Това заяви Милка Василева, председател на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, в предаването "Бизнес старт“.

По думите й проблемът не може да се реши за ден, тъй като е натрупван през последните 25 години.

"Няма болница в страна, която да няма проблем с медицински сестри и лаборанти. Колеги се прехвърлят от едно отделение в друго, но това крие рискове“, заяви Василева пред Bloomberg TV Bulgaria.

Тя посочи, че прекомерната умора от последните няколко месеца съсипва здравето на специалистите и те не могат да изпълняват задълженията си качествено.

"Ако бъде увеличен приемът на медицински сестри това ще даде резултати едва след 15 години, но проблемът не е в приема, а в липсата на мотивация сред младите да учат тези специалности и да останат в България, тъй като всички работим за подаяния", обясни Василева.

Гостът каза също, че е необходим точен и ясен регламент за заплати, а не да се раздават бонуси при определени обстоятелства като коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се нуждаете от 30 хиляди мед.-сестри, ами вземете и си обучете кадър. Дайте му заплата, дайте работа и готово. Да, ама на никой не му се работи, не му се учи и т.н. Най-големия проблем е че се стапяме като население - по 50 хиляди на година. Жените не искат да раждат. Една част по начало са си негодни за тая работа, ама другите просто не искат да раждат. Резултат - няма кой да работи. То не само мед.-сестри няма, много неща няма.
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще се нуждаем от всякакви специалисти навсякъде, а причините ги знаем.
72
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мама работи като мед сестра 34 години, пенсията и 360 лв щото беши мид сестра в село, там парите бяха още по-зле, е как да идат младите да учат за сестра!!! бък било и то да работят в града
71
0
 
7
 
! Отговори
Математик преди 3 години
На всички които плюят по медицинските сестри, пожелавам да се разболеят и да влезнат в болница. Там ще видят какво е положението и дали си заслужава да се работи тази работа на смени за 800 лева с риск за се заразиш с какво ли не. От диванчето в къщи е лесно, но ако и там са същите смелчаци както в този форум, то могат да им споделят мнението си лично. Лекарите ще трябва да са готови в близките години да работят без медицински сестри, тъй като при тези условия тази професия изчезва в България.
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може, ама тази година не можахме да попълним държавната бройка, догодина надали ще е по-добре, момичетата се страхуват, заплащането ниско, че и цели 4 години се учи, а беше преди 2
69
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 71Ако са млади с презрачна престилка да, но сестри които си бъркат в носа, не !! :) Има недостиг във всички сфери не само при медицинските сестри :)) Квалифицирани лекари няма, това е тревожното, всеки може да стане медицинска сестра ! :) Не се обиждай но това е истината, няма какво да се лъжем :))
68
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 72Ми то двуклетъчните европримитиви други опции не виждате. Също като бащите си - кпсс, та кпсс, нали?!
67
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лили ИвановДори и прословутото чекмедже да е истинско, ч кюлче злато доскоро беше 100000 лева, а една пачка е 50000Е.Та ако можеш да платиш на всички с едно чекмедже, значи си голям магьосник и трябва да те направим финансов министър.
66
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Ти какво предлагаш?За да не бягат българите да затворим пак границите и да разстрелваме.А комунисте?
65
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със свещи ще ги търсите, но едва ли ще ги намерите. 20 години мед. сестри бяха най пренебрегвани, ниско платени и използвани от всички. Човек винаги има нужда от помощ при боледуване и сестрински грижи. Те винаги са подпомагали терапевтичните предписания на лекаря. Директорите и началник отделенията не ги уважавахте, не ги подкрепяхте морално и финансово до и голяма степен ви бяха безполезни, защото ви изглеждаха твърде прости, търпеливи и мълчаливи. Задачата да ги намерите, е почти невъзможна
64
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В страната няма инженери които да хранят сестри, лекари, полицаи и държавни чиновници. Туризмът се оказа, че се нуждае от дотации. Трябва да си преоценим изискванията и да определем ясно какво можем и какво не можем да си позволим в икономическото състояние на България. Всеки може да иска Ламборджини.
63
1
 
14
 
! Отговори
Зайко преди 3 години
В заблуда сте!!!По НЗОК повечето лични лекари отдавна минаха 10хил. Месечно!!Ама на сестрите не дават !
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
стига ревали имате банани и демокрация толкова се подобри положението в страна за 30 годии че 2 милиона българи избягахаайде честито на печелившите
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
великия мутренски нагъл български бей милионер крадящ евросубсидии и тъпаните които му ръкопляскаха като изумени да се лекуват с връзки сега нагло безочливо племе
60
1
 
8
 
! Отговори
Bon преди 3 години
А нуждаете ли се от крадливи и лъжливи министри и депутати?
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се нуждаят, болниците ще наемат и ще обучат.
58
8
 
3
 
! Отговори
Читател преди 3 години
Всички деца няма да имат детски заради увеличените заплати на медицински сестри, лекари, полицаи. А не заради увеличените заплати на на администрация и учители.
57
2
 
7
 
! Отговори
Лили Иванов преди 3 години
В чекмеджето на оня спинкащия, имаше пари ,колкото са заплатите на всички лекари , фелдшери,сестри и санитари,в цяла България за един месец.
56
3
 
15
 
! Отговори
Знае се! преди 3 години
Алчността на лекарите, които използвайки глупавите депутатите незнаещи какво гласуват прокараха закон,който да задоволи тази алчност. Но алчност не се задоволява и така със заплати по 50-100 хиляди лева лекарите лишиха стотици мед. сестри от нормални заплати, от препитание. Това са причините да бъдат прогонени сестрите - глупави депутати и алчни лекари.
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вземете си бе, кой ви спира? В Англия е пълно с български медицински сестри. При това, там работят само за 20-30 паунда на час.....