Половината българи се отопляват с твърдо гориво

У нас всяка година умират 15 хил. души заради мръсния въздух
14 ное 2020 13:05, Петя Славова
75

Повече от половината от населението у нас се отоплява с твърдо гориво. Това показва проучване на Националния център за парламентарни изследвания.

Данните сочат, че 54.7 % от хората се топлят на ток, а 55.3 на сто на дърва, въглища или пелети.

Отоплението с твърдо гориво оказва огромно влияние на качеството на атмосферния въздух. Очаква се 15 хиляди домакинства в столицата да бъдат предоставени нови печки до края на 2023 година.

Това обеща преди дни Лорита Радева, председател на постоянната Комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори. На семействата ще бъде предоставено ново екологично отопление на газ, пелети или електричество.

Друга статистика на Европейския алианс за обществено здраве (ЕРНА) показва, че Стара Загора и София имат най-мръсния въздух в Европейския съюз. В общините Стара Загора, Гълъбово и Гурково е констатиран дори серен диоксид. Всяка година 15 000 души у нас умират заради мръсния въздух и високите нива на фини прахови частици.

Междувременно стана ясно, че програмата за качеството на въздуха в столицата за периода 2021 - 2026 г. все още се разработва и няма да бъде готова и приета до началото на следващата година.

Как да се отопляваме спрямо бюджета ни и по какъв начин да намалим замърсяването на въздуха?

Разговор по темата с експерта Боян Рашев в "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България не се отопляват 100 процента, а 110 процента и то само на ток, дърва и въглища?!Тия с парното ги няма в класацията изобщо... С тях, ще излезне, че България живеят 200 процента хора... Парадокс в световен мащаб...
39
0
 
12
 
! Отговори
Никк преди 3 години
*** е ще България продава евтиния ток произведен от АЕЦ Козлодуй извън страната, а за българите - по скъп ток от ТЕЦ, ВЕИ и т.н.И за какво ни е да платим АЕЦ Белене, като и сега не ползваме евтиния ток от АЕЦ Козлодуй!
38
7
 
3
 
! Отговори
Кака Лили преди 3 години
Така е човек жертва съм на такива диви селяни с крадените дърва и им дишам смрадта убийствена и те си я дишат .....ще мрем кат пилци
37
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простака не знае какво е ФПЧ и серен диоксид. Знае да спести 100лв като изтрови всички наоколо и после се оплаква че умира млад - междувременно вари долнопробна пърцуца с метил и смуче цигари с над 70 канцерогена. Всичко това е щото е глупав и необразован, това че е беден е само следствие!
36
2
 
2
 
! Отговори
Край преди 3 години
До 45 - прав си. Исках да кажа 30г. От 30г. планинските нивички и ливади не се работят.
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Останаха селяни и роми,пенсонери това е България.Нормалное да има такова отопление а и няма връзки на газ за друго.Затова наш Бочко е отличник ръководител на ТКЗС.
34
2
 
7
 
! Отговори
До 27 преди 3 години
Селяните в 90-те години били донесли нам-кво си.Да не мислиш, че парното в София го има открай време и в целия град.Ако не знаеш, гледай филма "Топло" и поинтересувай се коя година е сниман.Още помня как димяха въглища, щото преди 50 години софийските зими не бяха като сегашните. Дръвцата бяха само за разпалване.А и още на местата, където все още са останали къщи в разширения център си пушат кюмбетата.Неуспешен опит да се докараш стар гражданин, дето селяните му били криви, че се е родил хейт
33
3
 
2
 
! Отговори
Край преди 3 години
До 43. горите в България за последните 3г. удвоиха площта си. Всички едновремешни ливади и ниви до които не стига трактор и комбайн вече са гори.Проблема с мръсния въздух е по-голям от промлема с ковит ама с него сме свикнали, а ковита е сензационно-модерен.
32
6
 
0
 
! Отговори
Въй Въй Въй преди 3 години
Им и друг вариант за отопление и то е подовото. 200w ги има в магазините. Незнам колко струват в България. Но е 100% отопление вместо печка на дърва която изхвърля 80% в комина като енергия.
31
2
 
7
 
! Отговори
Въй Въй Въй преди 3 години
За термо помпата: Изкопават се тръби на дълбочина 30 метра. Колкото по надолу слизаш толкова по топло става докато не стигнеш до лавата но ще ти трябват 1-2 км. До 2 метра земята може да замръзне и затова се заравят по дълбоко. Водата да речем е 10 от земята и климатичната инсталация ще тръгне да затопля от 10 нагоре а не от - 10 от външната среда. По същият принцип е и през лятото. 10гр. под земята а от вън е 30гр.В пъти по малко енергия за отопление и охлаждане.
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демократичната мечта се сбъдна.Първите демократи и антисоциалисти бяха еколозите. Те искаха само едно - спиране на АЕЦ Козлодуй и АЕЦ Белене, закриване на всички заводи, които замърсявали, икономика само от туризъм и земеделие.Техните мечти се сбъднаха. Има ли недоволни?
29
1
 
0
 
! Отговори
да попитам само преди 3 години
Как отопляват термопомпи земя-вода ?
28
0
 
4
 
! Отговори
Въй Въй Въй преди 3 години
Да за африканските държави могат да горят всичко. Има документален филм за Нигерия където се изхвърлят стари компютри. В платите има злато и други ценни метали. Дънната платка се потапя в различни разтвори киселинни или алкални незнам но са мега токсични и се тровят като животни там някъв ужас. По добре сме от Африка дори и да им станат заплатите по високи там е друго измерение. Половината пари се дават за Исус или Мохамед или за Яхме. Болни отвсякъде.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди имах камина на водна риза, като се проби реших и купих "котел" на газ с бутилки , ам не е без пари - но като сметна колко време ми спестява - плаща си го.
26
0
 
2
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Носете вълнени дрехи.Топлят доказано.
25
0
 
10
 
! Отговори
Въй Въй Въй преди 3 години
Ферибота от Франция до Англия изгаря 1 тон гориво за да се отдели от пристанището. Иначе моята кола е проблема.Used on the same route, the Queen of Cowichan (362 vehicles, 1,500 passengers) burned 6,378 litres of fuel per round trip. The smaller Queen of Alberni (295 vehicles, 1,200 passengers) used 7,153 litres of fuel. Двойният стандарт е навсякъде. Банките ги субсидираха с милиарди иначе обикновените хора да ги ядат кучета.
24
0
 
7
 
! Отговори
славянин преди 3 години
''У нас всяка година умират 15 хил. души заради мръсния въздух''Е тази година умрелите от мръсния въздух ще бъдат умрели от ковид-19!
23
0
 
5
 
! Отговори
свилен преди 3 години
наблъскахте се като копърка в консервна кутия . защо не замерите въздуха в малките населени градчета и села . всичко е демагогия и лъжа.78640
22
6
 
3
 
! Отговори
до колегата преди 3 години
Преди 40-50 години хората се отопляваха с акумулиращи печки и ТЕЦ . това с "Чудо" то и пернишките започна 90-те когато селяните напълниха големите градове и донесоха навиците си.
21
1
 
7
 
! Отговори
Въй Въй Въй преди 3 години
В Англия масово си палят камионите от есента. Но в провинцията. В Япония отпадъците се изгарят в специална пещ която дава енергия. В Швеция няма сметища и са забранени със закон. Там се прави същото изгаря се в пещ която произвежда електричество. Нашите тецове не са на същият принцип и една такава централа в Швеция струва 10 милиарда Евро която си избива парите за 5 години. Гниещият oтпадък по сметището отделя метан който е до 10 пъти по замърсителен спрямо горенето на дърва или дизел/бензин.