Градовете след COVID-19: Какво е бъдещето на празните офиси?

Урбанистът Нурхан Реджеб пред Bloomberg TV Bulgaria
16 ное 2020 18:30, Анисия Иванова
133
Градовете след COVID-19: Какво е бъдещето на празните офиси?
Снимка: БГНЕС

Пазарът на офис площи е един от най-пострадалите в резултат на пандемията. За първи път от много време в София се наблюдава увеличение на процента свободни площи. И в следващите години тези офис пространства ще трябва да се преосмислят – в какво могат да бъдат трансформирани. Това заяви урбанистът Нурхан Реджеб, съосновател на студио place.make, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

"В много държави вече се дискутира бъдещето на офис сградите. Част от тези сгради са подходящи за дейта центрове, други могат да бъдат трансформирани в жилища.“

COVID-19 ще ни накара да преосмислим и навиците си за това как ползваме градското пространство. Пандемията ни показа колко важни са местата, които не са застроени. Парковете, градините и отворените пространства трябва да бъдат максимално близо до местата, които обитаваме, каза Реджеб пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Париж е добър пример. Там кметът Ан Идалго прилага концепцията за „15-минутния град“ – в близост до всеки квартал, на пешеходно разстояние, да се създадат основните елементи на социалната инфраструктура /детски градини, училища/, както и паркове и градини. Това намалява замърсяването и създава много по-компактна среда.“, каза гостът.

Милано беше един от най-засегнатите градове от COVID-19. Местната управа реагира бързо и трансформира част от улиците във велосипедни алеи, обясни урбанистът. Дори когато случаите на болни започнаха да намаляват, ръководството на града продължи тази политика.

Ситуацията с коронавируса ни показа колко големи са социалните неравенства в градовете и преодоляването им ще бъде едно от най-големите предизвикателства в бъдеще, заяви още Реджеб.

COVID-19 ще доведе и до преосмисляне на строителния продукт. Жилището се превърна и в работно място, а за това трябва повече пространство. Очевидна е нуждата от по-големи жилища, допълни гостът.

По-ниски или по-високи ще станат градовете в резултат на COVID-19?

Колко ще струва желанието на хората за обитаване на крайградски и извънградски къщи?

И как новите технологии ще променят градовете?

Вижте отговорите във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТПий ги навреме!!!
42
2
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 3 години
Така е. И кол центровете ще се изнесат. Я към Индия, я към Беларус.
41
2
 
1
 
! Отговори
Ми добре преди 3 години
Като прочета "дизайн" и се сещам за Евгени Минчев.... И за оня виц за какви пидерази имаше едно време - факири...Свят, измислен за да може ние, Избраните, да си живеем живота на спокойствие.
40
3
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
От Свещения остров изнесоха едно мениджърче от простолюдието в *** за виолончело хахахаха помните ли ? В Китай такива изчезват безследно, а е въпрос на време Германия да се върнат към традициите си :))) Путин също има интересен подход към креативните придприемачи
39
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
95% от IT фирмите в България няма да съществуват след 5г. Скоро на никой няма да му трябват консултанти, телефонисти, администрации, обслужване на клиенти, маркетинг специалсити и др. такива.Ще остана само реалните разработчици и софтуерните архитекти. Само хората които правят реалните продукти. Другото си заминава.
38
3
 
3
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Всички в нетЯ са мултимилионери и гъзари.
37
4
 
1
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
Кого и за какво консултирате? Дизайнът и разработката са с по-висока стойност.
36
2
 
7
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
Мале, мале, мале... *** реди вече бъдещето на топ-компаните и анализира бизнесите им на по ракийка с кибиците в кухнята... Боже, опази.
35
1
 
2
 
! Отговори
Ми добре преди 3 години
До тридесет: с такава заможност щом по това време си седнал в тоя курник да пишеш коментари... Е, дай Боже всекиму...
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия фирмите вече почнаха масови съкращения. Всички които не работя директно по инженерните проблеми си заминават. На индустриите вече не им трябват чиновници. Трябват им инженери които да решават реалните проблеми. Фирмите разбраха че когато имаш един наистина добър продукт той не се нуждае от маркетинг или обслужване на клиенти. Добрият продукт се продава сам и сам се рекламира.
33
3
 
3
 
! Отговори
до 31 преди 3 години
Какви телефонисти, бе?! Толкова си далече от този бизнес, че просто няма какво да ти се обяснява. За консултантска компания говоря. Какви телефонисти. Аман от глупости вече, аман.
32
9
 
8
 
! Отговори
СВОБОДЕН БАЧКАТОР преди 3 години
Работата ми е такава, че дистанционно и след 1000 години няма да може да се упражнява. А относно тези, дистанционните.....това са напълно кухи длъжности. Време е за съкращения. Селското стопанство, пътното и рудничарските забои се нуждаят от арбайт махт фрай.....
31
3
 
2
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Ти за телефонисти ли говориш или за инженерите и мениджърите?
30
6
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 3 години
Да бе, ясно ми е, че не правят нищо полезно, затова заплатите са огромни, защото не носят никаква стойност на бизнеса. Подобни всезнайковци слушам от години. Ама на, само си знаят и лаят (предимно "недооценени" инженерчета от ТУ, ама смотани до откат). Не ме мисли мене, имам и бизнес, имам и солидни спестявания и влагам пари в 12 различни фонда, ще се оправя. От високо няма да падна, очаквам всичко по всяко време. Но глупости не ми се слушат, абсурдни са.
29
3
 
4
 
! Отговори
баба Ленче преди 3 години
До 27: като спре тока искам да ви видя...
28
4
 
7
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Да, наистина ако работиш в IT сектора бих ти препоръчал да се подготвиш за голямо падане!Особено ако не си инженер.Тези 90% не правят нищо полезно. Обслужването на клиенти и маркетингът предстои да бъде автоматизирано напълно. То и сега вече няма нужда от тези хора и фирмите само си губят парите от това че наемат толкова кадри. Но скоро ще си направят сметките и ще почнат съкращенията.А модулният софтуер си е съвсем реален. Това са универсални строителни блокове управлявани от AI.
27
3
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 3 години
Толкова глупости на едно място няма как да се напишат, честно. Не ми се навлиза в детайли, но, да кажем, че в нашата консултантска компания от 500 души всякакви IT консултанти, програмисти са има-няма 5 човека. Не само, че секторът няма да се свие, а напротив, пандемията даде огромни нови възможности и някои компании се разрастнаха. Само им погедни скока на акциите и се зачети защо...
26
0
 
4
 
! Отговори
баба Ленче преди 3 години
До Мартин: да, щото наще управници гледат да спретнат бюджета за догодина. А китайците, например, правят планове за следващите сто години.
25
1
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Да, аз лично спазвам елементарни правила и съм добре. Благодаря.
24
2
 
8
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 3 години
Да анонимен 17: то и сега юношите програмисти не са никакви програмисти. ***, дето усраха цялата индустрия - със скапан код и некадърно използване на ресурсите. Така е от както свят светува - един реди тухля връз тухла, друг идва и еб.в.а мамата на всичко.