Градовете след COVID-19: Какво е бъдещето на празните офиси?

Урбанистът Нурхан Реджеб пред Bloomberg TV Bulgaria
16 ное 2020 18:30, Анисия Иванова
133
Градовете след COVID-19: Какво е бъдещето на празните офиси?
Снимка: БГНЕС

Пазарът на офис площи е един от най-пострадалите в резултат на пандемията. За първи път от много време в София се наблюдава увеличение на процента свободни площи. И в следващите години тези офис пространства ще трябва да се преосмислят – в какво могат да бъдат трансформирани. Това заяви урбанистът Нурхан Реджеб, съосновател на студио place.make, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

"В много държави вече се дискутира бъдещето на офис сградите. Част от тези сгради са подходящи за дейта центрове, други могат да бъдат трансформирани в жилища.“

COVID-19 ще ни накара да преосмислим и навиците си за това как ползваме градското пространство. Пандемията ни показа колко важни са местата, които не са застроени. Парковете, градините и отворените пространства трябва да бъдат максимално близо до местата, които обитаваме, каза Реджеб пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Париж е добър пример. Там кметът Ан Идалго прилага концепцията за „15-минутния град“ – в близост до всеки квартал, на пешеходно разстояние, да се създадат основните елементи на социалната инфраструктура /детски градини, училища/, както и паркове и градини. Това намалява замърсяването и създава много по-компактна среда.“, каза гостът.

Милано беше един от най-засегнатите градове от COVID-19. Местната управа реагира бързо и трансформира част от улиците във велосипедни алеи, обясни урбанистът. Дори когато случаите на болни започнаха да намаляват, ръководството на града продължи тази политика.

Ситуацията с коронавируса ни показа колко големи са социалните неравенства в градовете и преодоляването им ще бъде едно от най-големите предизвикателства в бъдеще, заяви още Реджеб.

COVID-19 ще доведе и до преосмисляне на строителния продукт. Жилището се превърна и в работно място, а за това трябва повече пространство. Очевидна е нуждата от по-големи жилища, допълни гостът.

По-ниски или по-високи ще станат градовете в резултат на COVID-19?

Колко ще струва желанието на хората за обитаване на крайградски и извънградски къщи?

И как новите технологии ще променят градовете?

Вижте отговорите във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не намирам смисъл от този спор, който водите в последните коментари. Едни имат добри заплати, защото са квалифицирани и могат много неща. Тези, които взимат малко, да се замислят защо е така, а не да казват как шофьорът е по-ценен от програмиста. Ами, не е по ценен... Защото е лесно заменим от всекиго. Има обслужваща класа, неслучайно наречена така. Обслужва средната класа и високата класа. Всеки сам си избира какъв да е, демокрация е. Изборът е в ръцете ти. Няма какво повече да се каже.
62
5
 
5
 
! Отговори
до 56 преди 3 години
Бачкай там за 2000лв. да гледаш ценичките и фактурките и тихо. А ние ще си се ширим с по 10+к месечно и ще сме спокойни да не ни съкратят, защото само обезщетението ни е колкото твоите заплати за 5 години напред. Айде жив и здрав. То завистта е голяма работа. Затова и доста от добре платените хора критикуват бедните. Аз критикувам с цел да ги накарам да се замислят, да се развият. Ама, на. То не мърда и крачка, а само плюе как добре платените не можели нищо. Ок, не можем. Няма проблем. Радвай се
61
3
 
2
 
! Отговори
Мартин преди 3 години
Всяка женичка ЕйчАр става. Но за друга работа както се казваше в Оркестър без име.
60
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТОще ли чуваш гласове?
59
3
 
1
 
! Отговори
до 54 преди 3 години
Е как защо - пране на пари.
58
2
 
1
 
! Отговори
Карандаш преди 3 години
До 47: ето затова сте посранци - мислите си, че като обичате нещо значи го можете. И нямате уважение към нищо, даже към това, което сами правите. Но това е нещо, което се зове възпитание. Или го имаш, или го нямаш.Но скоро живота ще ви преподаде урока, няма да се разминете.Успех!
57
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*Женичките
56
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До програмиста 47Абсолютно неможещи сте, не е лъжа. Знам го от първа ръка, защо ценичките ви при нас ходят. Ама не е за да им сменяме крушките....
55
3
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 3 години
А дано, ама надали. По-скоро всички ще избягат докато бай *** менажера се сети, че с телефони и бюра не става, трябва производство.
54
0
 
6
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Че то офиси прани имаше и преди! Но сега в тая криза гато се виде, че и от къщи мое да се работи, та се оказа, че се строят ли строят още и още и още офиси и други! Та въпроса ми е при криза, при намаляващо население, при положение, че до 10г ще сме с милион по-малко, при положение, че след 10г ще сме на средна възраст 50-55г Та защо се строи толкова много и цените се вдигат 10-торно!? Не знам каква е логиката! Пране на пари е обяснението май, но ако някой знае нека сподели!
53
1
 
2
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Познавам един чапкънин ай-ти, който сам се зае да си строи вилата.....после се наложи гражданска защита да го вади от отломките и после да дойде бригада строители едва завършили трети клас, за да му вдигнат вила за чудо и приказ.....
52
2
 
1
 
! Отговори
Фреди преди 3 години
Абе всички във България сте разбирачи по всичко и милионери!!! Ама нямате 5лева настрани!! Ама и да имат някой като им се наложи помощ лекарска имам предвид си отиват като кучета!! Така че и милионер да си във бг си мреш като африканец във някое южноафриканско гето това е бг африканско гето!!!!
51
1
 
7
 
! Отговори
до 48 преди 3 години
Е, и?! Какво ми пречи да си работя от вилата и да си гледам паралелно градината? Нищо. Аз това и правя в момента. ВСИЧКО почти си гледам сам. Имах наследствени земи, взех кредит и гледам- овце, крави, телета за месо, домати, чушки, ***, картофи, моркови и какво ли не. Всичко е гарантирано organic и няма никакви добавки. И си работя от вилата по ИТ проектите, която е в близост до фермите ми.
50
2
 
3
 
! Отговори
Посоката преди 3 години
Ще има нужда от повече строители, трактористи, шофьори на камиони и тежка техника.Ще се търсят повече хора да могат да работят с машини и в тежки условия. Инженети в производства, заварчици, електричари....В България тепърва има да се развива инфраструктурата, минната дейност, и селското стопанство. Също и в енергетиката ще има страшно много работа поради масовото преминаване към по зелени технологии. Ще се строят много ветропаркове, соларни централи, вецове и др.
49
2
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Не знам защо бъркате програмистите с мазачите на приложения на джава за смартфони (в най добрия случай) Един човек от форума добре ви го е обяснил.
48
3
 
9
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Преди 20 години казах, че ще дойде време, когато ще има десетки хиляди юристи, счетоводители, чапкъни и само трима тракториста, двама комбайнера и един чобанин......та да познаят кой ще взема най-много. Смяха ми се, но времето на истинските бачкатори дойде.
47
4
 
6
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
Само да вметна, че съм програмист (по-скоро мениджър на екипи), но мога да правя доста неща. Например- сам си построих вила, лея бетон, зидам, правя окабеляване, ВиК, заварявам. Ако си мислите, че сме много неможещи и, че квалификацията ви на дете втора група в детската градина ви прави търсени, бъркате. Затова и взимате ниски заплати, защото не можете нищо. Айде със здраве, залъгвайте се колко сте "ценни".
46
1
 
3
 
! Отговори
до 37 преди 3 години
Не съм този, на когото отговаряш, ще ти обясня. Има 2 типа компании- консултантски и продуктови. Самият аз години наред работих като продуктов дизайнер и разработчик в известна компания и взимах прекрасна заплата. Но, на, консултантската ми даде 40% повече и реших да разнообразя. Прочети из интернет какво и що. Иначе ти прочетох твърденията- не се обиждай, няма нищо вярно в тях. Има доста да почетеш и да разбереш защо говориш глупости.
45
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До дивия заварчик: те и за това не стават, брат. Меки китки...
44
3
 
8
 
! Отговори
ДИВ ЗАВАРЧИК преди 3 години
Елате, елате хиляди ай-тита, юриста и счетоводителя.....има скрап за всички. Време е за арбайт махт фрай.....