Депутати и лекари дават по 12-часови дежурства в свищовската болница

Тези от БСП, казаха, че ще останат колкото е необходимо
18 ное 2020 09:16, Ния Христова
5
Депутати и лекари дават по 12-часови дежурства в свищовската болница
Снимка: БГНЕС

Болницата в Свищов не спира да приема пациенти с COVID-19. Броят на постъпилите в предковидния сектор също расте. Отделението, в което лекуват болните, остана вече почти без медици. Двама лекари-депутати от БСП влязоха като доброволци в отделението преди два дни, съобщи bTV. Те са водени от желанието да са в помощ. 

Д-р Георги Михайлов обясни, че обстановката е сериозна. Той е на мнение, че трябва да се прецизират индикаторите за хоспитализация на пациентите. В момента в свищовската болница има около 30 пациенти с коронавирус. 

 
"След визитация става ясно, че голям брой от тях могат да се лекуват в домашни условия, те не са в тежко състояние. Има един-двама, които са на кислородотерапия. Болницата не разполага с условия за реанимация. Моето мнение и препоръка е да се прецизират индикаторите за хоспитализация. Ако се върви към поголовна хоспитализация - системата ще се счупи", добави още депутатът. 
 
Той посочи още, че първоначалната липса на кадри в COVID сектора е принудила медицински персонал от други отделения да работи там. Д-р Михайлов обясни, че 90% от персонала в свищовската болница са хора в пенсионна възраст, повечето от тях с придружаващи заболявания.
Още по темата
 
"Хората са мобилизирани. Колега над 65 г. дава дежурства в COVID отделението. Той извършва визитации, няма необходимост от непрекъснат престой на лекар в отделението", каза Михайлов. 
 
Д-р Илиян Тимчев е другият доброволец в болницата. Той казва, че натовареността е превърнала болницата от многопрофилна в COVID. По думите му с колегата му прекарват по няколко часа в COVID отделението - правят визитации и диагностицират пациенти. 
 
Михайлов добави, че с пристигането си те са облакчили работата на лекарите, тъй като дежурствата им са разредени. "Ние сме поели основната тежест, това беше нашето желание - до края на нашия престой тези хора да могат да си починат", каза още той. 
 
Депутатите споделиха, че прекарват по 12 часа в болницата, а в COVID отделението поне по 6 часа. И двамата са категорични, че ще останат в свищовската болница колкото е необходимо. Здравнят министър проф. Костадин Ангелов обеща, че ще изпрати специализанти в лечебното заведение, но за момента тях все още ги няма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя системата сама не се чупи, чупи я някой. Сега системата я счупиха мутрите.
3
0
 
4
 
! Отговори
Свършете си работата преди 3 години
Свършете си работата - вземете мерки да се затворят всички училища, театри и концерти за 1 месец.Иначе този политически пиар на безсилие, на която и да е партия в момента няма кой да го помни после.
2
1
 
6
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
системата се счупи при управлението на сдс сега това е края
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се върви към поголовна хоспитализация - системата ще се счупи", добави още депутатът.Системата се счупи още при поголовната,, хоспитализация,, за ТЕЛК и почивки по клинични пътеки от едни и същи,, нуждаещи,, се.