Очакват ни строги мерки, но ще спре ли у нас скокът от заразени?

Нямаме пълна картина на заболеваемостта, защото се правят малко тестове
24 ное 2020 10:33, Петя Славова
203
Очакват ни строги мерки, но ще спре ли у нас скокът от заразени?
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нов рекорд починали от коронавирус е регистриран у нас. "Претоварването на болниците покрай коронавируса  е феномен по целия свят. Той беше видим през пролетта в големи градове като Ню Йорк, Лондон. В момента, в който се препълнят всички болници, се блокират каналите за всички други спешни случаи – тежки травми от катастрофи, инсулти, онкологични заболявания", заяви пред Нова тв Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията.

Още по темата

По думите му още е рано да се каже дали България ще оглави класацията по смъртност в Европа. "На 20-ти бяхме първи", посочи той. "За съжаление стигнахме нивата от 4 хиляди заразени и вероятно тези антирекорди ще продължат".

"С новите мерки вероятно ще се достигне до някакво плато, след което случаите вероятно ще започнат да спадат. Но с препълването на болниците въпросът е къде е границата на капацитета? Ние нямаме пълната картина на заболеваемостта с оглед на антигенните тестове, които не се регистрират никъде", посочи експертът и припомни, че за нас границата на заразени бе от 1000 души на ден, а вечес лекота подминахме 4000. "Очевидно става дума за повече. Антигенни тестове не се регистрират. Вероятно видимата ситуация е като излязат днес данните на НСИ за общата смъртност", обясни експертът и допълни, че се правят хипотези за 4 седмици средно.

По думите му, в чужбина има по-пълна карантина, защото се правят много повече тестове. "Хората у нас си правят антигенни тестове, за да не влязат в системата на РЗИ и имаме ясна предпоставка, че няма съвсем пълна картина".

В повечето области има ръст на заразените. "София в сравнение с останалите области беше в пъти с по-малка смъртност на 100 хиляди заразени" , уточни Безлов и съобщи, че най-много хора умират в Смолян и Търговище като вероятната причина за това може да е застаряло население в района и труден достъп до болниците. По думите му, сега ще видим къде болниците реално могат да се справят, въпреки че в момента нещата са екстремални и дори да има много добре функционираща болница, ако тя е залята от пациенти, пак може да не се справи.

"Със сигурност ще сме с по-лоши резултати от богатите страни", категоричен бе Безлов. "Не знам дали ще избегнем полевите легла за съжаление. Всички коментираха, че преди 3-4 седмици трябваше да се случи, но дали изобщо може да се случи. Проблемът е, че правителството не иска да въведе мерки, заради протести. Опозицията не иска локдаун. Имаме изключително разделение на обществото"., каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
7
 
1
 
! Отговори
Корав като тръба преди 3 години
Спомнете си какво са правили спартанците и не се питайте защо поколенията им са били здрави и жилави.
134
5
 
0
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Коравият като скала е прав. Аз само ще добавя: "Животът не е за всеки". Природата е създала регулаторна система от вируси, бактерии и прочие болести, за да жъне слабите индивиди.
133
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кво значи тва строги мерки ?
132
1
 
4
 
! Отговори
До тонката преди 3 години
Педроти вожда да не те карантинирал,гледам веки драштиш и през работно време?След карантината обаче идва Метлата и големият Глад!
131
5
 
1
 
! Отговори
КОРАВ КАТО СКАЛА преди 3 години
По-корав съм от Клинт Ийстуд. А не като нежните НПО драскачи дето ако им кихнеш в лицето падат по гръб и ако не се удавят на момента умират от страх след три дни.
130
8
 
4
 
! Отговори
Втанас Аелмазов преди 3 години
Хипохондриците на тръстиката и пълен локдаун с вечерен час само за тях.
129
4
 
3
 
! Отговори
Атанас Велмазов преди 3 години
До КОРАВ КАТО СКАЛАКаква скала, ти направо си джедай приятелю. Сигурно имаш повече мидихлорини от учителя Йода. Аз ако изпълня и половината от твоята програма ще се събудя откъм корените на тревата. Достоен си за премиер на тази държава.
128
11
 
6
 
! Отговори
Локаут и бедност преди 3 години
Нито мерки, нито затваряния, нито локдауни ще решат проблема. Те само ще отложат във времето неизбежното. Предпочитам всичко да стане бързо.
127
11
 
4
 
! Отговори
КОРАВ КАТО СКАЛА преди 3 години
Като си рехав ще пукнеш въпреки локдауна. Естествен подбор, жалкарю.
126
7
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Бойко с джипа индиректно прегази целия протест на Фигуранта и Черепа:):):)Ама яко го прегази:):):)няма катуни,няма палатки няма Орловград Протест Блокада:):):):)
125
16
 
4
 
! Отговори
КОРАВ КАТО СКАЛА преди 3 години
Преди две седмици бях на кръчма. Тържество 30 човека. Яко чалга кючеци, напих се като ***, изпотих се, излезнах по риза на студа. Настинах. Спах на неотоплено таванско помещение с едно одеалце. Доизмръзнах като куче. Разболях се. Две седмици кашлях. Не пих лекарства, само чай. ПСР тест - отрицателен. Долу мерките и простотията на разни Велмазовци и други соросотроолове!
124
8
 
1
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
ГЕРБ-ПОБЕДА:):):):)София,Пловдив,Варна,Бургас,Стара Загора,Нова Загора,Сливен,Габрово,Казанлък,Хасково,Шумен,Велико Търново,Ловеч,Враца,Монтана,Силистра,Кюстендил,Шумен ГЕРБ-ПОБЕДА:):):)УБРЕЕЕЕЕЕ БЕЕЕЕЕ:):):) *** мамави глупава айде да бегаме от тука:):):)
123
3
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Каква свобода бе. Аз съм си добре в къщи и нищо не ми трябва освен кофа под клавиатурата.:):):)
122
10
 
1
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
ГЕРБ-ПОБЕДА:):):):)София,Пловдив,Варна,Бургас,Стара Загора,Нова Загора,Сливен,Габрово,Казанлък,Хасково,Шумен,Велико Търново,Ловеч,Враца,Монтана,Силистра,Кюстендил,Шумен ГЕРБ-ПОБЕДА:):):)
121
5
 
2
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Бойко мина на сухо с 200 Майките от системата,Орловград-Протест Блокада и све протестиращи:):):)Натика ги по сайтовете да само да пишат и да се оплакват като девойки:):):)Нали ви казах че ще ви разгромя:):):)
120
7
 
9
 
! Отговори
Калигула преди 3 години
Един въпрос с повишена трудност към тези, които желаят още по-строги мерки с надеждата да не станат частица от тези 4% смъртни случаи в света - Колко струва свободата ви?
119
5
 
11
 
! Отговори
Анон преди 3 години
Не е страшно, че сте прости. Скоро като пуснат вечерни часове, полиция да ви гази, не можете да мръднете без ваксина, без да кажете на властите къде отивате, като инсталират в дома ви насилствено камери, ще разберете жалкия ви страх докъде ни докара. Когато виждате как пламъка в очите на децата ви изгасва бавно ваксина след ваксина, как паметта ви бавно изчезва, как мозъкът ви спира да работи и половите клетки също. Може би тогава ще си кажете бре май ни лъзнаха и юксел просто беше платен актьор
118
0
 
6
 
! Отговори
доктор Сапунджиев преди 3 години
След кратък преглед установих че Тонката е нов щам на Ковид 19. Не е страшен, но мирише неприятно, затова носете маски когато общувате с него.
117
2
 
5
 
! Отговори
Втанас Аелмазов преди 3 години
Аз съм хипохондрик и си инжектирам белина през скафандъра, маската съм си я накиснал в солна киселина, а на главата имам станиол. Чест и адмирации господин Борисов заради вас ще изпия литър хлор и ще се прочистя вътрешно.
116
3
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Деса от Дулово си е най-добре :):):) Вече е дезинфекцирана:):):) Всеки момент ще открие огън:):):)