Бизнесът отчита спад от 3,8% на БВП

Затварянето ще даде дългосрочно отражение, посочи гл. секретар на АИКБ
25 ное 2020 11:40, Петя Славова
12

Българският бизнес настоя в случай на локдаун правителството да приеме Национална програма за подпомагане с бърз достъп до компенсации за сметка на държавата на всички затворени икономически дейности.

"Второ затваряне трябва да бъде съпроводено с незабавни мерки. Българският бизнес няма възможност да чака администриране на сложни схеми", заяви главният секретар на АИКБ д-р Милена Ангелова в "България сутрин".

Бизнесът има две предложения - подкрепа за фиксираните разходи на дружествата, които са принудително затворени и предприятията да могат да получат отсрочка за натрупаните си задължения.

Още по темата

"Интензитетът на тази помощ може да бъде 70% за компаниите и 90% за микро и малките предприятия. Трябва да има 30% спад на оборота и това се установява на основа на реалната отчетена загуба", посочи Ангелова.

Главният секретар на АИКБ изрази мнение, че и двете мерки може да бъдат въведени още следващата система.

"За 9 месеца имаме спад от 3,8% на БВП. Мазнинките на всички свършиха. Ако се затварят бизнеси, ще даде дългосрочно отражение", категорична бе Ангелова пред Bulgaria ON AIR.

Тя добави, че бизнесите вече са достатъчно отговорни и са се научили какви мерки да взимат.

Според нея трябва да се направи списък с предлаганите мерки, които да са изчерпателни, а не на парче и те да бъдат обсъдени с бизнеса.

"Нямаме резерви да посрещнем една сериозна рецесия, която би могла да произтече от това", каза още експертът.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До масата от коментиращи по-долу: как може да сте толкова ограничени, бе хора!!!
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да си компенсират от намаленото ддс.
10
2
 
2
 
! Отговори
Хмм преди 2 месеца
Ако е само 3,8% тогава не е мъка за умиране. Значи средно хората са започнали да харчат с 4% по-малко, което означава, че бизнеса не е чак толкова пострадал или.... са укривали данъци като за световно и реално БВП-то е по-голямо и липсват данъци. Ако на мене оборота ми падне с 4% все някак ще се справя
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пробвайте с 30,8%. Всички *** икономистчета са на държавна хранилка и получават директно от шкафчето, за да тръбят как вече имало възстановяване на икономиката след първото затваряне пролетта.

Адекватните икономисти знаят, че възстановяването ще започне най-рано края на 2022 г. Ако щете вярвайте, все пак вярвате, че ще ви чипосват. Народът - прост, животът - тежък, скучен.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 4
За всичко съм съгласен без частта за "Подигравателно ниско заплащане"
Колкото струвате - толкова и ще получавате. Като не искате да си вдигнете квалификацията не очаквайте да вивдигат и заплащането.
7
1
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 2 месеца
Стига вече с тоя "бизнес", бе! Всяка година укриват около над 4 милиарда лв. от данъци и осигуровки и иимат наглостта да искат държавата "да ги компенсира". Те се самокомпенсират непрекъснато и доста щедро при това.
6
1
 
2
 
! Отговори
Biznesmen преди 2 месеца
3.8% ??? -> 380%
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде сега. Тази година ще пропуснат новия модел на Бентли и ще карат със старата любовница. Голяма работа. Не е болка за умиране ;)
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ФАЛИТ И ЗАКРИВАНЕ ЗА ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ БИЗНЕС, КОЙТО УКРИВА ДАНЪЦИ, ДАВА ПОДИГРАВАТЕЛНО НИСКО ЗАПЛАЩАНЕ НА СЛУЖИТЕЛИТЕ СИ, ПРЕДЛАГА ДОЛНОПРОБНИ УСЛУГИ И ПРОДУКТИ! бг бизнесмен = ***, КОЙТО КОЛИ И БЕСИ ТАКА, КАКТО И ТУРЧИН ПО ОСМАНСКО НЕ Е ДЕРИБЕЙСТВАЛ!
3
1
 
12
 
! Отговори
Програмист преди 2 месеца
На "бизнеса" все някой му е длъжен. Не желая с пари то данъците ми да се запушват пробойни в без друго потъващи изгнили корита.
Или да се адаптират към ситуацията или да си отиват!
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А дългосрочния ефекет от толкова много починали за икономиката колко ще бъде? А за това че си сринахме дългосрочно здравеопазването заради кръчмите какъв ли ще е дългосрочния ефект?
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
HАДПИС В АДА: "НЕ СЕ ПРИЕМАТ БЪЛГАРИ!
СВИКНАЛИ СА НА МЪЧЕНИЯ, ДРЕСИРАТ ДЯВОЛИТЕ И ГИ ВЛАЧАТ ЗА ОПАШКАТА"
Борисов, Пеевски, Доган и Гешев няма да си тръгнат доброволно. Друго трябва, за да не изкопаем следващи, неоткрити от човечеството дъна. Позор е това, което ни се случва и не коронавирусът е виновен. Ние сме. *** виреят и вилнеят в среда на примирение и страх. Събудете се бе, хора! Не ви ли писна? Линейка няма да дойде.