Промишленият ток у нас е най-скъпият в Европа

Цената днес в сегмента "ден напред" е с цели 67% по-висока от вчера
3 дек 2020 21:30, Петя Славова
17
Промишленият ток у нас е най-скъпият в Европа
Снимка: БГНЕС

Токът, търгуван на българската борса за днес в сегмента "ден напред", се е продавал за 184 лева за мегаватчас, като скокът е с близо 67% спрямо вчера, съобщи БНР.

От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори посочиха, че цената на българската енергийна борса днес е най-високата в цяла Европа. Те изпратиха отворено писмо до енергийния министър Теменужка Петкова, в което настояват за среща, на която проблемът да бъде обсъден.

Изпълнителният директор на федерацията Ивайло Найденов каза: "България традиционно е с най-високите цени на годишна база на борсовия пазар, като в условията на пандемия и икономическа криза цената на енергията на борсата у нас достигна най-високите нива в Европа за пореден път. Нашите данни показват, че осреднената цена от началото на годината също е най-високата в Европа. За енергоинтензивните предприятия високата цена на електроенергията е силен удар върху тяхната конкурентоспособност, особено в условията на настоящия икономически спад и свитите им пазари, като не се виждат мерки в тяхна подкрепа".

Справката за днес на нашата борса показва, че доставките за утре са се продавали средно за 162 лева за мегаватчас. На европейските борси цените на тока се движат между 48 и 90 евро за мегаватчас, като по-скъпо от нас се е търгувала електроенергията в Гърция, Румъния, Унгария и Полша.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименZarad takviz kravarski slugi kat teb BG se zatri
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13 АнонименКакви руски слуги те гонат бегендар надрусал се през нощните часове ! Шалтера се държи от американски слуги с "мариците"
11
0
 
9
 
! Отговори
ACDC преди 3 години
В тикволандия трябва да се въведе електрическият стол, много политици заслужават да седнат на него.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изграждането на АЕЦ "Белене" от Росатом и въвеждането й в експлоатация, би намалило значително цените на годишна база на борсовия пазар у нас.
9
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как да бъде иначе, докато руските слуги държат шалтера в България.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ami taka sme u nas vsichko e nai -skupo samo zaplatite ni sa nai- malki deto
7
0
 
8
 
! Отговори
Асан Кьоравия преди 3 години
Ай,хафте ! Много скъпо това ток !!!
6
0
 
14
 
! Отговори
Znaesh преди 3 години
Плащаме тока и на *** братя затова поскапва тук /// безсрамие и грабеж
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми, чакаме да пуснат тока от АЕЦ Белене.
4
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е логиката, уж сме в "локдаун" където потреблението е намалено и цената трябва да пада, а то обратното. Предполагам не могат да го съхранят, ами ако за един ден всички се "изключат" дали няма да преосмислят поведението си?
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тока може да е най-скъпия в Европа, вероятно и в света, но пък тиквата ни е най-умна, красива, честна, не краде, не тъпче шкафчинца и чекмедженца с кюлчета и евраци, не е опукал четири тона суджук произведен по специална рецепта за хипертоници, и езици знае. Абе късметлии сме.
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето така се създава нация, заробена от ГЕРБ и ДПС. Инвеститори не се допускат. Единственият що-годе читав източник на доходи трябва да е държавната служба и трябва да си послрушен, иначе отиваш в новооткрития от Бойко цех за велосипедни гуми. На избори под строй!
1
0
 
22
 
! Отговори
Eвала преди 3 години
А натискат и обикновените потребители да се "качат" на влака с по-високи цени на тока в България. Ало ГЕРБ - вземете се в ръце и оправете тази глупост със свободния пазар.