Кунчев: Ако големите магазини се окажат огнища, ги затваряме!

От обществото зависело кое ще е отворено и кое не, обясни здравният инспектор
Обновена: 7 дек 2020 10:18 | 7 дек 2020 10:16, Петя Славова
234
Кунчев: Ако големите магазини се окажат огнища, ги затваряме!
Снимка: БГНЕС

Лек спад в заболеваемостта в страната се наблюдава в момента и това са първите признаци, че наложените по-строги мерки работят. Това заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"В момента сме на върха на вълната. Смъртността и хоспитализациите вървят с две-три седмици назад. Тогава ще видим има ли ефект", коментира пред bTV Кунчев.

"Това, което виждам не ми харесва. Ако нещата в тези големи магазини продължат в този вид, ще разширим мерките и върху тях." Така държавният здравен инспектор коментира клиповете в социалните мрежи, в които се вижда огромно струпване на хора пред големи магазини за подаръци и играчки.

През последните дни в интернет бяха разпространени снимки и видеоклипове, на които ясно се вижда безконтролно струпване на големи групи от хора във веригата магазини. Снимки на опашки и без спазване на дистанция имаше от коледния базар в градинката пред Народния театър в София.

"Аз не мога да разбера философията защо няма нито един представител на РЗИ, който да глобява и да оказва контрол? Бога ми, трябва ли някой да ти стои на главата, за да ти казва, че е опасно?", възмути се Ангел Кунчев.
Той е категоричен, че ако тези големи магазини се окажат огнища на COVID-19, те ще бъдат затворени. "Това е отговорност на собствениците и управителите на тези търговски вериги. Те трябва да вземат мерки, защото иначе ще спрат работа", коментира Кунчев.

Още по темата
Относно това дали някои мерки ще отпаднат след 21 декември, Кунчев коментира, че трябва да се проследи ситуацията.

"Ако мерките вършат работа - знаем колко са важни яслите и детските градини, логично е да отворят. Но дали ще работят кафенетата и ресторантите - ще видим", каза той.

Кунчев допълни, че зависи от обществото кое ще бъде отворено и кое не. "Ако се държим безотговорно... Не ми се иска да давам примери, но трябва ли да стигнем до полицейските методи на Турция, където не можеш да си покажеш носа навън през уикенда. Зависи от поведението на хората", каза той.

Кунчев коментира и ваксините, които очакваме. "Ако дойдат много видове, ще ваксинираме повече групи хора", заяви той.

"След одобрението от ЕК у нас ще пристигнат ваксините "Пфайзер", "Модерна" и после другите типове ваксини. Ще получим три вида, няма как да предвидим коя кога ще дойде. Всичко зависи коя кога ще получи одобрение.", обясни още Кунчев и допълни, че ще е доброволно и безплатно ваксинирането.

Механизмът на създадените ваксини е много ясен, затова те ще бъдат пуснати в толкова кратък срок. Все още обаче не сме получили характеристика на продукта и листовка за потребителя. Фирмите имаха голяма степен на готовност, затова толкова бързо се появиха и тези ваксини.", каза доц. Кунчев и увери, че той лично ще се ваксинира.

"Сигурен съм, че много европейски държави ще получат колективния имунитет след ваксиниране. Смущава ме, когато медицински лица говорят неистини и това е злонамерено разпространение на информация", подчерта лекарят.

По думите му, страната ни не била в най-тъмната зона на разпространение на коронавируса. По последни данни на картата в Европа били само Габрово и Кюстендил, но и там имало признаци на лек спад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТРЯБВА ДА СТИГНЕМ ДО ПОЛИЦЕЙСКИ МЕТОДИ ЗА ДА СЕ ВДИГНЕ НАРОДА И ДА ИЗРИТА КОРУМПИРАНИТЕ МУТРИ.Народът никога няма да се вдигне! Намаля с една трета тоя народ и още няма и намек, че ще се вдига. Така ще си изчезне преди да е решил да пробва да направи нещо. Българинът е изключително страхлив и неспособен, за съжаление.
17
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев, да не те затвори някой тебе, внимавай в картинката!
16
8
 
21
 
! Отговори
Всички го изкараха преди 3 години
Айде стига драми. Хората го изкараха на крак тва
15
1
 
21
 
! Отговори
Хиполенд преди 3 години
Още съм против псевдомутрата и прасето
14
3
 
19
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
всички по Концлагерите, голи, боси и гладни! ако като завъдят и бъ лхи дезинфекция с Циклон Б, по стара изпитана рецепта!!
13
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А този господин кога ще го затворим за държавна измяна.
12
4
 
31
 
! Отговори
Ама не бе преди 3 години
Давайте да ги бием тия. Те започнаха да ни се катерят по главите...
11
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А как ще разберете, дали ще се окажат огнища? Не проследявате хората, кой къде пазарува. Или ако няма очакван спад, ще решите, че са магазините? А ако пак няма спад, ще компенскирате ли магазините, че ги затворихте без нужда? Така може до безкрайност да затваряте всякакви неща едно по едно, докато налучкате.
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** и как точно ще го докажеш, явно на принципа една жена каза.
9
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно, че ще затварят. Друго спасение няма. Ама чакат да станат поразиите, че затварянето да е за по-дълго.
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТРЯБВА ДА СТИГНЕМ ДО ПОЛИЦЕЙСКИ МЕТОДИ ЗА ДА СЕ ВДИГНЕ НАРОДА И ДА ИЗРИТА КОРУМПИРАНИТЕ МУТРИ.
7
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как пък един познат не се разболя от това нещо
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От правителството зависи кое е отворено кое не е. Правителството е виновно.
5
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АКО БАТЕ КУКУ СЕ ОКАЖЕ СМОТАН ГО СМЕНЯМЕ
4
2
 
20
 
! Отговори
Лелеле преди 3 години
Тоя си прави експерименти хора,ще видим е да ли ще има ефект,ще изследваме и т.н.Людериц сър!
3
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
набутайте хората в още по малките тогава
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е хората да пазаруват между 10:30 и 13:30 защото тогава няма коридор за пенсионерите.. И настава масова гъчканица, разстояние няма...
1
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Джъмбо не сте го затваряли нито веднъж.