Пандемията свали цената на "Гражданската отговорност"

Средно застраховката е по-евтина в 10%, но за някои водачи е повече
7 дек 2020 10:25,
19
Пандемията свали цената на "Гражданската отговорност"
Снимка: БГНЕС

Пандемията свали цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" през последните месеци. По-малкото катастрофи, вследствие на намалениия пътен трафик, доведе до спад от над 10% в цените на повечето застрахователи.

За София, която е най-рисковият за шофиране град, през първото полугодие застраховката е намаляла с близо 40 лева за най-масовите автомобили, пише "Монитор". Така за 15-годишно превозно средство с 100 к.с. мощност и шофьор над 25 г. сега полицата струва средно 250 лева. Сумата е на разсрочено плащане за четири месеца.

При еднократно плащане може да поевтинее с още 10 лева. При липса на катастрофи и респективно щети цената на задължителната застраховка за автомобилистите намалява с още десетина лева.

Вследствие на намалената икономическа активност и на мерките за социална дистанция, в периода март-май беше отчетено намаление на пътния трафик и на пътно-транспортните произшествия. Това се отрази и в спадане на броя на щетите, заведени при застрахователите през тези месеци.

Затова и застрахователите предприеха и няколко намаления в цената на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, която да отрази по-ниския риск в този период. От друга страна от месец юни се отчете възстановяване на движението, подпомогнато от по-ниската цена на горивата, но вероятно и поради предпочитанието на много хора да използват личния пред публичния транспорт с цел превенция.

Намалението обаче не е еднакво за всички. Средното намаление на базовата цена на издадените полици през месец ноември е над 10%. За някои групи клиенти намалението по-голямо, стигащо до 15-20%, но съществуват и групи клиенти, за които разлика няма. Това са най-вече младите шофьори.

В периода март-май застрахователите отчетоха спад на броя на сключените полици по застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. След това обаче броят им се възстанови до обичайните нива.

Данните за застрахователния пазар потвърждават общия постепенен тренд към възстановяване въпреки цялостната икономическа стагнация вследствие на COVID-19, сочат данните на Комисията за финансов контрол и коментирите от бранша. Към края на деветмесечието по застраховка "Гражданска отговорност" има лек ръст на изплатените премии от 1% през първите 9 месеца на годината, докато при Каското се отчита 1% спад. Премийният приход по ГО на автомобилистите е около 840 млн лв., при каското– 480 млн. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чекмеджета със сваляне на цените не се пълнят. Пълнят се с увеличение на цените. Засега всяка година имам само увеличение на цената на застраховката. Ще видя как е при следващата застраховка, но съм сигурен, че ще има увеличение.
17
0
 
12
 
! Отговори
рихо преди 3 години
среностатистичекия нормален българин не прави нито една катастрофа през живота си, но за 20гидини праща на застрахователите колкото една хубава кола
16
8
 
0
 
! Отговори
млък бе хейтаци преди 3 години
По новите изисквания , задължителните застраховки покриват събития в целия ЕС, и ако блъснете някой в Западна Европа , застрахователят трябва да покрива разходите по тамошни цени. И не ми казвайте че не пътувате , защото последния път като минах през Австрия точно едни българи бяха направили сейра.
15
1
 
14
 
! Отговори
Крадци преди 3 години
Това ли е днешния виц?Нищо не е свалила!Таканаречената "Гражданска" си е жив пладнешки обир като процент отива в шкафчето на оня дето едно време работеше в бандите на застрахователите с бухалки!После същите съблякоха анцузите,облякоха бели ризи и платиха на лобитата да приемат закони да ни дерат без да си цапат ръцете!
14
16
 
4
 
! Отговори
MKII преди 3 години
Като ви е скъпо няма да карате кола. Елементарно е. Никой не ви кара насила да имате коли.
13
13
 
6
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Дори и 1 лв. да стане застраховката, простолюдието пак ще ревете, че е поскъпнала.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свали ми пандемията...дъртия.
11
0
 
3
 
! Отговори
Дано дано дано преди 3 години
А дано. И без това сега малко се кара и шанса за катастрофи е много по-малък. Ама надали?
10
8
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
Направете си труда да проверите,давам пример на по-долу невярващите - 1 900 м3,възраст на собственика 47 години - цена 179 лв за трета група,за първа група - София цената е 212 лв на същия двигател и възраст на собственика.Цената на застраховката е паднала с повече от 20% спрямо миналата ,а и дори няколко години назад.
9
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости! Цената е точно такава, каквато платих и миналата година. Нищо не е сваляно като цени. Пишете глупости.
8
4
 
10
 
! Отговори
Бонусфалус преди 3 години
Трябва да има намаление на гражданската, ако караш на село.Освен това, ако караш в града и си голям цъpвyл, трябва да се вдигне.
7
4
 
23
 
! Отговори
наг преди 3 години
Валерийо, лъжеш, та пушек се дига. Миналата година ми беше 330 лв., нямам щети, нямам НИЩО, тая година ме цакат с 360 лв. КЪДЕ Е НАМАЛЕНИЕТО, па'ча?
6
10
 
4
 
! Отговори
Д преди 3 години
Миналата година платих 250 лв, тая година 200 лв
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално, като цената на човешкия живот падна ...
4
2
 
18
 
! Отговори
Да не спорим преди 3 години
Къде изчезна система ""бонус_малус"".........А , тя си нямаше и преди пандемията!!!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А гражданската отговорност изяде хлебеца на кресненския рушветчия.
2
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прекалено е ниска цената. Би следвало да скочи поне тройно. Както и данъкът на старите коли. Твърде евтино е у нас да караш кола. Черната статистика го доказва.
1
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Напротив вдигната е и е по - скъпа от миналата година ! Усетих преди месец това '' сваляне на цените ''' Пандемията вдигна цените навсякъде и във всичко !!!!!!