Цените на жилищата през 2021 г. ще нараснат с 5%

Онлайн дискусия на Imoti.net: Българите искат да инвестират спестяванията си в имоти
8 дек 2020 13:55, Анисия Иванова
89
Цените на жилищата през 2021 г. ще нараснат с 5%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Въпреки кризата с COVID-19 интересът към покупка на жилище тази година остава голям. Tова стана ясно по време на онлайн дискусията на Imoti.net, която се проведе на 7 декември и се излъчи на живо в сайта на медията.
След въвеждането на извънредното положение желаещите да закупят собствено жилище намалели, но в летните месеци броят на сключените сделки наваксал изоставането. Засиленият интерес от страна на купувачите е довел до ръст на цените на жилищата в големите градове с до 5%, а очакванията са той да се задържи на сходни нива и през следващата година.

Според Антон Андонов, изпълнителен директор на „ЕРА Недвижими имоти“, факторите, които имат принос за засиленото търсене на имоти през тази година са: повишените доходите на хората, банковото финансиране, липсата на алтернативи за инвестиране на спестените средства, миграцията от малки населени места към по-големи градове.

Най-голямата промяна на пазара тази година са нагласите на купувачи и продавачи, отчетоха експертите по време на онлайн дискусията.

„В месеците преди пандемията, имаше засилен интерес към покупка на жилище от страна на хора, които се изплашиха от възможността България да влезе в Еврозоната – това ги накара да инвестират спестяванията си. След локдауна презмарт хората, които се върнаха на пазара бяха водени от желанието да опазят парите си“, коментира Андонов в разговор с модератора на дискусията Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

Според Румяна Александрова от агенцията за недвижими имоти „Сандер Корект РА“ COVID-19 е повлиял отрезвяващо на част от продавачите на имоти и през лятото надценените жилища са слезли на нормалните си нива, а някои от продавачите са сключили сделки за тях.

„Като цяло обаче продавачите по-трудно свикват с новата реалност и това води до забавяне на сделките за имотите им с 8 до 10 месеца, както и до отстъпки в рамките на 15% до 20% от офертната цена“, заяви Александрова.

По време на онлайн дискусията, посветена на предизвикателствата пред имотния пазар вследствие на коронавируса, експертите заявиха, че изоставането по отношение на броя сключени сделки, ще бъде наваксано до края на годината.  

„Очакваме след отчитането на сделките през ноември и декември изоставането с 10%  спрямо миналата година да бъде компенсирано напълно“, заяви Андонов.

В студиото Андонов призна, че прогнозирал спад на ипотечните кредити с 30% през 2020 години, но статистиката отчела 10% ръст към края на септември.
От Пощенска банка също отчитат 20% ръст на ипотечните кредити спрямо миналата година.  

„Купувачите са активни и имат сериозни очаквания към имота и към банката. Те очакват от банките да реагират бързо и да им осигурят „екстрите“ по кредита, които са им необходими – възможност да намаляват месечната си вноска шест месеца в годината, да прескачат вноска, на база на спестяванията си да намаляват лихвата по кредита. Това са „екстри“, които ние предлагаме“, заяви Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка.

Според нея COVID-19 е отправил предизвикателство към банките да се дигитализират по-бързо. През тази година от Пощенска банка надградили възможностите за онлайн консултация с нов онлайн център за жилищно кредитиране. Така клиентите могат да поръчат безплатна консултация, а по време на разговора могат да кандидатстват за ипотечен кредит и в кратък срок да бъдат одобрени.
Няма промяна по отношение на профила на купувачите на жилища – това са предимно млади семейства със стабилни доходи, които купуват имоти с две спални.
В сравнение с миналата година през тази се забелязва засилен интерес към комплекси с еднофамилни къщи в София или покрайнините, както и към имоти в селата около столицата и големите градове.

Миналата седмица данни на Националния регистър на ново строителство и реконструкции показаха спад с 26% на стартиралите жилищни проекти към края на октомври.
Според Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), през март и април на пазара на ново жилищно строителство е имало затишие, но през следващите месеци забавянето е било компенсирано.

„Клиентите, които бяха планирали да купят имот през март-април, купиха през май и юни, а тези, които бяха планирали да купят през май и юни, също осъществиха плановете си и през летните месеци имаше голямо търсене. То компенсира паузата на пазара“, коментира Шопов.

Той прогнозира умерен скок на цените през следващата година в рамките на 5% до 7%, тъй като пазарът се е успокоил. По думите му за строителния бранш не е изгодно цените да са много високи, защото както е показала кризата през 2008 г. след рязък скок следва срив на пазара.

Цялата онлайн дискусия на може да гледате ТУК.

Онлайн дискусията за имотния пазар в София и региона е част от поредица онлайн студиа, които търсят експертно мнение за развитието на имотния пазар в отделните региони на страната.

Онлайн дискусиите наImoti.netсе провеждат с генералното партньорство на Пощенска банка, основен партньор е Национална асоциация на строителните предприемачи и с подкрепата на ЗАД „Армеец“.

Медийни партньори на онлайн дискусиите на Imoti.net са Investor.bg, Money.bg, „Мениджър“ и „Градът Медиа Груп“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
D.V. преди 2 години
Много са ми смешни обявите на агенциите за имоти:"престижен квартал" ... ааа,ами то нямало асфалт до там,бе хора.Да не говорим за градинка или нещо там подобно(еее,ама то ако има такава "екстра"ще пишете,че е лукс );"Aко желаете,може да си закупите и гараж"...А да сте чували,че в нормалните държави апартамента върви с гаража и,че мазетата например са с теракот,а вие продавате апартаменти като дупки...Българинът от лакомията си,ще се унищожи сам...
84
0
 
1
 
! Отговори
мда преди 3 години
България е гробище.
83
0
 
1
 
! Отговори
сори преди 3 години
Цeнитe нa жилищa в Coфия и cтрaнaтa трябвa дa cпaднaт пoнe c 20% нa бaзa зaплaтитe, кoитo ce пoлучaвaт. Първo държaвaтa e ocтaрялa и e пълнo гeтo c рaзрушeни cгрaди и втoрo ни дaвaтe ниcки зaплaти, кoитo пocлe oбирaтe зaeднo c финacoвия ceктoр, зa дa инвecтирaмe в eднa дупкa, в кoятo дa умрeм.
82
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това на снимката термитник ли е
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова ли стройтелството е надолу с 20%, а банките доста по-трудно взеха да дават пари. Пролетта може да видиме не с 5, а с 10 % процента, ама надолу цените, като отложените кредити станат изискуеми.
80
0
 
5
 
! Отговори
Лъги и пак лъжи преди 3 години
Лъжи , лъжи и пак лъжи !!!
79
0
 
7
 
! Отговори
Без пари кой купува преди 3 години
Без пари тези апартаменти кой ще ги купува !!?? Светът загина и народа измря те искат някой да купува !!!!
78
1
 
4
 
! Отговори
Без пари кой ще купу преди 3 години
Без пари тези апартаменти кой ще ги купува !!?? Светът загина и народа измря те искат някой да купува !!!!
77
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Близо 5000 човека умряха.Един малък град го няма. Колко жилища са се опразнили сами смятайте. За разни архитекти в следващите 20 години ще им е трудно да се докажат на пазара на труда. А напролет на пребеоителите ще им е лесно. Хората намаляха.
76
1
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
1/3 от хората с кредит не успяват да го покриват в момента. Наемите последните месеци доста паднаха, много народ се изнесе от София и се върна по родните места. Заплатите почти навсякъде са без промяна последната година. Цените на стоките за бита се вдигат. Е айде обяснете откъде ще дойдат тези 5% ръст на цените? На къщи и парцели близо до голям град може и да се запазят, но вдигане на цената на м2 на апартаменти..
75
0
 
13
 
! Отговори
Курти Куртев преди 3 години
Милите те... Явно доста сериозно са объркали какво им се иска и какво реално се случва... Тези пропагандни статии може да ни ги спестите... Изглеждате смешни и жалки с тези почти сектантски пророкувания. Кризата тепърва предстои и вашия сектор ще бъде ударен най-силно! Ако не искате да изглеждате като пълни лаици спрете да поръчвате тези абсурдни статии!
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените на жилищата през 2021 г. ще нараснат с 5%-------------------------------------------------------Както казваше един, залагаш ли си топките? 5% е малко. Трябва поне 55%.
73
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв пазар на имоти бе мили брокерчета, отдавна това е пазар за пране на мръсни пари,всичко се препира чрез строителство и "инвестира" в имоти. Милиардите които се натрупватчрез всякакви престъпления, от корупция, през евро фондове, проституция, дрога, сив секторвъв всеки един отрасъл на псевдоикономиката ни се наливат в тухли и бетон. Колко са хората които със заплата от 1000лв ще си купят жилище за 200 000лв?
72
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направени и Не обитаеми , огледай се и виж !
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5% поскъпване е равно на 50% Не купуване !
70
0
 
17
 
! Отговори
,,,...,,,...,,,...,, преди 3 години
Тази статия идеално си пасва с днешната официална информация от НСИ за новите безработни! Пълна порнография е журналистиката на 21 век, платени жрици
69
1
 
17
 
! Отговори
Здравко преди 3 години
Има една стара истина : бития -бит, е..ния - е.ан! Така и с имотите, глупаците ще го отнесат, а някои ще правят пачки. Глупостта и алчността нямат край!
68
1
 
24
 
! Отговори
Блаженний преди 3 години
Жилища на тези и по-ниски цени има в далеч по-хубави и уредени места по света. Тука тарикатите сакат 300% печалба, ама го нема майстора. Па рано или късно на излизане от кризата шъ трябва и данъците за второ, трето и т.н. жилище да се вдигат, може и с пъти. Като гледам и наематели - йок. А необитаемо жилище след 5 години е като ...
67
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо да си цитирате спонсорите накрая, турете под заглавието "платена публикация".Да не говорим, че в София всичко е свръх надценено и определено не си заслужава парите.
66
0
 
25
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 години
По-хубава снимка не успяхте ли да намерите?Не че и с по-хубава щяхте да вдъхвате доверие с тия заклинания за дъжд, ама все пак. Като сте го ударили на психо-пиар поне една хубава снимка на имоти.Че като ги гледам тия панелни бърлоги и ме побиват тръпки.