Цените на жилищата през 2021 г. ще нараснат с 5%

Онлайн дискусия на Imoti.net: Българите искат да инвестират спестяванията си в имоти
8 дек 2020 13:55, Анисия Иванова
89
Цените на жилищата през 2021 г. ще нараснат с 5%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Въпреки кризата с COVID-19 интересът към покупка на жилище тази година остава голям. Tова стана ясно по време на онлайн дискусията на Imoti.net, която се проведе на 7 декември и се излъчи на живо в сайта на медията.
След въвеждането на извънредното положение желаещите да закупят собствено жилище намалели, но в летните месеци броят на сключените сделки наваксал изоставането. Засиленият интерес от страна на купувачите е довел до ръст на цените на жилищата в големите градове с до 5%, а очакванията са той да се задържи на сходни нива и през следващата година.

Според Антон Андонов, изпълнителен директор на „ЕРА Недвижими имоти“, факторите, които имат принос за засиленото търсене на имоти през тази година са: повишените доходите на хората, банковото финансиране, липсата на алтернативи за инвестиране на спестените средства, миграцията от малки населени места към по-големи градове.

Най-голямата промяна на пазара тази година са нагласите на купувачи и продавачи, отчетоха експертите по време на онлайн дискусията.

„В месеците преди пандемията, имаше засилен интерес към покупка на жилище от страна на хора, които се изплашиха от възможността България да влезе в Еврозоната – това ги накара да инвестират спестяванията си. След локдауна презмарт хората, които се върнаха на пазара бяха водени от желанието да опазят парите си“, коментира Андонов в разговор с модератора на дискусията Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

Според Румяна Александрова от агенцията за недвижими имоти „Сандер Корект РА“ COVID-19 е повлиял отрезвяващо на част от продавачите на имоти и през лятото надценените жилища са слезли на нормалните си нива, а някои от продавачите са сключили сделки за тях.

„Като цяло обаче продавачите по-трудно свикват с новата реалност и това води до забавяне на сделките за имотите им с 8 до 10 месеца, както и до отстъпки в рамките на 15% до 20% от офертната цена“, заяви Александрова.

По време на онлайн дискусията, посветена на предизвикателствата пред имотния пазар вследствие на коронавируса, експертите заявиха, че изоставането по отношение на броя сключени сделки, ще бъде наваксано до края на годината.  

„Очакваме след отчитането на сделките през ноември и декември изоставането с 10%  спрямо миналата година да бъде компенсирано напълно“, заяви Андонов.

В студиото Андонов призна, че прогнозирал спад на ипотечните кредити с 30% през 2020 години, но статистиката отчела 10% ръст към края на септември.
От Пощенска банка също отчитат 20% ръст на ипотечните кредити спрямо миналата година.  

„Купувачите са активни и имат сериозни очаквания към имота и към банката. Те очакват от банките да реагират бързо и да им осигурят „екстрите“ по кредита, които са им необходими – възможност да намаляват месечната си вноска шест месеца в годината, да прескачат вноска, на база на спестяванията си да намаляват лихвата по кредита. Това са „екстри“, които ние предлагаме“, заяви Даниела Иванова, началник отдел „Ключови партньорства и пейрол бизнес“ в Пощенска банка.

Според нея COVID-19 е отправил предизвикателство към банките да се дигитализират по-бързо. През тази година от Пощенска банка надградили възможностите за онлайн консултация с нов онлайн център за жилищно кредитиране. Така клиентите могат да поръчат безплатна консултация, а по време на разговора могат да кандидатстват за ипотечен кредит и в кратък срок да бъдат одобрени.
Няма промяна по отношение на профила на купувачите на жилища – това са предимно млади семейства със стабилни доходи, които купуват имоти с две спални.
В сравнение с миналата година през тази се забелязва засилен интерес към комплекси с еднофамилни къщи в София или покрайнините, както и към имоти в селата около столицата и големите градове.

Миналата седмица данни на Националния регистър на ново строителство и реконструкции показаха спад с 26% на стартиралите жилищни проекти към края на октомври.
Според Георги Шопов, председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), през март и април на пазара на ново жилищно строителство е имало затишие, но през следващите месеци забавянето е било компенсирано.

„Клиентите, които бяха планирали да купят имот през март-април, купиха през май и юни, а тези, които бяха планирали да купят през май и юни, също осъществиха плановете си и през летните месеци имаше голямо търсене. То компенсира паузата на пазара“, коментира Шопов.

Той прогнозира умерен скок на цените през следващата година в рамките на 5% до 7%, тъй като пазарът се е успокоил. По думите му за строителния бранш не е изгодно цените да са много високи, защото както е показала кризата през 2008 г. след рязък скок следва срив на пазара.

Цялата онлайн дискусия на може да гледате ТУК.

Онлайн дискусията за имотния пазар в София и региона е част от поредица онлайн студиа, които търсят експертно мнение за развитието на имотния пазар в отделните региони на страната.

Онлайн дискусиите наImoti.netсе провеждат с генералното партньорство на Пощенска банка, основен партньор е Национална асоциация на строителните предприемачи и с подкрепата на ЗАД „Армеец“.

Медийни партньори на онлайн дискусиите на Imoti.net са Investor.bg, Money.bg, „Мениджър“ и „Градът Медиа Груп“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
19
 
! Отговори
Голяма лъжа преди 3 години
Когато публикувате чисти лъжи и на парфюми рани прогнози, давате ли си сметка ? Кви 5% кви 5 Лв. ? Кризата днес е поне 2 пъти по силна от тази преди 10г. Тогава панелите поевтиняха с до 40% а тия пишман търгаши им се привижда поскъпване. От фалшиви очаквания за руснаци,англичани и марсиянци с големи торби с пари пазара е замрял. Никой не купува и не протдава. Ще мине време и всичко ще дойде на мястото си. Сегашните цени в Евро ще станат в лева. Ако последния си запази курса разбира се.
24
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брокерите пак налазиха сайта. При рекордния спад на БВП няма как да не е поредния балон.
23
5
 
21
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
Само да вметна, че с месечния си доход мога преспокойно да си позволя да купя 20 коптора в Студентски град и да ги давам на провинциалисти под наем. Еми, не си струва инвестицията, смятал съм го многократно. И това ти го казвам, като човек, който има наследствен имот паметник на културата в центъра на София, даден под наем на известни личности. Жал ми е да го продам. Има стойност за мен и си има добри стопани в момента. Но да влагам в имоти- абсурд. Това е за бабичките рентиерки.
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На брокерите им се иска сега хората да се стресират, че ще поскъпнат и да почнат да купуват, за да си вземат бонусите
21
2
 
26
 
! Отговори
Anonymus преди 3 години
Ужас, поредната платена публикация.. Хората измряха и ги изпосъкратиха, тия ми говорят за скок на цените.. Алчност му се вика на това :) Хората искали от банките.. Какво искат, те банките не са прости.. Да се оправят аз парите си ги къткам и си ги инвестирам в други работи, имотите в България са под всякаква критика.. Апартамент в блокчето от снимката ще ми го дадат за 200К евро и блока ще падне след 10 години. Айде мерси, ама няма нужда :)
20
0
 
24
 
! Отговори
Мацо Писов преди 3 години
Това снимка от Багдад ли е......
19
0
 
17
 
! Отговори
Мацо Писов преди 3 години
Това снимка от Багдад ли е......
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чакай, не разбрах... хем имало поскъпване от 5%, хем продавачите трябвало да свикнат че се правили 15-20% отстъпка от цената...Да им се смея ли или и те разбират как звучи?
17
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само най-простите хора инвестират в имоти... Аз имам 4 собствени жилища (3 наследствени) и това е последното, в което бих инвестирал. 2 ги продадох и парите инвестирах в различни фондове, акции, криптовалути. На времето имах 10 биткойна, 6 от които продадох с 10 000% печалба, докато из форумите ми се смееха в какво влагам. Та, хоби ми е да влагам насам-натам, но не и "бетонинвест". Това са глупости. Е, за някои 1000лв. от наем са злато, ама аз вноската на колата не мога да си платя с тях.
16
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е на база на намаляващото население, свръхстроителството, безработицата и кризата от пандемията
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно тия дето сте ги снимали ще поевтинеят с 5 % , защото след 10 г ще почнат сами да падат.
14
0
 
24
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Всъщност - спад на офертите. Спад на сделките, спад на новите проекти. Според агенциите липсата щяла да доведе то покачване на цените. Само дето истината е друга- липсата е резултат от опита на продавачите да задържат цените. Донякъде успяха. Напролет започва лавината от ЧСИ и двуцифрени спадове. А разбира се че няма да има нови проекти при спадащи цени-инвеститорите чакат година две да се стабилизира пазара и пак започват да строят. Нормален цикъл подпомогнат от пандемията този път.
13
0
 
28
 
! Отговори
Германец преди 3 години
А защо снимка от Алепо след бомбардировките?
12
1
 
11
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Другаря Плeвнeлиев каза, че трябва болшинството да живеят на квартири, щото така било на Запад.Понеже не стана така бързо като запланираното, сега покрай вируса много ще починат, а познайте кой ще вземе имотите им ...
11
0
 
31
 
! Отговори
Дебре преди 3 години
Пак платени публикации
10
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-добре в банката с малко загуба отколкото са си дам кинтите на някой алчняр за надценен коптор
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И с 50% може, че с тия ниски данъци общината за нищо няма. За една пейка за 100 000 лв. няма пари да сложи...
8
0
 
37
 
! Отговори
неандерталец преди 3 години
Точно е ей тая панелка на снимката мечтая да си купя жилище
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви 5%????Панелката от снимката ще скочи минимум с 20-30%, а новото строителство по градинките в панелните гета, без паркоместа и тротоари поне 50-80%
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може да искаш за един панелен коптор 42 квадрата 100 хилки , а да ти санират блока с парите на данъкоплатците безплатно.