Пенсиониран лекар от Пловдив почина от COVID-19 след отказан тест

Дъщерята на 88-годишния мъж разказа за трагичната загуба
10 дек 2020 20:30, Ния Христова
75
 
Поредна жертва на здравната система. Този път случаят е от Пловдив. След като е приет с инсулт в болница "Свети Георги", възрастен мъж, който е и бивш лекар, е изписан с висока температура и кашлица. Според близките му той е бил заразен с коронавирус в болницата. Седмица след изписването мъжът губи живота си.
 
На 21 октомври бащата на Ася Георгиева е бил приет в болницата и е стабилизиран. Лекарите уверяват семейството, че е контактен. Още преди да бъде изписан обаче, 88-годишният мъж вдига висока температура. Това Ася не разбира по каналния ред.
 
"Той е бил покачил температура около 37 градуса. Казаха ми да не се безпокоя, че се касае за инфекция и че няма повод за притеснение", разказа тя пред Bulgaria ON AIR.
 
Още тогава Ася настоява да му се направи тест за коронавирус. От болницата обаче отказват с аргумента, че баща й няма симптоми за вируса. Самата тя е убедена, че преди да влезе в болницата той не е бил заразен. 
 
"Не имал данни за вирусна инфекция. Той е спазвал сериозна превенция и хигиена, всичко се измиваше, почистваше", категорична е Ася.
 
В деня на изписването семейството е принудено да купи термометър, защото в болницата нямат, а възрастният мъж кашля. Отново им е отказано да бъде направен тест за коронавирус. 
 
"Попитах веднага имаше ли други кашлящи. Да, има. Наложи се да се върнем в отделението, за да споделим, че той е с висока температура. Да не говорим, че при приема на пациент не се прави тест. И шансът да попадне болен пациент е доста голям", споделя още дъщерята на починалия мъж. 
 
Вече в дома си в Пловдив, състоянието на д-р Петър Георгиев, който повече от 4 десетилетия е работил в структурата на регионалната здравна инспекция в отдел "Здравна просвета", се влошава. Семейството вика частна лаборатория да му направи тест, който се оказва положителен. Личният лекар дава напътствия по телефона.
 
"Общото му лечение беше забавено с четири дни и половина", смята Ася. 
 
Жената вика линейка, която не идва, защото баща й нямал задух. Вика Бърза помощ пак - ден преди мъжът да почине. Измерват сатурацията му, която е висока и пак не го взимат. Влошава се за пореден път, а Ася отново вика Спешна помощ и отново изследването показва висока сатурация. 
 
А когато го качват в линейката, ново измерване показва друго. Установено е, че кислородната сатурация е 50, а не 98. 
 
Ася е категорична, че изписването на домашно лечение на човек с прекаран инсулт и с коронавирус е недопустимо. Докато се грижи за баща си, жената също се заразява с коронавирус. 
 
"Това нямаше да се случи, ако бяха предприети навременни действия", казва Ася Георгиева. 
 
От болницата съобщиха, че в момента тече проверка по случая и когато има резултат, той ще бъде съобщен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
7
 
! Отговори
Педалчето Коце преди 3 години
Нещастен случай.
48
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изглежда допълнителното заплащане е за заслуги към статистиката. Бройки трябват.
47
4
 
25
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Сегашният хаос в здравната система го създаде ГЕРБ.
46
1
 
31
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
чети внимателноПолска медия: България е нов Трети свят - с най-ниски доходи, най-големи социални неравенства и демографска катастрофа.
45
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Беше ми много смешно когато пляскаха, но все пак родителите на децата са ги накарали да вярват, без вяра, няма надежда :))
44
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8 месеца пазим т.н. медици да не се преуморят, те използват първата възможност да ни пратят при св.Петър.
43
5
 
3
 
! Отговори
от БГ преди 3 години
огън- 8000 починали до Нова година .Умирате.
42
8
 
4
 
! Отговори
БГ преди 3 години
До айде деПравилно.Суха съчка е .
41
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам да излезем да пляскаме за лекарите- бездушници.
40
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами искахте икономиката да спасяваме. Какъв рев беше срещу Мутафчийски и щаба. Ние нямаме здравна система с възможностите на германската. Такива са реалностите в България и всички го знаем. Затова не трябваше да се допуска вирусът да се разпространи сред населението. Сега вече ще е така. Няма как здравната система да се промени за няколко месеца и да стане чудо.
39
7
 
1
 
! Отговори
БГ преди 3 години
До АнонименАми да те гледат като-ти си си дри па.
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тече проверка, ще ви уведомим допълнотелно..бля,бля,бля.. Знаем какво става. виновен лекар няма. Ама нищо, вие продължавайте да пляскате в подкрепа на лекарите
37
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"да купи термометър, защото в болницата нямат" Уволнение моментално на търговския директор на болницата(те са търговски дружества) и съд. Без никакви мрънкания!
36
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31За мен е нормална, но може да е на възраст човека, въпреки че бачщ ми е по възрастен и припка като яре :))
35
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народ, който гори маски пред парламента и после реве, че никой не го е грижа и мре, няма как да бъде унищожен.
34
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31Само ако ти я мерят в гъзъ.
33
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 1989г. имаше ред и свободен достъп до лекари специалисти. В блниците се полагаха страхотни грижи и внимание. Имаше човечност и благородство у лекарите. Хем им плащаха мизерни суми. Сега са станали гювечори с психика на килъри...Ужас...Хем една част са милионери гледат те като дрипа....
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ася е категорична, че изписването на домашно лечение на човек с прекаран инсулт...======Май трябваше с това да започне статията.
31
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Той е бил покачил температура около 37 градуса"-----------------Мир на душата му, но това не беше ли нормална температура?
30
8
 
10
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Сега гледам снимката Настимир и Светльо Трайков горят маски:):):):)Сега рИвът,че Бойко не се справя с Ковид кризта:):):)Тва е пълен Ташкент бе:):):)