Млекопроизводители пред фалит

15 предприятия са обявени за продажба
15 дек 2020 22:52, Петя Славова
26

Най-малко 10% спад на продажбата на млечни продукти заради кризата с коронавируса, отчитат млекопроизводители. Най-осезаемо е отражението при високия клас продукти, коментира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

"Спадът в млечния сектор е средно 15 % на реализатор на млечни продукти от началото на пандемията през март до края на ноември. Търговските вериги също отчитат спад от 11 на сто на продажби на хранителните продукти. Българинът в момента е много по-пестелив заради неяснотата за следващия ден, дали ще имат доходи и работа", каза Зоров.

Той е категоричен, че е необходимо спешно компенсиране на разходите от страна на държавата.

"Министерството на земеделието ни отказва, поради липси на финансови средства. Ако ние фалираме, по веригата ще фалират и много други. Трябва да се мисли за работещите бизнеси, защото щетите при тях са много по-големи, защото работят всеки ден на загуба или минимална печалба", категоричен е той.

Междувременно сдружението "Български традиционни млечни продукти"  настоява българските сирене и кисело мляко да бъдат вписани в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитени географски указания.

Преди да се стигне до регистрация, продуктите трябва да преминат през проверки в рамките на поне година, като се инспектират рецептурите и историите за производството им. При окончателното вписване на продуктите страната ни ще може да ги изнася в ЕС и други страни с общо наименование, което ще улесни експорта на млекопреработвателните предприятия у нас.

"Освен сирене и мляко, искаме да защитим и българския кашкавал. Тези три продукта допреди една година имаха национална защита на българското наименоване . Към момента обаче нямаме никаква защита за тези продукти. Вписването в Европейския регистър ще даде 100 % гаранция, че потребителят ще купи под наименованието продукти, известни с БДС. Суровините гарантирано ще бъдат от България", уточни Димитър Зоров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Частната собственост е неприкосновена, никой да не посяга да и помага. Ще и нарушат правата!
19
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се пред фалит не е същото като да си във фалит. Разликата е огромна. Иначе почти всичко в БГ е пред фалит и то от много години, но не всичко е във фалит. Това не е някаква новина, а опит да се използва пандемията да се прилапат едни държавни пари от нашите данъци.
18
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този бизнес не е "затворен" от нас, държавата!!Това е частен бизнес!Каква помощ искате най-безсрамно и изнудвачески?!Като не се справяте, фалирате! Нормална практика!
17
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да умират. Продават палмова мас за 20 лв/кгКупувам гръцко и датско бяло сирене за 12-13 лв
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работниците бачкат.Фирмаджиите хленчат.Нещо не е наред.Вдигайте данъците на фирмите.
15
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека фалират, това е нормалния свят.Ще внесем по-евтино от други страни.
14
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво ривът тези мошеници, пробутват ни бял, сиреноподобен шитт и пискали, че щели да фалират!
13
0
 
19
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
За сметка на това Лакрима, Тертер и други доста скъпи сирена поскъпват още повече и гонят 20лв/кг, ако не са на промо. Не мисля, че хората консулират по-малко сирене и мляко. Просто го купуват от магазините, а не минава през ресторанти, където сигурно имат още по-голям марж. Бирата също търпи загуби. Всеки си пие вкъщи, а не в ресторанта 500мл за 4лв.
12
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички разчитат на износа в ЕС, стига са ревали че обедняват!И у нас продават скъпо!
11
5
 
11
 
! Отговори
Е? преди 3 години
Ко стана бе?! Нали туризма не било бранш?! Няма ресторанти, няма туристи, на кого ще си продадете млекцето сига, аа? Хахахахаха на софийската администрация? Сори, те са вързани към големите вериги и купуват немско млекце, краварката къдей, в долния ъгъл хахахахаха герррб!
10
4
 
19
 
! Отговори
То вече преди 3 години
и краварници няма а говорите за мляко. В наше село имаше 200крави сега нищо. И мляко фалшиво. България я нема вече народа я продаде с посредниците политици.
9
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие знаете ли кой е мошеника Зоров ?!За малко успяха да го махнат от асоциацията, но той организира преврат и се върна.Това е собственика на Пършевица, измамник и продажник.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От шест литра мляко става килограм сирене. От осем литра мляко става килограм кашкавал. Цена на краве мляко 0.50-0.55 стотинки, Къде са ви продуктите? Сирене-3 лв.+100% надценка=6 лв. Кашкавал-4 лв.+100% надценка=8 лв.
7
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно на Димитър Зоров бъркочите ли са висок клас млечни продукти :))))))))) Този ояден мошеник. Всички като него да фалират. И по-бързо!!!
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айййй, ся кой ше трови плебca с палмово масло и други бoклyци?
5
0
 
22
 
! Отговори
Ceci_ преди 3 години
Тъкму да се притесня и осъзнах че, бг производителите не произвеждат висок клас продукти и не са застрашени по никакъв начин.
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе нали уж "Частникът " беше неприкосновен,оти бръмчите на умряло?
3
1
 
22
 
! Отговори
Карандаш преди 3 години
Айде и тия наяхаха държавата. Абе само аз ли не фалирам тука? Или щото съм си платил данъците и сметките и вече на никого не трябвам?
2
0
 
23
 
! Отговори
Мрънкачи преди 3 години
Ай стига глупост.пости! Хората си седят вкъщи и само кльопат и пият
1
0
 
7
 
! Отговори
1 преди 3 години
само скъпи *** произвеждате