Заради ново COVID огнище изолират хора във фургони в ДГ

То е било установено в Дома за хора с умствена изостаналост в Русокастро
15 дек 2020 18:02, Ния Христова
7
 
Ново огнище на коронавируса е регистрирано у нас. 68 от общо 200 души от Дома за хора с умствена изостаналост в бургаското село Русокастро са дали положителни проби за вируса. 
 
След като преди седмица в Дома почина санитар, заразен с COVID-19, там започна да се извършва масово тестване. В петък стана ясно, че 50 души от обитателите на дома и 17 служители са с положителен PCR тест.
 
"Петима от тях са с грипоподобни симптоми, което се изразява в температура 37,5. Нямам тежки случаи, хората са обгрижвани от персонала. Нямам затруднения с персонала", каза пред Bulgaria ON AIR управителят на Дом за лица с умствена изостаналост Любчо Марков.
 
Медицинската сестра Светла Христова от петък не се е прибирала в дома си, тъй като е поставена под карантина.
 
"От сектор на сектор, почиствам си очилата , шлема...", сподели жената.
 
Санитарят Хюсеин Мустафа също е дал положителен PCR тест. 
 
"От петък не сме излизали, днес ни е пети ден, много ни е тежко, трудно ни е, понякога ни се плаче даже. Но добре че сестра Сърнева ни беше като психотерапевт", откровен е Мустафа. 
 
Днес в двора на детската градина в селото бяха поставени фургони. В тях ще бъде изолиран персоналът, докато приключи карантината в Дома. 
 
"Тези хора са герои, защото работят с хора със специфични потребности. Няма как да им обясним да ходят с маски, няма как да им обясним да не излизат. Това е едно голямо напрежение и в крайна сметка на тези хора след един-два дни дежурство трябва да им осигурим нормален начин на почивка", коментира кметът на Камено Жельо Вардунски.
 
Местните обаче са притеснени, че контактни с болни от COVID-19 ще бъдат настанени в детската градина в центъра на селото. Общо 6 фургона ще бъдат поставени в двора на детската градина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прави са хората от селото. Така не се прави при заразна болест.
5
1
 
2
 
! Отговори
Само питам преди 3 години
Тизи, които ще бъдат приместени вътрешни ли са, защото на стълба пише забранено за външни лица?
4
1
 
4
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Много ми е интересно на какво се дължи егоизма и егоцентризма при не малка част от нашето население! Просто питам!Уж са широко скроени личности, а де факто, в дущите им кипи класcически егоизъм.Ама те изпитвали страх от болни хора от covid-19...... да, ама аз се страхувам от егоистични хора които мислят изключително за своята кожа и за своето тяло ..!... жалки и нещастни хорица, които не са в състояние да излязат от своето село, камо ли да достигнат до околийския град ...
3
1
 
3
 
! Отговори
мнение преди 3 години
Не мога да разбера тези хора, тези примитивни душици които толкова се страхуват за своето здраве, за своето его ..!Те няма да си позволят да подадат ръка на своите комшии, на своите близки; това идва от тяхното невежество; колко са жилки!А дали такива хора въобще трябва да живеят които мислят само за своето его?Бедни духом хорица; невежи ..!Днес даскалката от 11 етаж и тя е била болна от covid-19 и то в тежко състояние; а тя никога с никои не общуваше.А сега какво правим?Просто питам ..?
2
1
 
3
 
! Отговори
мнение преди 3 години
На 6 ноември 2020 година ми откриха covid-19; всичко премина много леко, хем аз съм фамилно обременен с диабет.Две седмици изкарахме цялото семейство в къщи, обгрижени от една комшийка която всеки ден ни оставаше храна.Първите три дни през нощта сменях поне 7-8 долните ***, потниците, тениските и даже ... миндера!Просто не усетих, че съм с covid-19.Да, ама аз съм на 60 години и винаги съм водил природосъобразен начин на живот; тук е ключа от бараката ...За своето здраве трябва да мисли ...
1
1
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Излишно е да се крием, дали ще го изкараме, дали ще се ваксинираме, но ще се срещнем с вируса всички. Да минава и да приключва, че много тегаво.