Шум, кал, разбити улици: Борова гора се изсича заради строеж

Взема се въздухът на Варна, нарушава се екосистемата, смятат местни хора
Обновена: 16 дек 2020 08:36 | 16 дек 2020 08:36,
3
Шум, кал, разбити улици: Борова гора се изсича заради строеж
Снимка: БГНЕС

Шум, кал и разбити улици. От това се оплакват живеещите в селищно образование Горна Трака във Варна. Те разказват, че близката борова гора се изсича и се притесняват, че теренът се подготвя за строителство. Хората са внесли петиция в Община Варна, като се надяват сечта на гората, която се намира върху свлачищен терен, да спре.

От началото на декември дърветата се изсичат денонощно, разказва Дияна Димитрова. "Аз си направих труда, разрових се. Да, има такова обявление и съобщение на Община Варна от 9 септември за изсичането, тотално изсичане на 51-ви парцел. Нашето притеснение е, че това няма да спре и че се изсича една гора, която е повече от 50 години, взема се въздухът на Варна, нарушава се екосистемата, защото тук има много животни", разказва Дияна пред БНТ.

Хората казват още, че пътят, който води до имотите им, е разбит от тежкотоварните камиони, извозващи дървесината.

"Дървеният материал се изнася с огромни камиони, които минават през така наречената вече улица и в момента толкова е развален пътят, че ние нямаме възможност да се прибираме по домовете си, защото път няма, газим в кал до коленете", споделя още тя.

Живеещите близо до сечището са притеснени, че се разчиства място за поредния строеж. Според тях, унищожаването на гората може да предизвика свлачищни процеси.

"Понеже ние сме на един стръмен склон, хълм и при един пороен дъжд, какъвто беше преди няколко години в Аспарухово, ние ще бъдем точно къщите, които ще понесем цялата вода", казва Валерия Тончева.

От Община Варна заявиха, че за терена, който се изсича, няма издадено разрешение за строеж, а при направена проверка не са установени нарушения. През ноември 2020 г. имотът е изключен от горския фонд, тъй като районът е урбанизиран. От Министерство на земеделието и горите са издали заповед, която позволява сечта. Разрешение има и от Изпълнителната агенция по горите към Регионална дирекция по горите - Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
ппп преди 3 години
До Анонимен 1 НЕ ГЬОЛ А КЛОАКА.СОФИЯ Е ПЪПА НА БЪЛГАРИЯХАЙДЕ ДА ГО РАЗВЪРЖЕМСАМО НЕ ЗНАМ КАКВО ЩЕ ПРАВИМ С ФЕКАЛИИТЕ ТЕ И ЗА ТОР НЕ СТАВАТ
8
0
 
1
 
! Отговори
ппп преди 3 години
ДОСТА РУШВЕТ СА БУТНАЛИ .КАКВО ЛИ ГЛЕДА ГЕШЕВ МЕШЕВ НЯМА ДА СЕ НАМЕСИ ЗАЩОТО *** В ЕДНИ ***.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
супер.. нека да им изсекът горите на тия пущиняци. Още повече да ги давят дъждовете след това. Като не могат да се организират и да си защитят гората - това заслужават. Да ги оставят в мизерията. Тарикати има много, балъци още повече. Постват снимки във facebook и чакат някой да им помогне - няма кой да ви помогне. Хората умират пред болниците и никой не им помага, вие чакате някой да ви спаси гората
6
0
 
2
 
! Отговори
Таню преди 3 години
Задния вход си давате, сал стане дума за портних, аптекарчето-бабаит или ония, трибуквените. Бях във Варна това лято - град останал в 90-те... и на всички без изключение им воновни... Софеанци... Ий, брат, купиха на... Ибаат са яку с нъас... Провален град, пък, с претенции за столица... Ха...
5
4
 
5
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Режи,Бойко !
4
1
 
26
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Нормално, човешката алчност няма край. Докато не изсекат и бетонират всичко няма да се спрат.
3
4
 
21
 
! Отговори
72949 преди 3 години
За таива другаря Сталин е казал "Има човек - има проблем, НЯМА човек - няма проблем"Всички чакат след дъж качулка. Докато не се измете всичката с....н не само от парламента ще има още такива случай.
2
0
 
22
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
какво мисли господин ЕМИЛ ДИМИТРОВ ревизоро има горска мафия
1
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Варна ще стане като София един гьол.