След антигенния тест: Болни на пазар, по улиците, в транспорта

Според д-р Чобанова след теста в домашни условия хората крият болестта
16 дек 2020 11:00,
125
След антигенния тест: Болни на пазар, по улиците, в транспорта
Снимка: БГНЕС

Хората вече не искат да си правят PCR-тест, след като антигенните тестове са достъпни. Това съобщи пред БНР д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

"Голяма част са си купили тестове и си правят изследванията вкъщи. Не уведомяват изобщо лекар. Огромната част от хората с положителни тестове, антигенни, се разхождат по улиците, пазаруват, в градския транспорт, пътуват. PCR-ите намаляват като процент, защото всеки PCR означава карантина. Докато антигенният тест дава същата информация, но не значи карантина", каза още д-р Чобанова.

Ако сега и антигенният тест въз основа на клинична картина стане основание за карантина, на хората, които си правят тези тестове в домашни условия, никой нищо не може да им каже, посочи д-р Виктория Чобанова. Според нея много малък процент от хората ще известят здравните власти за положителен такъв тест.

Поне тестовете, които се правят в лабораториите, ще бъдат легитимни и ще имат последствия, допълни тя.

"Това е много хубава и разумна мярка и аз я приветствам, само че е много закъсняла. Това трябваше да стане август, още преди да започнат хората масово да боледуват, за да можем да изолираме всички, които са носители. Сега вирусът е навсякъде", смята д-р Чобанова.

Общопрактикуващият лекар предупреди за сериозни проблеми при бъдещите електронни рецепти, които ще се издават по време на извънредна епидемична обстановка и извънредно положение.
Информацията ще се пази в облак, а джипитата няма да имат възможност визуално да разполагат с рецептата, за да я коригират и допълват, поясни Чобанова. "И вероятността пациентите да се разкарват напред-назад, защото аптеката няма да може да изпълни съответната рецепта, изобщо не е малка. В проекта, който видях, обикновената бяла рецепта става 100% електронна", допълни тя.

"С рецептите ще имаме много сериозни проблеми, а в същото време санкциите за неправилно издадени рецепти продължават да действат – 50 до 100 лева на грешка", подчерта Виктория Чобанова. Електронните рецепти ще увеличат и възможността за грешка в аптеките, категорична е тя.

"Не можем да направим компютърна игра като запазим хартиеното зарче. Трябва да направим и зарчето електронно. Същото правим и тук - някаква смесица между правилата за хартиените рецепти и електронния начин на подаване", коментира д-р Чобанова.

От момента, в който електронната рецепта стане задължителна, личните лекари няма да могат да издават рецепта на хартиен носител, допълни още тя. Единствената възможност да получим нещо на хартия ще бъде при липса на връзка с националната система, допълни тя.

Д-р Чобанова не е решила дали ще се ваксинира, защото няма достатъчно информация, а има доста въпроси - например дали може ваксината да се поставя, ако си контактен или си в инкубационен период, ако си активно работещ лекар с онкологично или друго заболяване. Затова и не препоръчва ваксината на свои пациенти, защото по думите ѝ, те ѝ имат доверие и не може да препоръчва нещо, за което не знае какво е.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Огромната част от хората с положителни тестове, антигенни, се разхождат по улиците, пазаруват, в градския транспорт, пътуват."Поправка: огромата част от хората с положителни тестове не искат да останат без работа.
74
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забранено ли е да се боледува, защо ни лекувате по телефона елате ни проверете теста и ни предпишете карантина ако сме болни. Страхувахте ли се да ни лекувате ? Вие сте убийци и страхливци, а не лекари.
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До глупостиКарлуково те зове човече ,феномена на превъртането вече се среща при все повече хора ,за жалост.страничен ефект от самовнушението ,че ще те убие измислена болест.Само дето псих. проблеми са реални .
72
2
 
22
 
! Отговори
Питанката преди 3 години
Ами след като досега умниците от НОЩ и управляващите не ги признават, защо пък да не се разхождат хората?
71
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тестовете антитела и антигени би трябвало да има насреща тела като определен вирус с определен ген от съставляващи геноми обусловяващи съществуването с действията и въздействията срещу който се проверява в организма на човек има ли изградени противодействащи по състав как химични съединения необходими за неутрализацията на тялото по ген с показатели за мощност,време на противостояние или възможност за бързо придобиване,преориентиране на производство на необходимите за целта с генно съчетание.
70
3
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
СИРОМАХ ЧОВЕК ЖИВ ДЯВОЛ
69
20
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, ходят си хората и ще си ходят. Защото това безумие със запиранията и затварянията е неефективно и трябва да спре. Болестта ще си мине през всички, като всяка друга. И не е толкова страшна, колкото се опитват да я изкарат от месеци, само и само да се изпални нечия поръчка за ваксини, фалиране на малък бизнес и опапвани на пари от различни фондове.Ще си ходят хората и така е редно. Не сме роби, овце и животни!Който се страхува - да се крие. Но нормалният човек трябва да живее нормално!
68
4
 
10
 
! Отговори
Шофера преди 3 години
СЗО отдавна даде формулатаИстинският брой болни се смята като процента на починалите е 0.5 от общия брой.В момента починали от Ковид у нас са 6005, което значи около 1.2 милиона болни.Това е около 20% от българите.В света починалите са 1.6 милиона или около 320 милиона болни
67
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДОКТОРИЦАТА ДА Я ОСТАВЯ И АЗ НЕЯ ВКЪЩИ БЕЗ ПАРИ, ТОГАВА ДА МИ СЕ СЪРДИ И КАРА КАТО НА ПРЕСТЪПНИК!БЕЗСРАМНИЦИ!
66
10
 
7
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Обичам да лапам немития салам на Боко Тиквеника :) :) :)
65
6
 
37
 
! Отговори
11 преди 3 години
Ще щъкат ами. Като няма организация кой ще те храни и лекува под карантина, кой ще те държи на раббота да не те изгонят и да ти свърши работата, кой ще ти занесе болничния и т.н. Тестовете са безполезни вече, аз знам поне 50 души, които го изкараха и не са в статистиката изобщо. Възможно е вече 60% от населението да са го изкарали, което означава и че без мерки заболеваемостта ще спадне.
64
3
 
13
 
! Отговори
Джугашвили преди 3 години
Смъртта на един човек е трагедия.Смъртта на милиони хора е просто статистика.
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който оцелее, оцелее. Всеки ден по 150 трупа.
62
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демек ще имаме статистика с нереално нисък брой заразени, които реално ще са многократно повече.
61
16
 
22
 
! Отговори
бай Миле преди 3 години
Бре.. какъв е тоя страшен и смъртоносен вирус, който позволява да рипаш като коза по магазините, транспорта, курортите, улиците???Май е страшен само по телевизията и в главите на мафиотите, които управляват света!
60
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 59Това е все едно болните от спин да знаят ,че са болни ,но понеже имат право да правят секс да си траят пред здравия партньор и да не им пука,че могат да го заразят.
59
8
 
15
 
! Отговори
глупости преди 3 години
До З.Р.абе, каква свобода на придвижване, бе, чуваш ли се какво говориш - ако смъртността беше 99% щях да те видя къде щеше да ходиш. Глупости!!!!!!! Болните си стоят вкъщи, за това им се дава болничен. Без ковид се утрепват да взимат болничен- сега като са болни- ходят по улиците.
58
6
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
ПРОМО!! Лапам на ГЕРБави - 20 лв вятъра40 пълна програма :) :) :)
57
14
 
20
 
! Отговори
З.Р. преди 3 години
Браво ,радвам се ,че хората вече не постъпват като стадо вкарано в кашарата на лъжите на СЗО.Свободата придвижването на хората е право дадено от Бога и сатанистите като Гейтс нищо не могат да направят освен да се пръскат от злоба.Направете ПСР тест на паметника на царя Освободител пред парламента и съм на 100% уверен ,че ще излезе положителен!Направете тест и на Байкушевата мура и тя завалията от 1300 без де знае ,че е с положителен тест!Лъжите ви са прозрели всички!
56
8
 
12
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Коментара ти показва умствената изостаналост на всички, които вярват в маските и всичко, което дават по новините. А да сравняваш болести с 50% смъртност с такива под 1% е меко казано смешно.