След антигенния тест: Болни на пазар, по улиците, в транспорта

Според д-р Чобанова след теста в домашни условия хората крият болестта
16 дек 2020 11:00,
125
След антигенния тест: Болни на пазар, по улиците, в транспорта
Снимка: БГНЕС

Хората вече не искат да си правят PCR-тест, след като антигенните тестове са достъпни. Това съобщи пред БНР д-р Виктория Чобанова, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София област.

"Голяма част са си купили тестове и си правят изследванията вкъщи. Не уведомяват изобщо лекар. Огромната част от хората с положителни тестове, антигенни, се разхождат по улиците, пазаруват, в градския транспорт, пътуват. PCR-ите намаляват като процент, защото всеки PCR означава карантина. Докато антигенният тест дава същата информация, но не значи карантина", каза още д-р Чобанова.

Ако сега и антигенният тест въз основа на клинична картина стане основание за карантина, на хората, които си правят тези тестове в домашни условия, никой нищо не може да им каже, посочи д-р Виктория Чобанова. Според нея много малък процент от хората ще известят здравните власти за положителен такъв тест.

Поне тестовете, които се правят в лабораториите, ще бъдат легитимни и ще имат последствия, допълни тя.

"Това е много хубава и разумна мярка и аз я приветствам, само че е много закъсняла. Това трябваше да стане август, още преди да започнат хората масово да боледуват, за да можем да изолираме всички, които са носители. Сега вирусът е навсякъде", смята д-р Чобанова.

Общопрактикуващият лекар предупреди за сериозни проблеми при бъдещите електронни рецепти, които ще се издават по време на извънредна епидемична обстановка и извънредно положение.
Информацията ще се пази в облак, а джипитата няма да имат възможност визуално да разполагат с рецептата, за да я коригират и допълват, поясни Чобанова. "И вероятността пациентите да се разкарват напред-назад, защото аптеката няма да може да изпълни съответната рецепта, изобщо не е малка. В проекта, който видях, обикновената бяла рецепта става 100% електронна", допълни тя.

"С рецептите ще имаме много сериозни проблеми, а в същото време санкциите за неправилно издадени рецепти продължават да действат – 50 до 100 лева на грешка", подчерта Виктория Чобанова. Електронните рецепти ще увеличат и възможността за грешка в аптеките, категорична е тя.

"Не можем да направим компютърна игра като запазим хартиеното зарче. Трябва да направим и зарчето електронно. Същото правим и тук - някаква смесица между правилата за хартиените рецепти и електронния начин на подаване", коментира д-р Чобанова.

От момента, в който електронната рецепта стане задължителна, личните лекари няма да могат да издават рецепта на хартиен носител, допълни още тя. Единствената възможност да получим нещо на хартия ще бъде при липса на връзка с националната система, допълни тя.

Д-р Чобанова не е решила дали ще се ваксинира, защото няма достатъчно информация, а има доста въпроси - например дали може ваксината да се поставя, ако си контактен или си в инкубационен период, ако си активно работещ лекар с онкологично или друго заболяване. Затова и не препоръчва ваксината на свои пациенти, защото по думите ѝ, те ѝ имат доверие и не може да препоръчва нещо, за което не знае какво е.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
4
 
31
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Масово хората не се и тестват, пазят си приятели и роднини, и си ходят по никое време по магазините, ако закъсат тогава. Няма кого да се укорява в случая. Държавата проспа времето за организация, всички, сега се чудят че хората спряха да участват в статистиката им - ми айде няма нужда, щом не са ефективни и не помагат - толкоз
94
5
 
13
 
! Отговори
До 97 преди 3 години
Какво те втрещи? Хората са избутани до ръба, който става ръб на бръснач! Има ли значение дали ще умреш от глад или от вирус? Въпросът е реторичен!
93
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През последните 25-30 дена в Пловдив все повече познати споделят, че без карантина се лекували.За това почти всеки ден се опитвам да влизам тук и да споделям колко са опасни тези антигенни тестове.Те са като лаборатория контрабанда.Това не биваше да се позволява.От месеци хората се крият от РЗИ и не се карантинират благодарение на приятели лекари, които ги лекуват след скенер,а те продължават да си въртят бизнеса.Сутринта познатата, която ми каза, че и те така минали между капките ме отврати.
92
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сутринта видях една позната имат склад на едно за алкохол и захарни изделия.Години не се бяхме виждали.Питам как е семейството-добре ли сте?А тя каза:"Сега сме добре, но преди 20 бяхме много зле.4 човека се тръшнахме у нас от вируса.Една от магазинерките беше болна и като ни удари,и нас направо отидохме на скенер.Доктора показа петнала-пневмония.От там всички натръшкани и аз в склада като космонавт.Ако бях затворила нямаше да отворя повече обекта.Без карантина се оправихме." Останах втрещен.....
91
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** плюе по бай ***.
90
19
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей затова вместо да ми говорят за разхлабване на мерки, затягане на мерки... затваряне на ресторанти и молове, отваряне на ресторанти и молове, ала бала.Баце, ако си мъж и имаш топки можеш да прецакаш *** по следния начин - масово тестване, пред всеки магазин, в метрото, на всеки ъгъл. Всички с положителни антигенни тестове затворени, но просот карантина ами направо заваряват вратите на блоковете , като в Китай. Храна ще им носят с въженца през терасите. Вечерен час от 20:00 до 6:00.
89
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След антигенния тест: Болни на пазар, по улиците, в транспорта---------Ние сме на всеки километъ, от тук до края на света....Бум!!!
88
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
инаги ще има вируси, но проблемът при Ковида е, че тотално срина социалния живот, блокира икономики и граници, внесе недоверие между хората. Аз не виждам дори при ваксинация - след като ваксината трае 6 месеца и после пак трябва да се ваксинираш, как изобщю ще се върнем към стария начин на живот, след като ворусът не изчезва? Той си стои, мутира си, слнцето не го плаши, студът не го маха, че това може да е вечно състояние.
87
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 89На Мангъров ни един пациент не е умрял, викаш? Знаеш ли защо? Защото като се влошат и ги карат във ВМА и Пирогов - в инфекциозна няма нито един тежък случай. И има бая дет умират, които са минали през инфекциозна, за вчера при нас бяха 7.
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, и?
85
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 87Аз ходих при някакъв лекар давах му 500 лв ама отказа каза че имало нарЕдба и трябвало по телефона. Накрая се свързах със д-т Мангъров прегледа ме без пари успокои ме човека и каза че няма да умра. Нито един пациент на д-т Мангъров не е умрял от вируса нА ДРУГИТЕ ЛЕКАРИ ПАЦИЕНТИТЕ ИМ УМИРАТ НА КАМАРИ ВСЕКИ ДЕН ПО150 ЧОВЕКА МИНИМУМ
84
7
 
12
 
! Отговори
някой преди 3 години
Виждате ли бе? Лекар ви го казва - не може да посъветва пациентите да използват нещо (ваксината), за което не знае какво е!Ваксинирайте се, ама на свой риск!Аз искам и друго да попитам:За PCR тестовете. Хубаво, кихате, кашляте, вдигате температура, болни сте.Отивате, правите си PCR тест. Ако е положителен трябва да се изолирате.Обаче той излиза отрицателен. Тогава какво? Нищо?Значи ли, че като тестът е отрицателен, то можем да си ходим навсякъде и да разнасяме заразата, която я има!?
83
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нека властта си отговори на въпроса защо хората не искат да си правят PCR тестове. То явно такава им беше и целта - максимално да се затрудни достъпа на хората до тестове, не са дават направления, чака се часове на опашки.. Идеята е държавата да харчи по-малко пари за тестове, казаха че касата плащала само по 3500 на ден, останалото е от нашите джобове. А като има по-малко тестове, излиза че има и по-малко заразени, демек Боко е спасил България от вируса..
82
7
 
15
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 3 години
Еееее а дано дойдат скоро ваксините бе! Днеска питам джипито дали ще мога след ваксината да сайдисвам жената и да свиря на акордеон, пък той ми вика-Дааа ще можеш ами как иначе.Ами тая ваксина чудна била бе...То сега не ги мога и двете неща. Айде да идва по-бърже де!
81
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Защото това безумие със запиранията"T.e. казваш - трябва да се препълнят болниците и да няма медицинска помощ за хора, нуждаещи се от нея. Защото резултатът от спирането на "безумието" ще е такъв - вече и на практика се видя.
80
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 76Не е забранено да се боледува, но и никой не е задължен да те лекува!Личната отговорност за здравето ти, си е твоя работа.Просто не рискувай здравето на другите, като ги държиш в неведение за това, че си заразно болен.
79
3
 
34
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Защото с ПСР си спазват карантината ,а?! Цялото семейство бяхме болни ,не мръднахме 15 дни от вкъщи ,но само от самосъзнание. Полицаят дойде с формуляра за карантина на 13 ден/ 1 ден преди да свърши!!!/ и абсолютно никакъв контрол, да не говорим за селата. Всеки си ходи напред- назад независимо от типа тестване.
78
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено че ще ходят хората! Да не са всички будали, че да се връзват на елементарните психоманипулации на СЗО и марионетките им на конци!Всеки човек постоянно носи у себе си най-различви вируси и бактерии. Като не е болен няма нужда да се затваря. Ако е болен и сам ще се сети да го направи,понеже няма да му е до разходки!Аман от тъпотиите,които гледаме и слушаме цяла година! Не всички хора сме слепи овце, които се връзват на елементарни манипулативни заплахи!Престои война за човешки права!
77
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай МилеТова е показателно, колко *** е народа. Ако не му измре родата не вярва във вируси, като му измре лекарите са виновни. Днес ако ти почине роднина в София чакаш по 4-5 дена за погребение, че няма слотове. Смъртността е повече от два пъти по-висока спрямо миналата година, *** ти нали не си умрял. Други като умират не е проблем. На подобни като теб им измряха родителите, заразени от тях точно, защото - Я ако не кашлям нищо ми нема. Бъди здрав и се радвай на егото си.
76
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала на д-т Мангъров ходеше по домовете и лекуваше хората и вдъхваше надежда че ще оцелеем. В България има само един лекар, другите сте мизерници и псевдолекари.