Голяма част от българите - у дома по празниците заради коронавируса

Около 36 млн. лв. ще са преките загуби за туризма само за Коледа и Нова година
Обновена: 20 дек 2020 18:25 | 20 дек 2020 17:52, Петя Славова
64
Голяма част от българите - у дома по празниците заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

COVID -19 ще остави голяма част от българите на празниците вкъщи

Около 36 млн ще са преките загуби за туризма само за Коледа и Нова година. Даните са на Института за анализи и оценки в туризма. COVID -19 ще остави голяма част от българите на празниците вкъщи, но и пъувания към екзотични дестинации не липсват.

За разлика от предишни години, голяма част от сънародниците ще прекарат коледните празници в тесен семеен кръг, гозбите ще са домашно сготвени, а бюджетът - по-скромен.

За да обърнат повече внимание на близките, а домакините да не прекарват часове в кухнята - в някои от ресторантите са готови да отменят домакините в готвенето и за Бъдни вечер, и за Коледа.

В някои заведения постните ястия за 24-декември струват 75 лева, а за 25-ти гозбите стигат до 390 лева. Тази година поръчките за празничните менюта са скочили с 60 %- 70 %, разказва главният готвач Васил Апостолов пред Нова тв.

"7 ястия приготвяме, пълнени чушки с боб, ориз, питка, баница. За коледа, сърми с месо, печен свински врат и прасенце", разказва той.

Още по темата

Ако през миналата година за празникът извън дома почти не се намираха  места, то сега туроператори дори очакват откази от резервации в последния момент.

"Твърде възможно е да има отлив от резервациите, защото да отидеш на Нова година в хотел и да прекараш новогодишната нощ в хотелската си стая – не е най-търсеното прекарване на Нова година", казва Антония Чомполова.

Къщите за гости предлагат пакети от три нощувки. Цените варират спрямо локация, обзавеждане  и брой стаи между 90 лева и 160 лева на човек.

"Хем чакаме, хем не чакаме хора, защото всеки ден се менят разпоредбите. Кой ще дойде, ще се отдели от вкъщи, да дойде и да легне в стаята", казват управители на къщи за гости.

И все пак най-предпочитани остават зимните ни курорти, но не липсват и резервации за чужбина. Там, където хората могат да заменят снега със слънцето и не се налага да останат под карантина, когато слязат от самолета.

"В Египет цените започват от 960, 970 лева за 7 нощувки. В Тунис от 940 лева започват тези, които могат да си позволят повече - Малдивите – 2800 лева на човек", казват туроператори.

Всички обаче се надяват, че това да е последната година, в която празникът ще бъде с ограничения и в прегръдките и в големите събирания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българка"Коледа и Нова Година са по принцип семейни празници!"Нова Година бил семеен празник... Наистина на някои хора грам не им се е променило ежедневието. С ковид или без, седят си 24/7 по домовете и се тъпчат.Останалите да му мислим...
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отворят ли заведенията едва ли голяма част ще са по домовете за нова година
50
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Тиха нощ, свята нощ" е коледна песен, защото тогава всички са си отишли по селата и е спокойно нощно време по улиците. xD
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички си блъскат главата, къде ще изкарат Нова година. Аз си реших въпроса още август месец - купих си нов диван. Ако питате какво ще правя на Нова година - руска салата.
48
6
 
10
 
! Отговори
до 50 преди 3 години
Така е. Преди всичко работеше. Но когато дойде 1989г. и много бързо след това задействаха плана по фалирането на работещите фабрики и заводи.Всичко беше измислено предварително.За нула време се фалираха и след това приватизираха. След това се нарязоха на скрап всички заводи и машини. Но това стана благодарение на БСП. Приватизацията удари България и на 3 пъти я фалираха след това. За да могат да източат и банките създадоха банковите пирамиди.Кредитните милионери са свързани с БСП.Куфари с пари..
47
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма лош да си изкараме у дома, вкусна храна, уют, близките хора, какво по-хубаво? Да сме живи и здрави, хотелите няма да избягат!
46
2
 
17
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До АнонименДецата сега са едни гевезета (не изключвам моето), всичко им се два на готово. Те не знаят НЯМА знаят ИСКАМ.
45
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най после българинът се връща към корените си повече хора на село у нас това звучи грозно но не е Надявам се българинът да се върне към рода и да не гледа съседа през прозореца на апартамента Аз живея до морето и съм бил там три пъти така че какъв е проблемът да се живее там откъдето си и да ходиш до морето на почивка Трябва да се създадат условия хората да се чувстват добре и работят в малките населени места
44
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стоянов, така е брат. Само исках да кажа, че мечтаехме за нещо жизнено важно. А сега децата мечтаят за несъществени неща.
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ама не, някой да каже колко беше цената на киловат час преди и сега?Проблема от "онова" време е че Българина си мисли че щом всичко е държавно може да крадне.То и за това до сега не ни е променено мисленето.
42
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май се връщаме към човешките ценности да покажеш уважение към родителите а не да ходиш на Спа
41
3
 
12
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
До До БеКаПетоТова не прави времената по-лоши от сега.
40
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нова година по български - да си пуснеш президента само, за да го псуваш.
39
13
 
12
 
! Отговори
До БеКаПето преди 3 години
От Пловдив съм. Така беше в Пловдив по онова време. Нямахме ток. През 3 часа пускаха тока и се молехме на прозореца да дойде по-бързо. Домашните на свещи си пишехме с брат ми. По едно време свещите свършиха и нашите казаха в магазина няма свещи. Обикаляха с часове да намерят кисело мляко.Купони имаше.Помня как изглеждаха купоните. Едни път баща ми ги накъса и много псуваше вожда ви.Това е иситна.Минало ми е през главата. Не лъжете хората!Не само ток.Нищо нямаше през гладната Виденова зима също.
38
2
 
8
 
! Отговори
айде бе преди 3 години
До Анонимен 39И тогава имаше пандемия, но Борко все още не беше разбрал, че може да гушне много евромилиончета!
37
5
 
10
 
! Отговори
БКП преди 3 години
До Анонимен 40През 1988г, даже и през 1992г. ток си имаше, ти байно в гората на палатка ли си живял?!
36
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега децата искат смартфони, плейстейшъни, лаптопи. А аз като си спомня, че през 1988г. и дори 1992г. исках само за Нова година да има ток
35
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ви кажа хич не езле д домашна обстановка. Миналата нова година посрещахме у кумовете. Нямаше пандемия. Събрахме се цялото село. Не изкарах никак зле. Прибрах се вкъщи с чужди обувки и дистанционно от телевизор вместо мобилния.
34
5
 
23
 
! Отговори
Хах преди 3 години
От над 10 години си караме празниците вкъщи със семейството, големи драми, че Пенка няма да може да яде паржола с гъби и пюре за 120 лв
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започни да се караш с хората отсега, за да не им купуваш подаръци за Нова Година! Не чакай последният момент! :D :D :D