Хижите на Витоша станаха IT офиси и класни стаи

Какво е да си в офис на 1500 метра надморска височина?
20 дек 2020 09:45, Петя Славова
106
Хижите на Витоша станаха IT офиси и класни стаи
Снимка: БГНЕС

Домашен офис на 1500 метра надморска височина - не само е възможно, но е и все по-често срещано. Хижите на Витоша се превърнаха в IT офиси и в класни стаи.

Вместо да стои затворена цял ден вкъщи и да гледа мъглата през прозореца, Мариела Балчева решава да промени всекидневието си и се качва в планината.

"Времето е фантастично, въздухът е чист, концентрацията е много по-голяма от обикновено. В София е мрачно и мъгливо, а тук е просто прекрасно", споделя пред БНТ Мариела.

А много от хижите на Витоша вече се стопанисват от млади хора и стават и все по-модерни, оборудвани и подходящи за работа - с бърз интернет, удобно бюро и вкусна храна. В една от тях, освен хора, седнали пред лаптопите си, има и ученици, които подготвят домашните си за понеделник.

Още едно предимство на офиса в планината е, че в момента, в който решите да си починете, вие вече така или иначе се намирате на перфектното място за това.

В някои от хижите има и детски кът - още едно улеснение за работещите родители, които искат да се махнат от сивото ежедневия, но да не губят връзка с шефа.

 "И със, и безCOVID хората са стигнали точно до този етап, който могат да работят отвсякъде и ковида беше един трамплин, за да се усетят, че това не е проблем, дори обратното, има теория, че сега хората като няма много какво да правят, дори работят повече.", обяснява хижарът Радослав Мирчев.

Най-често да работят от хижите в планината идват IT специалистите и програмистите.

 "Които реално могат да пишат код навсякъде по всяко време на денонощието, а като се претоварят могат да излязат, да се поразходят, да си поговорят с гората, както се казва.", уточнява Мирчев

Условията са прекрасни, стига се и с кола, за хора, които не им се ходи.

Всички хижи на Българския туристически съюз ще работят и през зимния сезон, но в условията на коронавирус.

Добре е преди посещение все пак да човек да се обади, за да разбере при какви условия се приемат туристи и предлага ли се храна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идват черни дни за пазара на имоти в София, ако не върнат програмистите по офисите. Ще избягат на село.
7
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всъщност аз не виждам нищо лошо в това да се работи на хижа, по-скоро е готино и иновативно.
6
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** 4Хахаха, това е най-*** нещо, което чувам в последно време!... Включително всики тъпотии, които чувам от клиенти, нямащи си представа от ИТ... Хахахахаха!
5
5
 
31
 
! Отговори
гост преди 3 години
Прави ми впечатление, че журналистите третират IT специалистите като някакви говедца. Където ги сложиш и те там си седят, само един компютър им дай отпред и като мушкато ще стои цял ден пред него. Така си мислеха и гражданите от село Песочница. Там пък им бяха заделили един бивш обор, където планираха да стане голям хъб за програмисти или нещо такова. Дори бяха намерили за репортажа един небръснат тип, който седя там два-три дена. Да ама на третия ден приказката свърши.
4
26
 
18
 
! Отговори
Селяндур преди 3 години
В последно мреме се налага тезата за възхвала it специалшстите.Някой замислил ли се е какво правят. При всяко отваряне на телефона или кампютъра ви цъвва реклама.Това е вид кражба от вашия интернет които ние плащаме.
3
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Готина идея, въпреки че лично за мен е вредна, тъй като давам под наем офис в центъра - от 8 месеца стои празен и явно така ще си остане поне още толкова.
2
2
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо в хижите, после ще осъзнаят, че работят онлайн няма смисъл да стоят близо до София изобщо и ще се разселят навсякъде. Свърши това струпване в големите градове.
1
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти им викаш седи дома да не пръскаш зараси, они на хижа тръгнали, барем с децата... чакайте да се оправим, ще си *** по 4 автобуса народ на ден още дълго