Хижите на Витоша станаха IT офиси и класни стаи

Какво е да си в офис на 1500 метра надморска височина?
20 дек 2020 09:45, Петя Славова
106
Хижите на Витоша станаха IT офиси и класни стаи
Снимка: БГНЕС

Домашен офис на 1500 метра надморска височина - не само е възможно, но е и все по-често срещано. Хижите на Витоша се превърнаха в IT офиси и в класни стаи.

Вместо да стои затворена цял ден вкъщи и да гледа мъглата през прозореца, Мариела Балчева решава да промени всекидневието си и се качва в планината.

"Времето е фантастично, въздухът е чист, концентрацията е много по-голяма от обикновено. В София е мрачно и мъгливо, а тук е просто прекрасно", споделя пред БНТ Мариела.

А много от хижите на Витоша вече се стопанисват от млади хора и стават и все по-модерни, оборудвани и подходящи за работа - с бърз интернет, удобно бюро и вкусна храна. В една от тях, освен хора, седнали пред лаптопите си, има и ученици, които подготвят домашните си за понеделник.

Още едно предимство на офиса в планината е, че в момента, в който решите да си починете, вие вече така или иначе се намирате на перфектното място за това.

В някои от хижите има и детски кът - още едно улеснение за работещите родители, които искат да се махнат от сивото ежедневия, но да не губят връзка с шефа.

 "И със, и безCOVID хората са стигнали точно до този етап, който могат да работят отвсякъде и ковида беше един трамплин, за да се усетят, че това не е проблем, дори обратното, има теория, че сега хората като няма много какво да правят, дори работят повече.", обяснява хижарът Радослав Мирчев.

Най-често да работят от хижите в планината идват IT специалистите и програмистите.

 "Които реално могат да пишат код навсякъде по всяко време на денонощието, а като се претоварят могат да излязат, да се поразходят, да си поговорят с гората, както се казва.", уточнява Мирчев

Условията са прекрасни, стига се и с кола, за хора, които не им се ходи.

Всички хижи на Българския туристически съюз ще работят и през зимния сезон, но в условията на коронавирус.

Добре е преди посещение все пак да човек да се обади, за да разбере при какви условия се приемат туристи и предлага ли се храна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
7
 
3
 
! Отговори
до 19 преди 3 години
Тъжно е как не правиш разлика между процент от приходите и процент от печалбата... Само с това си изречение се издаде колко си всъщност незапознат. И това ти го казвам, като човек, на който годишният бонус му е 30% от годишната заплата + процент от revenue-то (приходите) на компанията. За справка компания с 200 души в ЕС (швейцарска) правим по 120 милиона годишно приход.
27
1
 
7
 
! Отговори
Я преди 3 години
И в крайна сметка не разбрах в коя Витошка хижа се помещава дамата. Щото май не се сещам за ни една останала читава хижа.
26
13
 
12
 
! Отговори
орлин преди 3 години
Да сте видяли ИТ пенсионер. Ми няма, защото професията е нова. Има такива с повече стаж. Въпреки високите заплати това са много увредени хора. Толкова че и тях ги е страх или не могат да си направят самоанализ.А журналистите ги хвалят: Висока заплата, топло ядене , басейни и всички ги обичат.Но това е намек за инвалидност не за щастие.
25
2
 
11
 
! Отговори
до 23 преди 3 години
Ти си склададжия с 1500лв. заплата, не се обаждай, моля! Или инженерче тройкаджия от ТУ, което е недооценено и бачка за лошия чорбаджия за 1200лв..
24
5
 
21
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
Само да вметем, че един програмист само от данъци плаща повече на тая държава на година, отколкото ти ще платиш за цял живот! И се радвай, че има западни компании и десетки хиляди хора с огромни заплати, които да освежат икономиката с ЧЕСТНО платените си данъци. В нашия бизнес няма скрито покрито.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След удръжките ми остават 8690 лева.
22
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
значи да разбирам ,че селянчетата от прованса са окупирали хижите около София , Ей нема отърване от тях !
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз и моите приятели в Линкедин всички сме със осем цифрени заплати!
20
3
 
17
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
Аз ще отговоря вместо него, като човек с такава заплата. Давам някакви пари, не много. От последната ми заплата, заедно с бонуса за годината всички удръжки са 4800лв.. Сумарно годишно държавата прибира от нас доста сериозни суми, защото честно и почтено си плащаме данъците. По-интересният въпрос е ти колко укриваш ежемесечно? Защото точно най-големите наглеци за общаците със заплати в плик, които реват как сме затъвали, ама не дават нищо на държавата. Всичко под масата.
19
1
 
8
 
! Отговори
до 17 преди 3 години
Месечната заплата на хиляди мои връзки в LinkedIn в ИТ сектора е петцифрена, както и на доста мои приятели извън ИТ сектора, включително и моята. Вилата си сред помаците не ми хвали. Не е интересно, даже е на доста западнало място.
18
6
 
5
 
! Отговори
Само питам до Милано преди 3 години
Г-н Миланов, колко пари давате за благотворителност от петцифрената си месечна заплата?
17
5
 
10
 
! Отговори
до 17 преди 3 години
щом работиш за заплата, а не за % от печалбата, не ми се хвали! такива като тебе р0бе, има много и с по-големи заплати дори!!
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откриха разчленено тяло на мъж в Стара Загора. Част от тялото е намерено в сепарираща инсталация за отпадъци, а друга част е била в контейнер за смет в града. По думите на окръжния прокурор най-вероятно причината за жестокото убийство е от битов характер.
15
19
 
10
 
! Отговори
Емил Миланов преди 3 години
Работя от хоум-офиса на моята вила в Родопите, край закрития басейн на шезлонга с лаптопа. Месечната ми заплата е пет-цифрено число.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е хижарЪТ, а е хижарЯТ.Иначе се биете в гърдите, колко големи българи сте, а не знаете, че всички професии, завършващи на АР, се членуват с Я/ЯТ.Да живее Македония!
13
4
 
21
 
! Отговори
Бай Ти преди 3 години
Преди време кандидатствах за няколко позиции в София като програмист. Питах ги след пандемията дали мога да продължа да работя дистанционно, тъй като не мога да понасям столицата. От 10 места само на 1 ми казаха, че е възможно. Дано това се промени в бъдеще, но не ми се вярва, че ще се случи в България.
12
2
 
8
 
! Отговори
Истшнско ИТ преди 3 години
на нас Студа не ни понося, ние обичаме Слънчеви Курорти с плаж и (полу-)голи какички на него!
11
3
 
5
 
! Отговори
КОВИД Завинаги преди 3 години
и кво?!
10
1
 
22
 
! Отговори
Социално дистанциран преди 3 години
Петя, това изречение:"Условията са прекрасни, стига се и с кола, за хора, които не им се ходи."го поправи на:"Условията са прекрасни, стига се и с кола, за хора, НА които не им се ходи."Залегни повече над граматиката.
9
3
 
16
 
! Отговори
Айлеко преди 3 години
А 5G антена на Черни връх кога да очакваме?