БДЖ с 15 нови локомотива до средата на 2021 г.

Те ще обслужват най-натоварените направления
13
БДЖ с 15 нови локомотива до средата на 2021 г.
Снимка: БГНЕС

15 нови локомотива, които ще обслужват основните и най-натоварени направления на страната, влизат в системата на железниците до средата на 2021 г.

Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на откриването на пускането в експлоатация на два нови локомотива "Сименс Смартрон" и представяне на новата тежка механизация за поддръжка и ремонт на железния път на жп гара Подуяне, съобщиха от ведомството.

"Днес отбелязваме три събития, които са неразривно свързани под мотото "обновление на железницата". Тук виждаме резултатите от дълъг процес на реформи, който минава през погасяване на огромните дългове на БДЖ и продължава с колосални инвестиции в железницата през следващите няколко години", е заявил Желязков.

БДЖ подписаха допълнително споразумение с изпълнителя за още 5 локомотива, които ще бъдат доставени до юни 2021 г., първите нови локомотиви, закупени от 1986 г. насам. В бюджета за следващата година е заложено увеличение с 200 млн. лева за капиталови трансфери и субсидии, от които близо 115 млн. лева са за подвижен състав.

По думите му за пръв път държавата ще има възможност да кандидатства за европейско финансиране за закупуването на тягов състав. В рамките на Механизма за устойчивост и възстановяване се предвиждат над 750 млн. лева за жп инфраструктура и 250 млн. лева за нови влакове.

По отношение на обновеното приемно здание на жп гара Подуяне, министърът е посочил, че проектът е отличен пример за ефективното управление на пространствата и ревитализация на градските райони, в полза на жителите и пътниците на железницата. Само за 2019 г. през жп гара Подуяне са преминали 147 000 пътници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
khfc преди 3 години
а новите и те ли ще се движат с 50 км/ч по равни и прави отсечки, щото и междуселските влакове в Пакистан вече са по-бързи и комфортни.
9
2
 
3
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
Как нема кой да ви вози ,бе...??!!БОКО ИЗВОЗИ ВСИЧКИ КОМУНИСТИ, ОТ ЛУКАНОВ , ДО ДНЕС СЪС ГАЗТА!АКО И КАКА ВИ КОРНИ , НЕ СЕ РЕГИСТРИРА ДО ИЗБОРИТЕ , ШЕ ВИ ИЗВОЗВАМЕ ДО СИБИР!НЕМА ЛАБАВО!!!
8
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То нема кой да се вози, локомотиви ще взимат.
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бря ..на снимката не е локомотив а вагон ,аз съм и за двете )
6
6
 
3
 
! Отговори
ВЗИМАЙ ,БЕ БОКО! преди 3 години
ЩОМ ДАВАШ ....ШЕ ИМА ЗА ВСИЧКИ!НЕКА СЕ ПУКАТ КОМУНДЕЛИТЕ ...ХА,ХА,ХАААААААА....
5
1
 
9
 
! Отговори
Боко преди 3 години
Вземам милиони от вас вече 12 години ...После пускам по малко мазнинки за прах в очите ...Просто е
4
8
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
НОВИ ГАЗОВИ ДОСТАВКИ , ОТ АЗЕРБАЙДЖАН !НОВИ ЛОКОМОТИВИ!БРАВО НА ГЕРБ!!!!ЕВАЛЛА НА БОКО!!!
3
1
 
3
 
! Отговори
ЛОКОМОТИВ преди 3 години
Само Локо Пловдив.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Кога пък си пикал в ЛОКОМОТИВ?
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ще се пуши и пикае ли вътре като досега?