В София заразените намаляват, но не и в Бургас и Варна

Томов: Седмицата след Нова година ще има скок при заразените
22 дек 2020 11:51, Ния Христова
21
В София заразените намаляват, но не и в Бургас и Варна
Снимка: Pixabay
Мерките дадоха резултат. Ние бяхме да достигнем до 10 000 случая на ден. В момента сме спаднали под 2000 случая средно на ден, каза пред bTV математикът Лъчезар Томов.
 
Той прогнозира, че следващата седмица ще има спад и в смъртността при заболелите от COVID-19.
 
"Той няма да дойде веднага, защото средната възраст на заболелите скочи с 10 години през последните седмици, което увеличава риска от тежко развитие и смъртност, но така или иначе намаляването на случаите (на новозаразените) ще доведе до намаляване на смъртността".
 
Томов смята, че всичко зависи как се спазват мерките. "В момента имаме спад в София и още няколко области, но не виждаме спад в Бургас и Варна".
Още по темата
 
"Очаквам скок на случаите една седмица след Нова година най-късно, която след това да утихне, ако мерките останат както сега", обясни математикът във връзка с възможността за увеличаване на броя на заразените около предстоящите празници.
 
"До 7 януари ще си проличи дали мерките са били спазвани или е имало големи празненства, които ще доведат до скок в броя на заразените", прогнозира Томов.
 
"Ако се върне началното училище, макар то да има малък принос в преносимостта на вируса, ще има скок, защото училището свързва всички работни места на едно място, всички подмрежи в една обща мрежа", отбеляза Томов.
 
"Все още има много спекулации около новия щам на коронавируса, но се говори, че той по-лесно се разпространява сред децата. Според професор Лаутербах от Германия коефициентът на заразност на новата разновидност на вируса е 3, а не както досега 2,5", обясни математикът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
направете така че да намалеят смъртните, вс останало е афиф работа. чудно ми е после някой катаджия как ще излезе и ще обяснява за нови глоби щото имало 700 на година загинали от ПТП. До момента има 6500 за 10 месеца от вируса и на никой управник не му дреме.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
що ли си вярвате софиянци, просто не се правят ПСР тестове а само бърьите, не се обявяват. Това е, просто и елементарно. Няма как град с близо два милиона население за седмица да падне 4 пъти, тоест 75 %. Никъде в света няма такива достижения. Като спаднат умрелите ще ви повярвам
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите случаи не намаляват.Новорегистрираните случаи намаляват по-скоро защото намаляват извършените PCR тестове, а не защото по-малка част от тестваните са болни. Така че реалният брой новозаразени едва ли намалява - просто в момента се регистрират по-малко от тях
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако реално се тестваха всички лица със съмнения за корона вирус - осигурени, неосигурени, малциствени групи и прочие - нямаше как да скрият, че в България здравеопазване има понякога, не винаги и ако познаваш правилните хора
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко след нова година ще наваксаме, като се приберат гастербайтерите от Англия ще донесат и новият щам, а децата ще помогнат за бързото му разпространение. После умните родители баш след софрите и сбирките ще пуснат децата да обменят всичко по училищата, което са хванали по празниците... После ще викат, че хората са виновни.Малко акъл ви трябва, ама навреме!
14
2
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Според мен не е правилно учениците в начален етап да се върнат в училище. Трябва да се изчака още малко, защото точно най малките не могат да спазват добре препоръчаните мерки. А и учителите не са се подмладили. Ваксините са спасение, но само ако има ясна и достоверна инормация за тях, а такава няма. Здравето е преди всичко друго.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам, че в Бански всички хотели приемат резервации за днес, утре и вдругиден. За тях карантината не важи ли?
12
0
 
13
 
! Отговори
Ало ЩАБА преди 3 години
Намаляло е ама на баба ти трънките. Хората вече не си правят PCR тестове, а антигенни тестове, за да избегнат карантина, а тези тестове не влизат в сутрешната статистика. Реално нещата си вървят на зле, както си беше и преди.
11
1
 
4
 
! Отговори
Крава на пътя преди 3 години
До Анонимен 9В София намаляват. Не с такива темпове както сочи официалната статистика, но намаляват. Всяка епидемиологична вълна има начало и край. А София пламна първа.
10
7
 
7
 
! Отговори
11 преди 3 години
Намляват, защото 65% вече го минаха.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости. Причината да се отчитат по-малко бройки е, че броя на тестовете намалява. Това лесно може да се провери. Преди 1-2 месеца тестовете стигаха до 10-12 хиляди дневно, сега са по 4 хиляди.Реално болните са МНОГО повече, но никой не знае колко. Не че има значение де. Броя на умрелите на 1 Милион население е доста по-информативен, колко е зле работата фактически
8
3
 
5
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
Как ще намалеят в Бургаско, като ресторанти работят незаконно и нелегално ?
7
0
 
3
 
! Отговори
Крава на пътя преди 3 години
До СофиянецСтудентите ги пуснаха по родните места точно в разгара на епидемията в София.Затова е нормално през останалата част на страната вълната да преминава със закъснение.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намаляват щото тестват от по-читавите.Преди месец в "Пирогов" водихме битка на входът дали оолигофрените да носят маски или не.Оолигофрените победиха.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми щом казват, че ще се увеличат, ще се увеличат точно толко колкото е нужно за да се държат хората в страх, подчинение, гладни и на студено и да поискат доброволно вакцина. Имаме план да изпълняваме.
4
1
 
2
 
! Отговори
Бибо преди 3 години
ТО ЩОТО У СОФЕТО ИМА ПРОТЕСТИ. ВЪВ ВСИЧКО СА ТАКИВА СТЪКМИСТИКА И ЛОБИСТИКА ЗА ПАДИШАХА НАШ.КОТ ТОЙ КАЖЕ. ТОВА ГО Е НЯМАЛО И ПРИ МОНАРХИЯТА.
3
1
 
4
 
! Отговори
Крава на пътя преди 3 години
След погрома октомври и ноември е нормално в София да намаляват. Но който се надява на стаден имунитет, не е познал. Има още време.
2
0
 
15
 
! Отговори
ДА ВЕ ! преди 3 години
В София повече болни се крият , а не че са намалели !
1
11
 
9
 
! Отговори
Софиянец преди 3 години
Учениците са си в къщи, студентите също, селяните си отидоха по селата и махалите да се освинят. Нормално е заразата да намалее!