82-годишна медицинска сестра все още се грижи пациенти

Сестра Ценка Досева вече 64 години е "на първа линия"
23 дек 2020 10:47, Ния Христова
10
82-годишна медицинска сестра все още се грижи пациенти
Снимка: Pixabay
Най-възрастната работеща медицинска сестра у нас е на 82 години и е от сунгурларското село Подвис. Сестра Ценка Досева вече 64 години работи "на първа линия". Дори в условията на пандемия не се отказва от каузата в живота си - да се грижи за здравето на хората.
 
82-годишната медицинска сестра Ценка Досева е започнала работа в село Подвис през 1956 година и до днес не оставя пациентите си без грижа.
 
"Защото сърцето ми е такова. Не мога, той за да дойде при мен и иска, значи той мисли, че ще му свърша работа аз", каза Ценка Досева пред Нова ТВ.
 
Докато била по-млада сестра Досева пътувала и до съседни села, като част от социалния патронаж. Сега поема грижите за възрастните хора в селото, а там лекар идва веднъж седмично.
 
"Всеки ден се налага да търсим медицинска помощ, къде за превръзка, къде за кръвното, къде за кръвна захар", разказва Михов Димов.
 
"И да й се обадиш по телефона тя винаги е готова", добавя Каля Дянкова.
 
Медицинска сестра познава повечето си пациенти от детските си години. Руска Събера разказва, че Ценка й помага много и винаги се отзовава при нужда.
 
Всеотдайността й потвърждава и настоящия кмет на Сунгурларе, с когото работили в екип от 1983 година.
 
"Голям процент от терапията на един пациент е отношението, с което го посрещаш, начина по който го обслужваш. Тя е денонощно на разположение, на никой не е  отказала през годините, когато е работила", разказва кметът д-р Георги Кенов.
 
Ценка споделя, че най-голямата й сила идва от факта, че хората я уважават и винаги могат да се обърнат към нея. Това й дава сила да продължава да им помага всеки ден, дори в условията на пандемия. Разказва, че не се притеснява от вируса.
 
"Слагам маските, мия често ръцете, ръкавиците, който ме извика – не съм отказала на никого", добавя тя.
 
Дълголетието си обяснява освен с любовта към хората и със начина на хранене: "Кисело - много малко, люто-не употребявам, но повече течни храни. Супички и понякога на село има ракия и вино", казва Ценка.
 
Освен уважението на хората, 82-годишната медицинска сестра има здраво семейство, деца и внуци, част от които поели по нейния професионален път.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах я как си носи маската.....Нараво на "прикадяване". Ама щом помага да е жива и здрава.
9
0
 
4
 
! Отговори
Пурко преди 3 години
Как па няма недостиг на полицаи, а само на лекари и сестри ? Защо още няма полицай, решил да стане санитар в Пирогов за 3000 лева заплата? Защото в Пирогов се работи! Не е като да разпънеш триногата и да чакаш на топло в патрулката да снима нарушителите.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бпаво на жената, но няма ли млади хора да се заемат с медицинска професия.Не чухме накой политик в прав текст да призове хората да се преквалифицират към медицински сестри.Мерки 60:40 и др. е правилно, но да учат за сестри не е толкова сложно.Пандемията няма да свърши.Хората не успяха да се научат да носят маски.За какво си пазят брадичката не е ясно.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господ здраве да й дава. Поклон пред тази жена!
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
гледах я жената, какво да ви кажа ... Слага си маската точно като Боко - носа и е отвънка. Според мен е неизбежно вирусът да я пипне,така ме рискът и не е оправдан. Вероятно го прави заради ниската си пенсия но все пак всичко трябва да е с мярка. В тази ситуация на такива постове трябват млади и здрави хора, а те избягаха в чужбина, затова сега викаме "Браво" на жена, която очевидно си рискува живота за някой лев повече
5
0
 
10
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Жалка картинка е България.Но поклон за тази женица... Дори и само с присъствието си вдига духа и дава светъл пример, дано младите и колеги се научат на човечност и жертвоготовност. Напомня на вуросоложката от Дупница на 81г. май Богоева и беше фамилията. Да са живи, здрави и щастливи още дълги времена. Бог гледа. Весели празници на всите.
4
0
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
добър човек. Благодарим.
3
3
 
7
 
! Отговори
питанката преди 3 години
Това е жалка картина, не се гордея. Щом сме опрели единствената медицинска помощ да е от тая дърта бабичка, къде видяхте повод за гордост?
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на колежката, на някои места са само пенсионери вече останали.
1
0
 
16
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Да е жива и здрава! Дано оцелее.