Заради трусовете в Хърватия може да има и в България

Не е изключено да се усети и на друго място на Балканите
74
Заради трусовете в Хърватия може да има и в България
Снимка: БГНЕС

Напълно е възможно заради трусовете в Хърватия да се стигне до земетресение в България или на друго място на Балканите, защото сме на една плоча. Това прогнозира  сеизмолог Петър Кирилов пред bTV.

Още по темата


Два вторични труса в Хърватия с магнитуд от порядък 4,7-4,8 по Рихтер са регистрирали от НИГГГ към БАН, съобщи още той.

По думите му земетресенията са плитки и затова се усещат прекалено силно.

Това е типично за района, каза Кирилов.
 
Сеизмологът се надява, че няма да има още силни трусове в района, но отбеляза, че не може да прогнозира това с точност.

„Надявам се това да са афтършоци и малко по малко да затихват. Това с вторичните трусове е добре, защото се освобождава напрежението под земната повърхност“, каза Кирилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Краси преди 3 години
Дааа,а Боко Тиквата иска да строи АЕЦ!
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това пак на Ванга предсказанията ли са или то до колко ще живеем е предсказала сигурно и от какво ще починем
68
0
 
5
 
! Отговори
до 51 преди 3 години
Ами мен си ме е страх най-много от земетресения и вулкани. Колкото и да си подготвен никой не може да е подготвен за шока. Разбира се за хиперчувствителни като мен емиграция към неземетръсни земи е по-малкото зло.
67
3
 
4
 
! Отговори
до 42 преди 3 години
И ко като сме стари, те и гърците и египтяните са древни, но живеят като скотове.
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 64Ами какво да очакваме от журналистическото съсловие? Те отдавна вече се славят като едни от най-слабо грамотните у нас. Затова уважаващи себе си издания не искат журналисти, а филолози да им пишат и редактират новините. Мина времето, когато беше престижно да си журналист. Сега са ***, дето никъде другаде не са ги приели. Или изобщо без диплома за нищо.
65
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До .Е кво общо има това? А ти кажи: влакове или влаци?
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32Много компетентно и авторитетно ти звучаха писанията, докато не прочетох "магнитуТ". Тогава спрях да чета - поредният неграмотен, който се прави на сведущ. Жална, жална България! Една шепа хора останаха, дето знаят да пишат.
63
0
 
2
 
! Отговори
до 63 преди 3 години
И 2014-та пак през пролетта имаше, в София се усети.
62
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Афтършоци" - подобна дума в българския език не съществува.Да не би да се има предвид "последващ/вторичен трус"?Кви са тия "афтършоци"???Поредната СЛАБА статия. Ако ви изпита учителка по български ще ви пише слаб 2 от воле.
61
4
 
5
 
! Отговори
до 52 преди 3 години
Така е.Но ще се случват в България едни път на 400 до 800 г.Последното с епицентър в България е с 5.8 магнитуд се случи на 22 май 2012 г.9 km северно от Перник с последвали поредица от сеизмични трусове 4.7 и 4.2 по Рихтер.За Б-я скоро не се очаква сеизмична активност на плочите според науката геология.Но все пак това е трудно да се прогнозира с голяма точност във време и дати.Земетресенията са на границата м/у тектоничните плочи.Колкото са по-близо до границата на плочите-магнитуда е по-висок.
60
3
 
4
 
! Отговори
до 58 преди 3 години
Вторичен трус или афтършок идва от англйски - думата е aftershock.Няма нищо общо с алкохолните ви вакханалии или марката Афтър Шок.
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това в Хърватия бяха бифоршоци, афтършоците и ягермайстерите на бистрото на туристическата писта по кефче за редовни клиенти, по едно за всеки крак за раслабванье.
58
4
 
13
 
! Отговори
Безплодие 2020 преди 3 години
Важно е народа да го е страх. Ежедневно искам да го облъчвате със страшни новини за бедствия, смърт, болести, бедност и аварии.
57
1
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
"Това прогнозира сеизмолог Петър Кирилов пред bTV."Не трябва ли да е "сеизмологЪТ Петър Кирилов?Поздравления, господин Кирилов!!! Взехте на къс пас журналистическата пасмина и тя цитира анкедотите Ви като факти.
56
3
 
8
 
! Отговори
Aftershock преди 3 години
"Надявам се това да са афтършоци"Клубната култура надделява. Афтършок се пие на шотове по бардаците. Бюфетаджиите го палят, и го сервират на възхитените подпийнали селяци от Горно или Долно Уйнo, които често припадат в последствие на свръх-употреба на долнопробната спиртна напитка..
55
1
 
9
 
! Отговори
Ванга пасти да яде преди 3 години
Интересно колко сте уверени за това какво "може да се случи".. хахаПърво ми предвиждате пандемии, сега земетресения... започвам да се чудя дали не живея случайно в държавата на врачките.
54
0
 
4
 
! Отговори
МЪКА преди 3 години
А заглавие ли е???????
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То може на всякъде да има трусове. Тука сме 95% земетръсна зона. Тва че в хърватия е ударило не значи , че непременно и тук ще удари. Тва да не ви е коронката да я разнасяте на горе на долу да плашите хората. Да се радват че ги удари на 2 пъти да се освободи тая енергия а не на 1 път, че и нищо нямаше да остане. Както и при нас в Перник, добре, че беше на няколко труса.
52
4
 
5
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
КОВИД19 не ви стига та да ни подплашите и със земетресение!!! Само че забравяте ,че земетресение не може да се про гнозира,а само да се подозира...
51
1
 
8
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 3 години
Ко и туй,"афтършоци" ба? Туй *** нема и шопскио език ба...Ей това българскио език го немате за нищо - мале,мале