Освен коронавируса, очакваме грипната вълна през януари и февруари

Все още, обаче у нас още няма регистриран официално щам
2 яну 2021 13:45, Петя Славова
55
Освен коронавируса, очакваме грипната вълна през януари и февруари
Снимка: БГНЕС

Грипна епидемия в България се очаква в началото на годината, през месеците януари и февруари. По оценки на СЗО 1 млрд. души по света се разболяват от грип всяка година. Между 3 и 5 милиона души го карат тежко, а между 290 000 и 650 000 умират от грипни усложнения.

По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията всяка година около 70 000 европейци губят живота си заради грип.

Още по темата

За сравнение смъртността в Европа, причинена от COVID-19, надхвърля 550 000. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести броят на заболели от грип и остри респираторни заболявания през последната седмица е 1209.

При всеки болестта протича различно, затова и е трудно да се направи клинична разлика между грип и COVID-19.
"Може би най-голямата съществена разлика между COVID-19 и грип е острото начало при грипа и плавното влошаване на симптомите при COVID-19, но както всяко нещо в медицината, нищо няма на 100%", обясни , пред bTV вирусологът Любомира Гломб.

От Националния център по заразни и паразитни болести очакват, че през грипния сезон ще циркулират познатите ни грипни щамове - двете разновидности на грип А - "Свински грип" и "Хонконг" и двете на грип Б - "Виктория" и "Ямабагата".

Към момента обаче у нас още няма регистриран официално щам. "Този сезон все още не се наблюдава грипен сезон. Разпространението на грип в ЕС все още е на ниво междусезонно, тоест случаите са единични, както е през лятото", допълни Любомира Гломб.

Грипът протича най-тежко при малките деца и хората над 65-годишна възраст. "Най-добрата профилактика винаги е била ваксината", каза още вирусологът.

В България в последните години обаче се ваксинират близо 3 процента от населението. В годината на коронакризата обаче още през октомври пред аптеките се извиха опашки за противогрипни ваксини.

"Количеството, което беше внесено, не достигна до всички аптеки. Нямаше достатъчни количества, за да можем да подсигурим всички пациенти. Хора с хронични заболявания, по-възрастното население добе е да се ваксинира, както и малките деца, защото грипът не щади никого - нито млад, нито стар", заяви Маргарита Грозданова, член на Българския фармацевтичен съюз.

Противогрипни ваксини има в наличност при един от търговците на едро, но поради малкото търсене, те масово липсват в аптеките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13 Авертас"Преди месец и ...лекарка обяви, че са регистрирали първия болен едновременно от грип и корона вирус! А откога нашенските лаборатории предлагат комбиниран тест за ковид и грип! Лъжата е доста сложно упражнение и ... изисква многообхватна мисъл, огромна и постоянна памет и непрекъснато свързване на предистория и актуално положение. Излагацията е неизбежна за семпло скроените мозъчета на людете..."Случаи на грип е едно, грипна епидемия е друго. Те винаги са януари-февруари!
46
1
 
4
 
! Отговори
:))) преди 3 години
Е то тая зима грипа е COVID-19 - къв друг чекате ще видим напролет.....
45
2
 
3
 
! Отговори
Пенсионерски списъци преди 3 години
Да очакваме драстично увеличение на пенсионерските списъци с починали. НОИ ще празнуват за спестените пари за пенсии, които няма да изплащат на починалите.
44
0
 
6
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Нали НОЩниците твърдо заявиха че в България грип няма, а всичко в ковид?
43
0
 
4
 
! Отговори
до 43 преди 3 години
Всяко чудо за 3 дни/години.
42
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом почнахме да чакаме грипа, а не куроната, значи парите са освоени. Дотука беше "пандемията".
41
1
 
1
 
! Отговори
човек преди 3 години
"Очень вырос в целом мире гриппа вирус три четыреШирится растет заболеваниеЕсли хилый-сразу в гроб сохранить здоровье чтобПрименяйте люди обтирание..."Владимир Висоцки - "Утренняя гимнастика"Не знам, трябва ли да превеждам текста?За тези деца, които не са учили руски навремето - "Ако си слаб, кльощав, веднага падаш в ковчег!" - това е смисълът. На руски "гроб" означава ковчег.Което значи, като те тръшне грипа, ако си слаб, направо те пишат в официалната статистика на жертви на грипа!
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Като видях как инжектират Камала Харис , не конспирация ,ами два пъти конспирация ,,1984 ,,.Една лъжа не могат да направят ,без да се издънят . А колко още издънки има с празни спринцовки,прикриване на иглата . Това демократите ,голеееми шмекери ,а ?
39
1
 
10
 
! Отговори
дедо от село преди 3 години
Хайде. посмали ! Спрете се с тази простотия вече бре! На хората вече им стана ясно като бял ден за вашите далавери дето ги въртите с ес и големите фарм терористи!Втръсна ни вече от вас и лъжите ви!
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Тъй ,тъй ! Значи днес свиреп Ковид ,утре Грип ,после пак Ковид ...на контейнер .Усетиха ,че са прекалили с Ковида ,и сега следва Грип ,за разнообразие и оправдание ..
37
1
 
5
 
! Отговори
човек преди 3 години
До: номер 35А аз да те попитам, какъв е ефектът от тези ограничения?Щото като гледам Германия - преди пълния локдаун и след въвеждането на пълен локдаун се оказа, че сега вирусът там се разпространява с още по-бясно темпо както никога досега, въпреки драконовските мерки.Е, пак да те попитам - и като се въведоха тези мерки, каква е ползата от тях?Щото аз не виждам такава. Жертвите от SARS-CoV-2 (2%) са три пъти повече от тези на грипа.А за сравнение жертвите от SARS-CoV-1 са 9%!!!
36
0
 
1
 
! Отговори
човек преди 3 години
Добре де, така е. И какво искаше да кажеш?
35
0
 
4
 
! Отговори
истината преди 3 години
Разболели се от Ковид в света за 1 година 84 481 133. Починали от Ковид за 1 година- 1 837 594. По оценки на СЗО 1 000 000 000 души по света се разболяват от грип всяка година. Между 3 и 5 милиона души го карат тежко, а между 290 000 и 650 000 умират от грипни усложнения.
34
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Bond 32 Да вземем и да погледнем , какви са данните за починалите от Ковид и тези от грип Да видим колко стигат до болница Колко е средният болничен престой при грип и Ковид и други подобни сравнения И накрая може да проумееш , защо има ограничения при Ковид
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне ще има новини и за грип няма да са само за ковид
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко ке падне!
31
1
 
23
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
На времето се говореше много повече за ПРОФИЛАКТИКА и КАК ДА ЗАСИЛИМ ИМУННАТА СИ СИТЕМА, а не само за ВАКСИНИ както сега. Явно определени кръгове и фарм.индустрия нямат интерес от профилактични мерки и силна имунна система. Този нов феномен не се наблюдава само в България, а в целия свят.
30
15
 
7
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
А през Април идва кабинет Борисов4:):):)
29
0
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Паре да има, а маните ги гриповете
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статистика за грипа е барабар с ваксините и противогрипните лекарства!