Освен коронавируса, очакваме грипната вълна през януари и февруари

Все още, обаче у нас още няма регистриран официално щам
2 яну 2021 13:45, Петя Славова
55
Освен коронавируса, очакваме грипната вълна през януари и февруари
Снимка: БГНЕС

Грипна епидемия в България се очаква в началото на годината, през месеците януари и февруари. По оценки на СЗО 1 млрд. души по света се разболяват от грип всяка година. Между 3 и 5 милиона души го карат тежко, а между 290 000 и 650 000 умират от грипни усложнения.

По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията всяка година около 70 000 европейци губят живота си заради грип.

Още по темата

За сравнение смъртността в Европа, причинена от COVID-19, надхвърля 550 000. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести броят на заболели от грип и остри респираторни заболявания през последната седмица е 1209.

При всеки болестта протича различно, затова и е трудно да се направи клинична разлика между грип и COVID-19.
"Може би най-голямата съществена разлика между COVID-19 и грип е острото начало при грипа и плавното влошаване на симптомите при COVID-19, но както всяко нещо в медицината, нищо няма на 100%", обясни , пред bTV вирусологът Любомира Гломб.

От Националния център по заразни и паразитни болести очакват, че през грипния сезон ще циркулират познатите ни грипни щамове - двете разновидности на грип А - "Свински грип" и "Хонконг" и двете на грип Б - "Виктория" и "Ямабагата".

Към момента обаче у нас още няма регистриран официално щам. "Този сезон все още не се наблюдава грипен сезон. Разпространението на грип в ЕС все още е на ниво междусезонно, тоест случаите са единични, както е през лятото", допълни Любомира Гломб.

Грипът протича най-тежко при малките деца и хората над 65-годишна възраст. "Най-добрата профилактика винаги е била ваксината", каза още вирусологът.

В България в последните години обаче се ваксинират близо 3 процента от населението. В годината на коронакризата обаче още през октомври пред аптеките се извиха опашки за противогрипни ваксини.

"Количеството, което беше внесено, не достигна до всички аптеки. Нямаше достатъчни количества, за да можем да подсигурим всички пациенти. Хора с хронични заболявания, по-възрастното население добе е да се ваксинира, както и малките деца, защото грипът не щади никого - нито млад, нито стар", заяви Маргарита Грозданова, член на Българския фармацевтичен съюз.

Противогрипни ваксини има в наличност при един от търговците на едро, но поради малкото търсене, те масово липсват в аптеките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
През януари и февруари една вълна,през март две!На докторите честито.
26
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе я направо и здравната пътека за Грип я направете 1200лв.като Ковид-19, та да мирнат докторите,че каквото и да го пишат все ще вземат пари.
25
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А след грипната вълна ковид-21.Ей откачиха ей!!!
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дааа, сега Ще кажат, че понеже мерките работят, случаите на "ковид" са намалели, а всъщност ще се регистрират като грип(както и трябва) . Когато решат, грипът отново ще бъде преименуван в "ковид", случаите ще се увеличат и ще се наложат нови мерки. Доста са прозрачни.
23
5
 
8
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Нали нямало други грипове, само имало коронавирус в момента?
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
очакваме нови подобни корона на безкрайната човечна глупост алчност простотия
21
3
 
19
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Ако си расъл в...инкубатор от малък и нямаш...природен имунитет и Боко с неговите...ваксини,не мой та спаси.Назад към природата е...спасението на човека,а в...нашенските условия,на село,до лехата с бакла,чесън,праз,лук,боб,домати,ряпа и други...миризливи неща и свеж въздух.Не се плашете,ами се...сетете от къде сте дошли в урбанизираните градове с молове и десетки хипермаркети.Те имунитет не дават,защото каквото го продават е...изкуствено,пластмаса,която се яде,а това срива имунитета.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До от СТАРИЯ НЕСЕБЪРИ тебе ще те ваксинират.
19
1
 
13
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Няма място грип за А и Б. То инсулти и инфаркти няма, камо ли некви остарели грипчета.Короната е резервирала всичко.
18
1
 
1
 
! Отговори
Изгарянето на преди 3 години
Сухите съчки - е Божията Воля!
17
9
 
4
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
`хората са много предпазливи, заради коронавируса и се пазят`--------------Човече, знаеш ли какво е днес на брега в градчето ?Групички туристи с лигавите си хлапета(сигурно шопи от Люлин), викат и врещят по тесните улици.Еди бяга като изоглавен ... за да ги снима от удачно място ...Ей сега излизам пак да ги видя колко са Юнаци, като се изкашлям издълбоко ... театрално ...
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Но вероятно няма да ни се размине и грипа, ако децата тръгнат сега на училище"Имам чевството, че не си си мил ръцете в близките 15 мин и че си говорил по телефона без маска
15
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все още няма грипна епидемия, защото хората са много предпазливи, заради коронавируса и се пазят повече малко или много. Но вероятно няма да ни се размине и грипа, ако децата тръгнат сега на училище.
14
7
 
10
 
! Отговори
кУрти преди 3 години
Е как бе, нали грипа тая година го уморИхме с маските(от смех) така лалаха разни корифеи до оня ден, сега пък даже и вълна се задвала. Колко бава вълнение се очаква да се запася с пояс и плавници?
13
3
 
19
 
! Отговори
Авертас преди 3 години
Преди месец и нещо една лекарка обяви, че вече са регистрирали първия болен едновременно от грип и корона вирус! А откога, откога нашенските лаборатории предлагат комбиниран тест за ковид и грип! Лъжата е доста сложно упражнение и не се удава на всекиго, защото се изисква многообхватна мисъл, огромна и постоянна памет и непрекъснато свързване на предистория и актуално положение. Излагацията е неизбежна за семпло скроените мозъчета на людете, завзели медиите.
12
2
 
14
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 3 години
ЗДРАВЕТО и най голямото БОГАТСВО ТО ЦЕНА НЯМА ЧОВЕК цени ЗДРАВЕТО си чак когато то го загуби
11
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тази елеменарна разлика спрямо КОВИД-19, че срещу гриповете от А, B, С има действащи над 30 препарата, директно атакуващи вирусите (напр.- Ремантадин за грип тип А). С тази разлика, че сезонният грип е с инкубационен период от час, два до ден и половина, а не средно по 5-7 дни (стигащ до 12-14), като КОВИД-19. Чакаме ваксината, в немска компания сме и ще ни ваксинират там, ако не у нас. Защото у нас може и да не дочакаме.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуснете грипа да мине. Не му пречете заради коронавируса. Пуснете добрите бактерии от рекламите.
9
0
 
4
 
! Отговори
Hahah преди 3 години
Брей каква изненада! Само да не пострадат повече хора от грипчето...
8
2
 
4
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Месеците януари,февруари,мноого с празен джоб ще ги заварят.Без късмет клиничната пътека,в морга праща те и после на небето !