Кметът на Калофер отсече: Няма кой да спре хорото!

То ще бъде в съвсем друг вид, коментира Румен Стоянов
219

Традиционното хоро в Калофер на Богоявление ще се състои и няма кой да спре гражданите да изпълнят ритуала. Това заяви кметът на града Румен Стоянов в ефира на "България сутрин".

"Едва ли някой е в състояние да спре тази хубава традиция. Хоро ще има, то ще бъде в съвсем друг вид. Ще се извърши ритуалът. Ние трябва да го спазим", категоричен бе той.

Още по темата
Градоначалникът призова хората, които идват от други места, да бъдат по-смирени и да спазват противоепидемичните мерки. И увери, че калоферци ще направят каквото трябва.

"Никога не бих си позволил хората, когато са се хванали на хорото, някой да отиде да им се меси. Все пак това се прави за здраве. Особено в реката едва ли ще може този вирус да се разпространява", коментира Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Той допълни, че калоферци обичат традициите, но все пак спазват и законите. Гражданите са призовани да се разделят на 2 места, така че да няма струпване на хора.

"Ние сме длъжни да го съхраним при каквито и да е условия. Този празник е изживял тежки проблеми и моменти. Сега пак е един такъв, но смятам, че ще се справим съвместно с църквата и органите на реда", обясни кметът.

Стоянов уточни, че ще има полицейско присъствие, но то няма да бъде по-засилено от обикновено. Според него дори да има издадена забрана за провеждането на мероприятието, калоферци няма да я спазят.

Много резервации в хотелите в града вече са отменени, така че в Калофер не очакват много гости празника, отбеляза той.

"Готов съм дори да ме глобят. Аз не съм човекът, който може да ги спре, но съм човекът, който да им помага. Този празник е общественозначим за цяла България", изтъкна градоначалникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
14
 
21
 
! Отговори
Естет преди 3 години
И каква традиция е това?!Хора с наднормено тегло, всеки от който е изпил поне по кана вино и половин литър ракия под звуците на Азис, влизат в реката и се правят на мъже!Похвално, голямо геройство!Кметът и той голям мъжкар, с общински пари щял да плаща глобата!Традиция от 70-те години на ХХ век!Само че поне комунистите са вадели пари от това, като са карали групи с туристи там!Сега тия селяндурски пияници ако се разболеят, няма да има кой да ги лекува...България - 21 век! Срамота!
127
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да няма кой да ги спре - полиция и прокуратура в тази държава няма ли? И как кмет ще призовава да не се спазват законите и наредбите?! Ако и на другия ден продължава да е кмет, значи държава наистина няма!
126
1
 
9
 
! Отговори
AZ22 преди 3 години
Законо е врата у поле. Сал шугавите ярета се мушкат у нея.
125
12
 
19
 
! Отговори
Тя,Простотията... преди 3 години
Форма на алкохолен мазохизъм.Медиите не би трябвало да го популяризират и да го героизират,а управниците-да го поощряват.Но това е част от тактиката "хляб и зрелища".
124
17
 
23
 
! Отговори
Dd преди 3 години
В България винаги е анархия!По света отмениха куп традиционни коледни мероприятия,събития и т.н.Само унас никой не може да ни спре!Пък после олелеее няма места в болниците,мрът хората пред тях...Едно е странното-защо за други по-важни неща не се протестира и не се обединява народа!
123
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
сороските прасета или по модерно "нпо-активистите" нямате основание да квичите срещу хорото. На вас никой не ви попречи да си наравите гей парада, сами си го отменихте
122
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давайте момчета смело. И аз съм за мерките, но някой неща вдъхват вяра и пазят историята. Много по важни са от вируса .Смело напред пазителите на балкана ...респект за вас . Хората по морето си защитиха лятото морето и не клекнаха пред вируса. Това е народ, а не празнодумковци от чата.
121
18
 
8
 
! Отговори
как да няма кой преди 3 години
COVID-19 ЩЕ ГО СПРЕ ХАХАХАХАХА
120
2
 
10
 
! Отговори
защо преди 3 години
Е как никой от "загрижените" за чреслата им индивиди не се загрижи каква е средната работна заплата, пенсия по този край, как изхранват децата си.
119
12
 
29
 
! Отговори
Ганьо войвода преди 3 години
Ей след 4 ракии и две луканки на скара на какъв патриотизъм ме избива!!! Реки газя, жарава мачкам, политици коля и беся!!! Ся .... вярно, на сутринта най-много един шамар на жената да отвъртя да сваля напрежението .... ама след 4 ракии къв съм силен!!!
118
1
 
1
 
! Отговори
Недо преди 3 години
До 145 - това което написах си го знеш и не ти е интересно, нали?!
117
6
 
11
 
! Отговори
123 преди 3 години
Хахаха, баба им на нпо- тата във външна тоалетна е ходила или варила компоти пред панелката, обаче то го раздава аристократ, наследник на вековни европейски аристократични родове едва ли не. Колкото и да не ви се иска тия с потури и цървулите, народните хора са вашите предшественици, това е положението и отричането на този факт ви прави жалки и смешни.
116
16
 
12
 
! Отговори
Ами, правилно... преди 3 години
ОТ ТАКИВА ПИЯНСКИ ИЗЦЕПКИ, СЕ СТИГА ДО НАМАЛЯВАНЕ НА РАЖДАЕМОСТТА И БРОЯ НА БЪЛГАРСКОТО НАСЕЛЕНИЕ.ИМПОТЕНТНИ ТЕ МЪЖЕ, ТОЧНО ТОГАВА СМЕНЯТ РЕЗБАТА.ЗАТОВА ИМ ТРЯБВА И НА ТЯХ ПРАЗНИК!!!
115
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айдаа,юрош на стафидите!
114
9
 
28
 
! Отговори
Недо преди 3 години
Ситно хорУ у реката, яко чалга в механата - те това е БГ "патриотизъм" в едно изречение! Колкото повече кифтета и ракия на суфрата, толкова по дълбоко заровена главата когато трябва да излязат срещу реалните проблеми!!! От тия защитници на "традициите" и българското един няма да се пише доброволец гора да гаси,граница да пази,да не дава Господ, на война да отиде!Иначе пияни и заляни в реката сме силни!
113
1
 
16
 
! Отговори
>>> преди 3 години
Браво !
112
17
 
14
 
! Отговори
Традицията преди 3 години
А знае ли се,колко заболяват бъбреците от студената вода,макар и млади,все някога ще остареят!Курназлията кмет ,да влезе пръв!
111
4
 
14
 
! Отговори
123 преди 3 години
Ми глобете главния ***,известен в международн аспект като такъв, вместо да му целувате тлъстото четирибуквие
110
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрямо селянията трябва да се вземат жестоки мерки! *** му бръкни яко в джоба, да видиш как ще изреве на умряло.....
109
15
 
23
 
! Отговори
245 преди 3 години
Много са смешни нпо- кресльовците, хорото в реката им пречи, простотия било, а най- големите простаци, стоящи начело на държавата и вършещи езнаказано нагли простотии и престъпления не им пречат.