Намаляват разходите по заемите, но растат лихвите

Потребителският кредит поскъпва с 80 лева
6 яну 2021 10:02, Петя Славова
6
Намаляват разходите по заемите, но растат лихвите
Снимка: БГНЕС

С почти 1 процент намалява годишният процент на разходите (ГПР) по потребителските заеми, но лихвите нарастват през миналата година. Това сочат данни на Българската народна банка. В началото на годината ГПР е бил близо 10 на сто, а в края на октомври възлиза на 9,14% средно за страната. В същото време обаче лихвите по заемите за потребление се повишават от 8,34 на 8,61%, съобщава вестник Телеграф.

В разходите по заема се включват такса застраховка, усвояване на заема и много други, като те се определят от банката, която отпуска кредита. Според закона обаче те не трябва да надвишават 50 на сто от сумата, която се отпуска като заем.

Въпреки че ГПР намалява, общата сума, която се връща на банката в края на срока на договора, се увеличава, коментира Десислава Николова, финансов експерт от „Моите пари“. Например при теглене на 10 000 лева потребителски заем при средна лихва от 8,34% за срок от 5 години, без включени други банкови такси, освен за обслужване на сметка в рамките на 2,50 лева месечно общата сума, която ще бъде върната от получателя, е 12 413,66 лева след 5 години. При същите условия, но лихва от 8,61% върнатата сума ще е 12 491,75 лева, тоест с 80 лева повече.

Причини

Според Николова намалението на годишния процент на разходите се дължи основно на понижение на такси като например за одобрение, усвояване и други. Причината е, че има значителен ръст при търсенето на ипотечни заеми, докато увеличението на заявките за потребителски е значително по-малко. По данни на БНБ през 2020 година има 12% повече отпуснати кредити за покупка на имот, а при тези за потребление увеличението е с 5 на сто.

Фирми

По данни на БНБ през ноември фирмите са сключвали договори с банките при 3,45% среден лихвен процент по кредитите до 1 млн. евро, договорени в левове, което е с 0,33 процентни пункта по-ниско на годишна база. В централната банка изчисляват, че средната лихва по тези заеми, договорени в евро, нараства с 0,12 процентни пункта до 2,73%. Лихвите по заеми за над 1 млн. евро, договорени в левове, също намаляват с 0,36 процентни пункта до 2,21%, а по тези, договорени в евро, се увеличават до 2,44%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до IT спец - тук лихвения процент на централната банка (БНБ) е 0,00% (НУЛА) от 2016г. Ама банките си държат високи лихви, защото финансовия и рисков рейтинг на страната се подобрява много бавно, а те се интересуват само от печалба. Затова и депозитите са с 0 - 0.1% лихви.Аз фалирала банка до сега не съм видял, освен ако не е направено умишлено, за да се източи всичко от нея.
4
1
 
6
 
! Отговори
IT-спец преди 3 години
най-бедната страна от ЕС и най високи лихви, за справка в Исландия централната банка намали лихвите до 0,75% , нашия заем за жилището е на 2.8% лихва последно като гледах преди няколко месеца, тук минималната заплата е 2 000 евро, е наистина няма такава страна дето казва Славчо...
3
0
 
2
 
! Отговори
НамаляватНамаленията преди 3 години
А по депозити, колко е лихвата?При над 9% лихва по кредити (които никой не иска в момента), защо лихвата по депозити е 0,00%? Нали набълбучиха частните търговски банки с държавни пари. Освен това кой *** би теглил кредит 10к с лихва 9%, когато би могъл да изтегли 6к без лихва?
2
1
 
1
 
! Отговори
Ер 699йхк преди 3 години
Кожодери,Корона да ги тръшне!!?
1
0
 
4
 
! Отговори
Това значи преди 3 години
Това значи че има срив в пазара на имоти, които са най-сигурни актив от портфейла банките.За да компенсират риска вдигат лихвите