Децата и коронавирусът: Заразяват се, колкото възрастните

Ето какво показват последните изследвания
Обновена: 13 яну 2021 22:11 | 13 яну 2021 21:36, Петя Славова
24
Децата и коронавирусът: Заразяват се, колкото възрастните
Снимка: БГНЕС

Доскоро се смяташе, че децата рядко се заразяват с коронавирус и не могат да го разпространят. Последните изследвания показаха, че това не е съвсем вярно.

Какво да правим със занятията в училищата в условията на пандемията от коронавируса: да продължим да ги провеждаме онлайн или да върнем учениците към присъствената форма в класните стаи? Този въпрос сега стана обект на най-бурни дебати в много страни. Поддръжниците на откриването на училищата твърдят, че децата са изключително рядко изложени на риск от заразяване с коронавирус и следователно не играят съществена роля в неговото разпространение. Всъщност това не е така, съобщава "Дойче Веле".

Децата се заразяват с коронавирус поне толкова често, колкото възрастните

Учени от Виенския университет, водени от микробиолога Майкъл Вагнер, решиха да разберат колко висок е броят на незабелязаните инфекции на SARS-CoV-2 сред децата в училищна възраст. Проучване, което те проведоха миналата есен, показа, че учениците на възраст под 14 години са заразени с коронавирус поне толкова често, колкото учителите.

Учените взеха тестове за коронавирус от ученици в повече от 240 училища в Австрия. Общо бяха тествани около 10 хиляди ученици на възраст от 6 до 14 години. Те открили, че коронавирусните инфекции са също толкова чести при тях, както при 1200 учители, участвали в проучването, резултатите от което са публикувани на 4 януари. "Във всеки трети или четвърти клас, където взехме проби, беше открито заразено дете, което нямаше никакви симптоми", казва Михаел Вагнер.

Тестването беше проведено по необичаен начин: учениците трябваше да си направят гаргара за минута със специален разтвор със солена вода, който след това изплюваха в епруветка. След това пробите бяха изследвани чрез PCR (полимеразна верижна реакция). Този метод е по-малко неприятен за децата от традиционния метод, при който се вземат проби от гърлото и носоглътката с памучен тампон. Резултатите от проучването доказаха, че децата са изложени на риск от заразяване с коронавирус поне толкова често, колкото възрастните, но те не показват никакви симптоми.

Германските учени стигнаха до подобни заключения. В изследване, проведено в Центъра на Helmholtz в Мюнхен под ръководството на Анет Циглер от януари до юли 2020 г. участваха 12 хиляди деца на възраст от една до 18 години, които са били тествани за антитела. Една трета от децата, чиито членове на семейството са заразени с коронавирус, са дали положителни проби.

„Шест пъти повече деца са били заразени с коронавирус, отколкото сме предполагали“, казва Циглер. При почти половината от децата заболяването протича безсимптомно и антителата срещу коронавируса се появяват в период от една до четири седмици.

Безсимптомни разпространители на коронавируса: защо децата?

Фактът, че децата често не показват никакви симптоми и че инфекцията може да се развие и след това да се разпространи незабелязано, се дължи отчасти на така наречените наивни Т лимфоцити. Задачата на Т-лимфоцитите е да откриват и унищожават патогени, които атакуват тялото. След първоначален контакт с патоген, тези имунни клетки запазват паметта за него. Т-лимфоцитите, които не са имали контакт с антигена, се наричат наивни Т-клетки.

Фактът, че децата и възрастните реагират по различен начин на коронавируса, може да се обясни с действието на наивните Т-клетки, заяви в интервю за „Дойче Веле” Дона Фабер, микробиолог и имунолог от Колумбийския университет. Миналата година тя ръководи изследователска група, която изследва имунните отговори при децата и ролята, която наивните Т-лимфоцити могат да играят за потискане на пандемията от COVID-19.

“Нетренираните” или наивни Т-лимфоцити могат да реагират много различно на патогенни микроорганизми. В организма децата имат цял арсенал от такива клетки, който непрекъснато се попълва. Възрастните от своя страна губят способността си да произвеждат нови наивни Т клетки с възрастта“, заяви Фабер.

Наивните Т-лимфоцити циркулират между кръвоносните съдове и периферните лимфоидни органи. Когато влязат в контакт с антиген, те получават сигнал за размножаване и след това могат да предизвикат адаптивен или придобит имунен отговор.

При възрастните Т-клетките, от друга страна, са обучени да реагират на инфекции, които вече са преживели, като грипни вируси, така че имунният отговор при възрастните като цяло е много по-силен. Коронавирусът е нов патоген, засягащ хората, но децата са по-способни да понасят безсимптомно инфекцията поради факта, че те имат много повече наивни Т-клетки в телата си.

Могат ли децата да бъдат супер разпространители?

Досега опасността децата да разпространяват коронавируса е подценявана, твърдят учените. Последните проучвания са установили, че децата може да са носители на инфекцията, без да проявяват симптоми на заболяването. В същото време тестовете за коронавирус сред децата са изключително редки.

"Децата не са „суперразпространители” на коронавируса, казва Йорг Дьоч, директор на клиниката по детска и юношеска медицина в Университетската болница в Кьолн. „Разбира се, този вирус може да се предаде чрез деца, но вероятността е много по-малка от предаването от възрастен на възрастен", категоричен е германският лекар.

Позовавайки се на проучване на австралийски колеги, Дьоч цитира следните цифри: инфекция на дете от дете е 0,3%, а от възрастен на възрастен – 4,4%. Оказва се, че децата се заразяват помежду си 10 пъти по-малко от възрастните. Това се потвърждава от първите резултати от пилотен проект, осъществен в Германия през декември с подкрепата на министерството на образованието и научните изследвания на Федерална Република Германия.

16 образователни институции (включително две детски градини) участваха в проекта. Извършени са 5000 проверки (сред тях 2000 деца в предучилищна възраст). В 16 паралелки имаше „положителни“ резултати. Но дори в тези класове не е имало нито един случай на инфекция сред съученици, тоест не е имало по-нататъшно разпространение на инфекцията между децата, подчертава германският лекар.


24
Още от Страната
Helpbook: Съсед ни тормози с пеене, подскачане, крещене по цели нощи
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
А къде са на снимката червените фенери?
21
2
 
1
 
! Отговори
Питанка преди 6 дни
Тези на снимката са направо професионалистки! Каква им е тарифата?
20
0
 
6
 
! Отговори
Америко преди 1 седмица
Откриха Америка. Децата естествено го разпространяват. Фактите го показват. И въпреки че заразата дете-дете е 10-пъти по-трудна, не забравяйте че децата контактуват много много повече и по-близко помежду си отколкото възрастните. Особено в у-ще/дг където са затворени принудително. Затова и лятото въпреки че някой от децата си играеха заедно навън, разпространението бе сравнително малко. Проблема не са децата а малоумната система от 20век - училище/детска градина. Ново нещо трябва.
19
8
 
10
 
! Отговори
ха ха преди 1 седмица
Някои хора мразят децата! Тия старци са безмилостни :)))
18
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сериозно ли???? Ауууу Ко ша правим ся?? Нобелова награда за великия откривател!!!! Оказало се,че и децата били хора,а не извънземни,коитоя се заразят,я не. Българииии станахте за смях пред цял свят!
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това с децата вечи го играхме есента и видяхме резултата - хиляди починали.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не бих се учудил ако младите момичета на снимката имат повече стаж в любовта отколкото дъртите куманисти опоркаджии, които тролят всекидневно в полза на Съвецкия Съюз.
15
4
 
11
 
! Отговори
Handel преди 1 седмица
До ГОЛЕМОТО ОТКРИТИЕ
Никога не са го отричали. Това е пак скапаната статия на DW. А иначе още от самото начало се знаеше че смъртни случи про деца до 9 години няма. А за "заразяването" - напите мошеници искат да ни накарат да вярваме че "заразени" = "болни". А всъщност става въпрос за вирусоносители, което нищо не означава тъй като всички от нас по всяко време са вирусоносители на хиляди вируси на най-различни болести. И ваксинираните също ще бъдат вирусоносители (освен ако не живеят на Марс).
14
1
 
9
 
! Отговори
ГОЛЕМОТО ОТКРИТИЕ преди 1 седмица
Преди отричаха че не били боледували изобщо децата.
Много ясно че боледуват децата както от Ковид така и от ХИВ СПИН
13
0
 
11
 
! Отговори
Хехе преди 1 седмица
Тия от днеса май превъртяха играта?
12
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защо се притеснявате за децата? най важни са инвалидите, психично болните, старците и малцинствата! В тях е бъдещето на европейския социалистически съюз! Децата са бъдещите роби на тази гнусна организация на рептили...
11
4
 
9
 
! Отговори
Смех преди 1 седмица
Добра шега, но защо не е в раздела с вицове, някои по-заблудени няма да я схванат така. Хареса ми как са псевдоучените са окрили така наречените "наивни Т лимфоцити", сега остава да признаят съществуването и на наивните *** и всичко ще е на шест. :)
10
13
 
18
 
! Отговори
онзи преди 1 седмица
Ковид грипчето премина. Махайте мерките. Малкото страхливи бyдали ще се накажат с ваксината.
9
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Лошото покрай учениците е пълно в градския транспорт с пенсионери които едвам са си сложили маските и носовете им стърчат ! Иголямо тичане по цял ден !
8
11
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Проблемът идва от поведението на по-големите ученици, които ходят в градския транспорт без маски на големи групи, крещят, лигавят се и плюят.
До 8-ми клас, според мен, е необходимо да ходят присъстено, а и горе-долу до тази възраст могат да спазват някакви правила.
Не ме засяга лично, тъй като нямам деца, но не виждам как дете 1-ви клас или осмокласник в езикова гимназия, биха могли да учат ползотворно он лайн.
7
11
 
21
 
! Отговори
падналото чоечество преди 1 седмица
срам ме е от лъжи,лъжи,лъжи,план етата на лъжците,и етата са вредни
6
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом го пише в дойче веле, значи е лъжа.
5
8
 
10
 
! Отговори
Пурко преди 1 седмица
До 123

Що не духнеш в дрегера!? Може и да ти се отпушат синусите и да ти се раздвижи мозъка, *** класически!
4
9
 
17
 
! Отговори
123 преди 1 седмица
Дойче Веле се контролира от Глобалистите-Сатанисти и служи за дезинформация и пропаганда.
3
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Колко ви е норматива от статии за Ковид за деня? 30? 40? Не ги ли изпълните вече, айде пуснете някоя друга плоча