Туристи с 4 деца в снежен капан два дни и без ток

Били блокирани в хижа, спасители им помогнаха
Обновена: 13 яну 2021 09:55 | 13 яну 2021 09:50,
19
Туристи с 4 деца в снежен капан два дни и без ток
Снимка: БГНЕС

Туристи с четири деца бяха блокирани повече от две денонощия в хижа в Стара планина, предаде Нова тв.

Севина Хаджийска, нейната сестра и децата с тях, се оказали в снежен капан в хижа "Ком". В един момент дори били без ток и връзка със света.

Спасители и доброволци във вторник успяха да разчистят падналите от снега дървета по пътя към хижата и да ги свалят.

"Заради пандемията има струпване на хора в планината. Хората търсят някакъв начин да се раздвижат, да излязат сред природата. Чистият въздух е привлекателен", сподели преди седмица директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

"От години говорим за едни и същи проблеми и отново те се проявяват. Това е подценяване на условията, подценяване на самата планина, подценяване на метеорологичните условия и надценяване на собствените възможности или пък недобро преценяване на уменията – дали можеш да изминеш през такъв сложен маршрут или не, доколко можеш да разчиташ на качества, които си натрупал с времето в планината, доколко си екипиран, доколко можеш да боравиш с тази екипировка. Всичко има значение", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
9
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Драмата е че Севина е свикнала на удобства и като няма ток изпада в амок. Иначе е заклет планинар, веган, природозащитник и т.н. Обаче истинска природа виждала само на картинка и като се сблъска челно с нея, започва голямото реване.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как бе! Без ток не можеш да зареждаш талафона-джисиьема и не работи фейзбуката!
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Миналата година останах по същите причини в хижа във Врачанският Балкан и пак 3 дена. Не толкова, че не можеше да се слезе, но беше неразумно, защото пътят е много стръмен, а всичко се беше заринало със сняг, а на места лошо заледило.Само дето не разбирам за какво бедствие става дума в статията.Освен хижарите бяхме още 2 *** човека и стана жесток купон. Не разбирам къде е драмата, иначе ние голяма част от времето бяхме без ток, а за обхват в оная буря можеш само да мечтаеш!
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глуповаците няма да свършат еййййй, чий дирят там посред зима да ги питам аз?????
13
1
 
7
 
! Отговори
същото се отнася за преди 3 години
покорителите на хималайски 8 хилядници, всеки си казва "на мен това не може да ми се случи"
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да хваща лопатата и да рине до вкъщи. Сега ние трябва да и плащаме да и разчистят пътя с машини,за да се прибере.
11
0
 
19
 
! Отговори
Хахахахахахахахахаха преди 3 години
Голямо бедствие, няма що - останали 2 дни без ток!В хижата има дърва за горене за 3 зими напред, ама те си искат интернет и Фейсбук, е обявяват бедствие, ако го нямат.
10
4
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 9, преди 3 години
"Севина Хаджийска е типичния градски "природолюбител", който си представя, че в горите и планините се гонят зайчета, летят пеперудки и всичко е една розова приказка."Аха. Особено през зимата, януари месец!Възрастни хора с детски акъл. Миналата година в Сталра планина по това време загинаха баща и син.Докога тия хора ще подценяват Балкана и природата?
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истински планинар не би замъкнал деца на планинска хижа през януари, ама всеки да си носи последствията. Прогнозите си бяха ясни - сняг за седмицата и студове от края на тази и за следващата. Поне времето да се бяха научили да следят тия.
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Севина Хаджийска е типичния градски "природолюбител", който си представя, че в горите и планините се гонят зайчета, летят пеперудки и всичко е една розова приказка. Обаче реалността е че там е диво и сурово, там се бориш за оцелявате си. Нямали ток в хижата и веднага надали вой до небесата? Къде сте тръгнали въобще? Такива изнежени душички да си седят вкъщи - смешна история.
7
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На спасителите плаща този, който го спасяват. Обикновено обаче няма планинска застраховка. Първо роднините му бият тъпана, искат хеликоптери, спътници и совалки, а после като разбере че дължи 200 хиляди за операцията, предпочита да беше умрял.
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тия спасители не им ли плащат?
5
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората ви казаха да си стоите по къщите те на хижи и кръчми ми тръгнали. Че и с децата. После и някои им е виновен. Баcи тъпитe селяни!
4
3
 
17
 
! Отговори
1-н преди 3 години
Говорим за пълнолетни лижа съзнателно поставили себе си и подопечните им непълнолетни лица в рискова ситуация.
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво подценяване? До х.Ком има асфалтов път , а това че зимата никой не го чисти е съвсем друга тема. И що за хижа ще е която работи зимата и няма дърва ?Значи не е толкова лошо
2
2
 
15
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Тея будали за прогноза за време чували ли са?!
1
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде не преигравайте, ако в хижата има достатъчно дърва за огрев и храна, и аз искам да съм в такъв капан.