Проф. Кантарджиев: Няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина

Оптимистичният вариант е да ваксинираме 2 млн. души до края на август
24 яну 2021 11:58,
118
Проф. Кантарджиев: Няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина
Снимка: БГНЕС

Оптимистичният вариант е около 1,5 - 2 милиона ваксинирани да имаме до края на август. Ако няма ваксина, не може да се ваксинираме. Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим която и да е ваксина. Тя трябва да е ефективна и безвредна и призната от регулацията в Европа. В това число и руска и китайска. Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба срещу коронавируса, във връзка със съобщението от "АстраЗенека" за забавяне на доставките на ваксини за Европа.

По думите на проф. Кантарджиев e спекулация твърдението, че в България има нисък брой имунизирани. Той обясни, че този брой се обяснява със запазването на втората доза, за да не се случат технологични проблеми, които да забавят доставката на втора доза и "хората да останат само с една поставена доза".

Тази седмица ще бъдат ваксинирани хората, работещи на първа линия в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му. Той подчерта, че се увеличава броят на желаещи лекари да се ваксинират.

"Тази седмица за първи път имаме под 100 болни на 100 хиляди души за 14-дневен период. Това е много добре и дано да се задържи, но това зависи от дисциплината на хората", посочи проф. Кантарджиев и подчерта, че освен предпазните маски и дистанцията, най-важно е проветрението на помещенията - на всеки 20 минути трябва да се осигури 1 минута с поток на въздуха.

За отварянето на ресторантите той заяви, че обсъждането и предприемането на постепенното им отваряне ще е в началото а април, но уточни, че поради новия щам разхлабването на мерките ще е предпазливо и на стъпки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейската комисия по лекарствата е била подложена на натиск да одобри ваксината на Пфайзър въпреки проблеми с нея. Твърди се, че хакнати имейли между длъжностни лица от ЕС и Европейската агенция по лекарствата показват, че регулаторът не се е чувствал удобно с бързото одобрение на Ковид ваксините на Пфайзър и Модерна, съобщава Le Monde.
21
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10 И колко ваксини закупиха Унгария и Сърбия,дали ще стигнат да ваксинират и едно градче?
20
3
 
5
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Еврейте имат вече над 2 милиона ваксинирани, така че всичко е възможно, стига да има отавилната организация и ресурс.
19
0
 
12
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Алкохоликът Кантарджиев да си пие редовно лекарствата или алкохолът! Много неадекватен и некомпетентен човек както и тези, които са около него. Малко трудно ми се струва, че ще отвори заведенията от април, нещо се е объркал май? Много скоро всичко се отваря от само себе си. Голям проблем в България и света са Ковидарите, които постоянно излизат с едни и същи опорки, повтаряни хиляди пъти от началото на Пландемията, проблем са и зомбитата и овцете, които слагат парцала на устата и се страхуват.
18
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руската ваксина е некачествена и неефективна, но русофилите са прости и не могат да го разберат това нещо.
17
3
 
11
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Ако ЕС признае и одобри Руската ваксина, това означава да падне на колена. Не вярвам това да стане, дори и 100 милиона да бъдат ваксинирани в Русия без особени признаци на алергии. Големите фармаконцерни ДИКТУВАТ на Брюкселсите зелки какво да правят.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умния ...ти си бий американска жива ваксина ,ние че чакаме руската
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След разрешение от Брюксел, те не се колебаят да купят всичко, което им заповядат или разрешат от Брюксел.
14
2
 
13
 
! Отговори
Въпросче? преди 3 години
Къде я пазите втората доза г-да медици и политици? В камиончето на Леки ли? Нали след дълбокото размръзяване тя трябваше да се използва в рамките на няколко дни? Или вие я замръзихте отново? Защото аз не правя така дори с хранителните продукти, които готвя! Тука ми намирисва или на голяма лъжа (изобщо няма втора доза, за която лъжете) или на тотално неспазване на условията за съхранение и употреба...
13
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
,,Русофилите искат да купим руска ваксина,но да я поставят на нас,за да направят оборот и спечели Путин.Но самите ,,русофили ще си поставят американска или английска ваксина,защото нямат вяра на руската ваксина
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
2 милиона души 2 пъти ваксинирани прави 4 милиона ваксини. Това дори за мечта е нереално.За 250 дни да ваксинираш 2 милиона души звучи като виц или пленум на БКП. 16 000 ваксинирани на ден малко множко ми се струва, особено като ги нямате и ваксините.
11
3
 
7
 
! Отговори
Gs преди 3 години
Реалистично е отваряне от април. 5 април.
10
1
 
14
 
! Отговори
Балканджия преди 3 години
Унгария (без да изчаква одобрение от Брюксел) и Сърбия купиха вече Спутник V. Че руската ваксина е безвредна не се съмнявам, вече няколко месеца се ползва, повече от 2 милиона в Русия са ваксинирани, братовчед ми от Москва сподели, че няма оплаквания, Тази ваксина е на базата на традиционните антигрипални ваксини и не засяга ДНА (РНА).
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои континенти ще останат незасегнати от войната, и там ще се изнесат богатите, а местното население ще бъде превърнато в роби пролетарии.
8
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време за реформи е! Времето на празните приказки на Борисов изтече. Избори 2021!
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса е само буферен период да се запази статуквото на провалената западна система. При ядрена война в САЩ ще загинат най-много 200 мил. голяма част от Русия ще бъде унищожена, Европа и най-вече източна Европа - кордона от пушечно месо ще бъде напълно изпепелен. Правени са компютърни симулации, не е толкова страшно, а авоарите на капитала и над-националните кукловоди ще останат непокътнати. Сега просто изчакват с вируса, но решението май е само световна война, единственотова може да спаси западна система и да даде boost на икономиката както след ВСВ.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вземете британски щам за българския народ и руска ваксина срещу него.На Британия трябва да благодарим за 500 години турско робство.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Населението на Европейския съюз е 447 милиона, а режимът в Брюксел е платил 2.3 милиарда ваксини - цялото нaселение на ЕС, дори и децата да се ваксинира поне по 5 пъти. Дори и бебетата ще трябва да се ваксинират иначе парите които е платил режимът в Брюксел са на вятъра. Никой няма да ти позволи да купуваш други ваксини.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни лъжци! Нямат никаква идея за излизане от патовата ситуация с локдаун и без ваксини! Епидемията се разпространява заради ежедневния гастрол на некомпетентни хора по телевизионните студия. Затворете тях и пуснете останалите!
3
1
 
9
 
! Отговори
Хах преди 3 години
В началото на април ??? Тодор нещо се е объркал