Шефът на ПСС: Лавината, убила Борислав, била 120 см, ходът й километър

И добра екипировка не може да те спаси на такъв терен!
Обновена: 25 яну 2021 09:19 | 25 яну 2021 08:43,
71

Планинската спасителна служба даде брифинг пред журналисти във връзка с инцидента в Пирин, при който лавина помете и уби млад сноубордист.

В 11:28 часа вчера е подадена информация за паднала лавина и затрупан човек под нея. Спасителите са на мястото за по-малко от 10 минути, но само констатират смъртта на човека под снега. Изнасят тялото от улея в района, който е бил изключително лавиноопасен, обясни Емил Нешев от ПСС.

Още по темата

"Между 50 и 120 см е дебелината на лавината, а ходът й е от порядъка на километър. Това е огромна маса", допълни той.

По думите му момчето е било екипирано с всичко необходимо, но при такива условия и такъв терен, това няма как да те спаси.

Загиналият 18-годишен сноубордист в Пирин е един от най-добрите ни национални състезатели по фрийрайд. Той има редица отличия от международни състезания по света.

По време на трагичния инцидент се е спускал с треньора си. Бил е много добре екипиран и е изключително опитен. Еърбегът му се е отворил, но се е разкъсал от клоните на дърветата. Момчето е било пометено от снежната маса и е открито забито в дърво.

"Районът е забранен за фрийрайд и подобни дейности", категоричен е Нешев. Този проблем не трябва да се решава със забрани и рестрикции. Всичко води към типове спорт като фриирайд, така че просто трябва да се намери начин той да се регламентира и да бъде надеждно охраняван, обясни още планинският спасител.

"Нека всички, особено в тази честа смяна на атмосферните условия и индикации за промени в планината, да търсят повече информация за времето, да гледат прогнозите. Много е опасно в момента, просто не трябва да бъдем там", категоричен е Нешев.

Условията в планините стават по-тежки, както и опасността от лавини, защото се очаква нов снеговалеж.

"Не препоръчвам излизането извън маркираните писти", каза в заключение планинският спасител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само това, говори колко познаваш планината:"Преди 14 години на Витоша загина от лавина отново отличен млад скиор, а предния ден беше организирано официално състезание."За един ден, при определени условия - вятър, слънце, нов сняг и т.н. може да се появи козирка до няколко метра, която предния ден я е нямало. Дори и за час може да стане.На планината не ѝ пука как си се оборудвал или каква прогноза си гледал ако я уважаваш, ако мисли и имаш късмет, ще те пусне, да се качиш и да слезеш.
26
2
 
10
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
А за този т.нар. треньор думи нямам...да се набият в стръмните горски улеи на Тодорка, където редовно падат лавини при тази обстановка със заледен горен слой и навят сняг.....наистина по добре е било да се качат на върха и да карат по северния склон. Освен че е по техничен за истински тренировки, с цялата екипировка най вероятно е щял да оцелее без дърветата и огромния фронт.
25
2
 
3
 
! Отговори
До 21 преди 3 години
Спускал се е заедно с треньора. А думата на тренера е закон. И този сега трябва да е в затвора.
24
3
 
12
 
! Отговори
Гашо преди 3 години
Извън пистите и особено улеите с а забранени за каране. Точка. Какво сте се разкоментирали. Същото е и да караш с беемвето с 200 по разбитите пътища. Да почива в мир младежа, правилата са за всички, няма професионализъм в целия случай.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май фрийрайда не е неговия спорт...
22
2
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Всичко е доброволно в България. Я направят профил, я не направят. Я стига ! Преди 14 години на Витоша загина от лавина отново отличен млад скиор, а предния ден беше организирано официално състезание. Това е големия проблем. Нищо професионално няма в България. Хотелиерите на х Рилски езера изгониха спасителите от стаичката им. И това такава голяма и основна...вече хотел за простолюдието.
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Отдавна тръбя, че преди 21 не трябва да гласуват. Като знам аз с какъв акъл бях. А съм къде по улегнал и информиран за възрастта си спрямо наборите си и то от елитни училища и вузове.
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да живееш на ръба изисква смелост и любов, малко хора имат тези качества, но виж за чуждото нещастие или смърт, винаги ще се намират 1001 далматинци да се разлаят. зоната на конфорт също убива. да почивам в мир младежа.
19
0
 
12
 
! Отговори
Дърт планинар преди 3 години
Много млади момчета че и момичета нямат страх към природата. Мислят си че като са екипирани с джиджавки за 5-6000лв та ще станат безсмъртни. Лавината се движи с много висока скорост, удря те и те подмята като куче кокал. Ако имаш късмета да те удари в дърво или скала с 80-100км/ч ставаш на парчета. След като спре снега вече се е утъпкал и все едно си бетониран. Надуваемите възглавници дето уж ще ти ти спасят живота може да свършат работа само в някакви идеали условия.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 12 ГосТВ България има няколко сайта следящи лавинната обстановка.ПСС говорят постоянно за лавинната опасност.Има улеи, които са си свлачища и без снега и дори да се гърмят, като се спускаш може да подкараш не само сняг но и камъни.Хората в случая са били на място под 10мин, хеликоптера за това време няма да се е дигнал и кацнал.А в цивилизацията (швейцарските алпи) загиват минимум по 20-30 души/г. от каране в забранени и гърмяни места. Да почива в мир момчето и дано треньора не лудне.
17
7
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Карал съм много и във Франция и в Япония. Затова казвам как стоят нещата в цивилизования свят, мой !!! А това, че имало отбор по фрийрайд и някакви треньори са пълни глупости. Ако беше така, наш'те боковски търгаши с милионите щяха да спонсорират момчето да капа в цивилизацията. В България се умира много лесно, както знаем.
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТВ цивилизования свят като има табела "забранено" се спазва, а нарушителите жестоко се наказват! Там е природен парк!!! Какво ти гърми в празната кратуна? Ходил ли си въобще там? Докато са го "събирали"над спасителите е висяла лавина!!! За"треньора"нямам думи! "Професионалист". Миналата година докато почивах на Муратов връх станах сводетел на разговора на един"плански водач"с подопечните му. Та той елементарна прогноза за времето не може да разчете!!!!
15
5
 
1
 
! Отговори
селянин преди 3 години
може ли превод моля за нешпрехещите ингилизки
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все повече сее убеждавам, че човек трябва да става пълнолетен след 20. На повечето 18 годишни акълът им е детски и точно като деца се имат за безсмъртни. Само не знам въпросният треньор с какъв акъл го е пуснал.
13
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре регистрирам апартамента си в църква, че и аз искам да ме карат в Мерцедес с кортеж. От утре идвайте в нас и дарявайте пък аз ще ви благославям. После пратете дъщерите си да ги излекувам от порока... :)
12
3
 
11
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Да не говорим, че в цивилизацията гърмят. При нов сняг е като на война, първо гърмят рано сутринта проверяват склоновете и тогава пускат лифтовете. Както писах, в Япония има и обособени гейтове за каране извън пистите и когато условията са много рискови слагат предупреждения и ги затварят там където е възможно. А, имат и хеликоптери навсякъде в цивилизацията. Това са условия, а не да ми слагат нелепи забрани и всеки рекламен билборд да бъде със скиор в пухкав сняг извън пистите
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наиграл се е.
10
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забранено за фриитамнещо си, обаче треньора му бил с него. Сега тоя дет го е оставил там да се спуска, да бъде осъден за убийство. Съдете треньора, той не е трябвало да допуска това, да се спускат там. Не е казал - "Тук не може, забранено и опасно е." А той кво "Давай момче, ние сме велики, няма забрани за нас, спускаме се". Съдете треньора, той има голяма вина.
9
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САМО СЛАБО-УМЕН МОЖЕ ДА НЕ ВЯРВА В БОГ!Но ако няма бог, то вярващите в него няма да са много умни, нали?
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На млад и неопитен (в житейски смисъл) човек е трудно да му се разясни опасността от подобен род занимания ... акъла идва с възрастта, това е положението.За защита на младите трябва да има много сериозен регламент и организация за провеждането на такива дейности или спорт.И разбирасе много сурови наказания и глоби за нарушителите.Човек се учи най-бързо от подходящи наказания.