Лекар: Изяждаме 90% от спряната храна, внесена в страната

Според д-р Кулински, това не значи винаги, че е опасна
26 яну 2021 05:00, Петя Славова
22
Лекар: Изяждаме 90% от спряната храна, внесена в страната
Снимка: БГНЕС

За миналата година са спрени 510 тона сладък червен пипер, 493 тона мандарини и 387 тона фъстъци. При животинските продукти са открити и спрени 70 тона съставни продукти, 53 тона млечни, 40 тона рибни и 29 тона пчелни.

Направени са общо 186 хиляди проверки, като 4000 от тях са по сигнали на граждани, а 42 хиляди са за спазване на противоепидемичните мерки.

В Пловдив бяха засечени големи количества сирене с изтекъл срок на годност. Според д-р Любомир Кулински от БАБХ този продукт е бил предназначен за продажба.

"Тези тенекии бяха с изтекъл срок, но се намират в търговския обект заедно с тези в срок, което навежда на мисълта, че с тях е щяло да има опит да бъдат пуснати в търговската мрежа", обясни пред bTV Кулински.

Това най-често се случва със смяна на етикетите или залепяне на други стикери върху кутиите. Въпреки това Кулински посочва, че сравнително рядко се откриват храни с изтекъл срок на годност, които вече да са достигнали до пазара. Специалистът уточни, че невинаги, когато храната не е в срок на годност, не значи, че е опасна
Проверките през изминалата година са установили 440 тона негодна продукция и са затворени 60 обекта.

"През 2020 г. на територията на България няма регистрирано нито едно масово хранително отравяне, което е добър знак", заяви специалистът.

По думите му, най-голямата част от опасните храни са тези, хванати на границата. Това са най-вече плодове и зеленчуци, внесени от Турция. Според него сме изяли по-голямата част от опасните храни, които не са тествани на границата. "Смея да предположа, че сме изяли 90 % от храните, които са внесени в България. Капацитетът на лабораторията, която тества храните е малък и затова се тества и малка част от това, което реално влиза", уточни той.

Д-р Кулински смята, че няма начин химикалите да се измият преди консумация, тъй като те се намират вътре в самите растения. "Част от тези химикали не се разтварят във водата", обясни специалистът и допълни, че невинаги, когато храната не е в срок на годност, тя е опасна.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
7
 
! Отговори
Гадна сура преди 1 месец
Иначе короната била страшна ами от всичките тия *** дето ги яде народа и гине от рак не е проблем...короната била по-страшна от рака. *** глава затрива са казали старите хора и напълно си заслужаваме съдбата като сме алчни, мързеливи, апатични и много , много, много страхливи.
17
1
 
6
 
! Отговори
Тоско преди 1 месец
Повечето хора са мързеливи затова ядат боклуците на чуждите държави и затова после рак, диабет и всякакви други гнусотии. С малко повече организираност и труд можеш да си насееш всичко и да влезеш в контакт с малки производители на месо и мляко. Така аз от няколко години почти нищо не купувам от магазина. Правя си маслото, сиренето, сея си зеленчуци и плодове. Купувам предимно сол, брашно, някои подправки и г/д това е, освен разбира се, препарати за миене и такива "химии".
16
2
 
6
 
! Отговори
miki преди 1 месец
Държат храната на склад докато се договорят с черноборсаджиите
15
1
 
2
 
! Отговори
Питам преди 1 месец
Абе, какво стана с онова журналистче от "Господарите" което за да покаже сериозноста на проблема с продажбата на храни с изтекъл срок на годност се беше направило че е блъснато на земята ?
Търновци изядоха ли всичко от склада със развалената храна ?
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В един магазин на витрината забелязах около 5-6 цели пилета с изтекъл срок Разбира се сложени най отпред и след тях по новите Извиках ги и им ги показах , разбира се веднага казват че не са видели и ги махнаха
Какво мислите ги правят - отвън пред магазина имат грил ...
Хората купуват грил и не знаят че всичко там е с изтекъл срок и разалено
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В Русия гледам имат такова нещо - клиент като намери нещо с изтекъл срок има право да иска от магазина веднага стоката да бъде утилизирана Обикновено нарушават целостта на опаковката , за да не може пак да бъде сложена на рафта за продажба
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в следващия момент някой политик ни съобщава, че мерките срещу ковид и затварянето на бизнеси е продиктувано от загриженост за здравето на населението
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Масово в малките магазини продават сирене и кашкавал с изтекъл срок на годност
Затова и на етикета който лепват като ви го изтеглят няма никаква информация за състав и срок на годност
В големите магазини винаги слгат един голям етикет със състав и срок на годност - 3 дни
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакай малко. Как така "Спряна храната" а е в магазинната мрежа? Като е спряна, трябва да е някъде складирана а не по рафтовете на кауфланд, била и лидл и къде ли още не. Търсете тоя, който носи отговорност за това, че тази храна НЕ трябва да се продава и е негодна за ядене. Питайте го къде е храната, ако я няма - кой я е взел и защо, след като е негодна. Има някой, който отговаря за това, може би и цяла институция - отидете и питайте, да видим какво ще отговорят. Публично ги питайте.
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
демек се оказа ,че наистина тука си пращат боклуците на европа да ги ядем.Освен ,че са стари и развалени са и два пъти по-скъпи .И нашите пари отиват в пенсионните фондове на Германия ,Франция ,Гърция -справка ,Кауфланд ,Лидл,Джъмбо и др.Или си плащаме прескъпо за да ни тровят.Ех бай Тошо къде си да ни спасиш !Честита демокрация!Честит Байдън!
8
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не си мислите,че само тук е така. Това население от 8 милиарда няма изхранвне без храни с гмо-та или наблъскани с химикали,за да не ги изяждат буболечките. В Англия храната им е в пъти по-голям *** от нашата. И е още по-наблъскана с химия. Те затова като дойдат тук чужденците и се чудят колко е вкусен домата всъщност. Тук все още имаме и качествени храни. Но те си държат цени.
7
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички плодове и зеленчуци от Турция са бъкани с отрови и химикали.
6
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това че яйцата не са от "щастливи кокошки" не ги прави вредни
5
13
 
7
 
! Отговори
Краси преди 1 месец
До АнонименВажното е на въшливите мужици да построим безплатен газопровод и на Баце Винету да е пълно шкафчето !
4
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да бе принципно не е опасна, ама що ли сме с най-ниска продължителност на живот в ЕС ?
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И защо капацитетът на лабораторията за изследване на храните е малък??? Сигурно няма пари, нали? А и какво значение има каква храна ядем ние и нашите деца? Има ли по- важни неща от здравето и живота на хората?
2
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Важно е да има отчисления за едно чекмедже.
1
0
 
37
 
! Отговори
Бай Благой от Ахелой преди 1 месец
Ааа, не може да бъде. Нашите знатни чиновници зорко бдят на барикадата, щото пиле да не прехФръкне и косъм да не падне от главата на любимият им обикновен човек. Туй печалби, бизнеси, интереси, са слуги на народа. Че вижте как ни пазят от вируси и всякакви проблеми. Цилютно ни мож дъ бъди тава.