Зима е: Над 220 машини чистят пътищата от снега

Сняг вали в момента в 7 области, къде се очаква най-много?
Обновена: 26 яну 2021 12:58 | 26 яну 2021 12:57, Веселина Йорданова
8
Зима е: Над 220 машини чистят пътищата от снега
Снимка: БГНЕС

Над 220 машини обработват републиканските пътища при започналия снеговалеж. В момента сняг вали на прохода "Петрохан", както и в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София и Перник.

Снегопочистващата техника на пътноподдържащите фирми е в 24-часов работен режим. Съоръженията и настилките се обработват превантивно срещу заледяване и хлъзгавост, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Жълт код за потенциално опасно време за снеговалежи е определен днес за цялата страна. Прогнозата на метеоролозите е до вечерта навсякъде дъждът да премине в сняг. Обилни снеговалежи се очаква в планинските райони, възможни са виелици, навявания и образуване на преспи.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението затруднява работата на пътноподдържащите машини и възпрепятства пътуването на всички шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе в Пловдив направо трябва да спрат парите за снегопочистване. То тук сняг не вали а и да вали е не поече от 1см и един ден.
7
2
 
0
 
! Отговори
емигрант преди 3 години
Хайде стига сте се оплаквали. Предупреждаваха ви , но ....кой да чуе....Излизайте и си почистете поне пред панелките...Нито Путин, нито Меркел , а най -малко пък Байдън ще ви почисти входовете.Каквото вие постигнете. А аз ви вярвам. Печени сте. След почистване ще си пийнете топла ракийка с кисело зеле. А не бойте се . Няма да се разболеете от студ и сняг.Инат народ сме и..няма да се затрием.
6
3
 
0
 
! Отговори
До 3 преди 3 години
Хахаа другарите не разбират от сарказъм и дружно цъкат плюсове за БСП. БСП победа другари
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когс ще обявят че снега ни е изненадал
4
0
 
8
 
! Отговори
мокър дъжд преди 3 години
Амииии..........то на пътя няма сняг, но не защото е почистено!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да са чисти пътищата трябва БСП да управлява.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин кога ще го го вкарват в затвора за ограбените милиарди? На кой е двореца Путинчо?
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Знаем колко чистят...) Нашите фирми