Над 30% от жилищата в България са необитаеми, 41% са пренаселени

Младите семейства трудно купуват първи дом
27 яну 2021 21:25, Анисия Иванова
61
Над 30% от жилищата в България са необитаеми, 41% са пренаселени
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Лошото състояние на жилищния фонд, влошената финансова достъпност на жилищата и дисбаланси в жилищната система като висок дял необитавани жилища и в същото време голям процент пренаселени жилища са сред проблемите в жилищната система в България.

Констатациите се съдържат в анализи на Националния център за териториално развитие и Световната банка в рамките на оценка на състоянието, която да послужи за разработването на нова национална жилищна стратегия. Те бяха представени от Минчо Бенов, национален директор на Хабитат България по време на Четвъртия национален жилищен форум.

Бенов цитира данни, според които над 30% от жилищния фонд в страната са необитаеми жилища, като процентът е висок и в големите градове – 24% в София и 26% в Пловдив. В същото време средно 41% от жилищата в България са пренаселени по данни на Евростат от началото на месеца, като по този показател страната ни е на трето място в ЕС.

„Спрямо 2011 г. има намаление от 2%, но дали това се дължи на подобряване на жилищния сектор, или на демографски тенденции и продължаващо обезлюдяване е нещо, което предстои да видим“, отбеляза Бенов.

Сред другите проблеми в жилищната система в България, посочени от него, са ниската жилищна мобилност и нарастващият дял на собствениците, които не могат да отопляват жилищата си. Отново по данни на Евростат страната ни е с най-висок процент от населението (над 30%), което не може да отоплява адекватно жилището си. „Това е притеснителна стойност и предполага вземането на спешни мерки“, каза Бенов.

Той изтъкна и затрудненията на младите семейства за придобиване на първи дом.

„Липсва и всякаква специализирана регламентация на наемния пазар. Единствените възможности са т. нар. свободен наем, който отново е труднодостъпен за млади домакинства с близки до средните доходи“, отбеляза Бенов. Друг проблем на жилищната система у нас е много ниският процент на обществен жилищен фонд (2,4%), който продължава да намалява.

„Към тези проблеми бих добавил и концентрацията на жилищна бедност в сегрегираните квартали, населени от отделни етнически групи. Става дума за жилищна бедност в изключително драматични размери – липса на достъп до базови услуги като канализация, водоснабдяване, сметоизвозване“, каза Бенов.

По думите му в жилищната система на България липсват достъпни жилища както за отдаване под наем, така и за закупуване поради липсата на разбиране на понятието за социални жилища, съществуващо в други страни - тези жилища се изграждат от непазарни играчи и те ги отдават под наем или ги продават на достъпни цени, които са под пазарните.

„При пазарните жилища под наем липсва специализирана регламентация на наемния пазар, поради което изключително малък процент от жилищния фонд се отдава под наем. Липсва и всякаква защита както на наемодателите, така и на наемателите. Има възможност да се търсят решения с оглед на дисбаланса между голям брой необитаеми жилища и висок дял пренаселени жилища и големия процент от населението, което няма достъп до адекватни жилища. Има такива примери в Западна Европа и САЩ, а вече и в някои централноевропейски страни като Полша и Чехия, където през модела на социални наемни агенции се търсят инструменти необитаемите жилища да излязат на наемния пазар“, отбеляза Бенов.

По думите му при пазарните жилища за закупуване липсва целенасочена подкрепа за придобиване, особено на първи дом от семейства с определен профил - млади, работещи семейства, които отглеждат малки деца и нямат жилищна собственост, а се нуждаят от придобиване на дом.

"Липсват каквито и да било форми на целенасочена подкрепа като субсидиране на ипотечни кредити, финансиране на самоучастие при получаване на ипотечен кредит. Подобни инструменти са познати в други страни“, посочи Бенов.

Още за икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 17не бе то че има работа в IT сектора има,но там е къртовски денонощен труд,за да докараш някакви си 5 хиляди на месец и буквални изкрейзваш от висене пред компютъра.работа като всяка друга!
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАБСОЛЮТНО ПРАВ СИ...В АНГЛИЯ АКО РОДИШ ДВЕ ДЕЦА НА ДЪРЖАВАТА,ТЕ ПООЩРЯВАТ С ЖИЛИЩЕ И ЕДИН КУП ПОМОЩИ ПЛЮС СКИ ПОЧИВКА В АЛПИТЕ ЗА ТЕБ И ДЕЦАТА И НА КАНАРСКИТЕ ОСТРОВИ ПРЕЗ ЛЯТОТО МИНИМУМ ПО ВЕДНЪЖ НА ГОДИНА...ТУК ТИ КАЗВАТ-АМИ КОЙ ТЕ Е КАРАЛ ДА ГИ РАЖДАШ!
18
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Червени неудачници, знаете ли защо сте гладни?
17
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе вдигай данъците на 5% годишно (сега са 0.15%) И природното равновесие ще дойде от невидимата ръка на пазара. Сега на Бойко Методиев приближените *** кътат по 50-100 празни апартамента
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анджък де, анджък!извади си ръката от контакта веднага
15
6
 
11
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Само в София има над 300 хиляди души над 60 годишна възраст. Така че поне едно 100 хиляди жилища ще се освободят в близките години.
14
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важно е ченгеджиста да се пенсионира на 50 години с 20 заплати и да бъде над закона. Тоест ако дърт ченгеджист посегне на млад живот да не влиза в затвора .Това са ценностите и на герб и на еврог.ейския. Смърт за народа и свобода за доказуем душман .В тази държава няма как да струват нещо имотите. Няма смисъл и семейства да се създават. Според герб тези българи трябва да работят за ранното ченгеджииско пенсиониране и всеки нагъл ченгеджис да може еднолично да реши живота им. Бягайте от България.
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 12Почваш трето, за да не спиш в гората.
12
1
 
8
 
! Отговори
До 13 преди 3 години
Ами тъкмо като се изнесе някой от дома на родителите си в малък град и отиде в голям, той ще живее самостоятелно или с гаджето и няма да е в пренаселено жилище.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цветан Цветанов е един от тези с многото апартаменти, а и Красимир Първанов беше напазарувал евтино апартаменти и още много хора от властта и сигурно ги държат празни. Но хора които придобиват от наследство още един апартамент, какво да направят, а тези дето са в чужбина, как да го напълнят този апартамент.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123Второ жилище трябва ако първото почне да пада. Няма къде да живееш ако се срине първото. Държавата не дава държавно.
9
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вдигнете данък имот и пазара ще се възроди и няма да седят празни 30%. В Гърция е 4% на година данък имот. Тъсмо ще се оправят тротоарите и малките улици ще бъдат асфалтирани за пръв път със събраните пари
8
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка година населението намалява с по 50 хиляди или с около 500 села. За 100 години прави 5 милиона по-малко или цяла София, Пловдив и Варна и Бургас ще изчезнат ако не се ускори и по-рано или не внесат пенсионери с английски или немски примерно.
7
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми се вижда много реално 41 процента от населението да живее в пренаселени жилища. При този демографски срив това е изключено.
6
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
24% необитаемост в София, а цените са по 1000?+ плюс идваща кризаЛогика - никаква
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е трудно като по селата бг масово продават и се настаняват млади роми. В София няма къде повече да се строи освен нагоре към космоса.
4
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На управляващите не им пука нито за млади, нито за стари. В европейските страни младите семейства се подпомагат и поощряват, тук всеки се спасява сам. Много е шантаво.
3
6
 
20
 
! Отговори
Туск преди 3 години
ИИ сяя квооо щени карат насила чрез данъци да си пускаме имотите под наем ли. То вече бетер социализъм да не можеш да разполагаш с личната си собственост както пожелае.ш После остава и да ни сложите и таван на наемите То пазара може да и изисква повишавана на цената ама нас тва не ни интересува ние ти спускаме дописката да таван на цените пък ти се оправяй както искаш Вдигни заплатите проблем с наемите и купуването няма да има Ама е по-лесно със забрани Ареее сиии Е---- м------
2
18
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде сега данък празно жилище, нека им свалят кожите... всеки 3-ти е скътал по едно празно жилище ползвайки го за банкова касичка с бонус - складово помещение. Дори не си плаща общите разходи за блока (щото нали не живеел там)
1
3
 
40
 
! Отговори
ssss преди 3 години
на 1200 евра/кв.м при 1200 лв средната заплата е нормално да купуват трудно.