МОСВ: Пет реки с опасност от наводнения срещу 1 февруари

В цялата страна през следващите дни се очакват повишени нива на реките
30 яну 2021 09:16, Елка Василева
8
МОСВ: Пет реки с опасност от наводнения срещу 1 февруари
Снимка: архив, БГНЕС

В резултат на интензивни валежи, комбинирани със снеготопене, има опасност от възникване на поройни наводнения в нощта на 31 януари срещу 1 февруари във водосборите на Марица, Арда, Доспат, Места и Струма. Това става ясно от справката на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ за речните нива.

В цялата страна през следващите три дни се очакват повишения на нивата на реките заради валежи, комбинирани със снеготопене, пише „Монитор“.

В Дунавския басейн водните количества на реките в по-голямата част днес са около и над праговете за високи води. Днес ще има повишения, главно във водосборите на реките западно от Вит.

В Черноморския басейн с количество около праговете за високи води са р. Луда Камчия при с. Бероново и южночерноморските реки.

Около праговете за високи води в Източнобеломорския басейн са Марица в средното и долното течение /при градовете Пловдив, Първомай, Харманли и Свиленград/; Харманлийска, при Харманли; Арда, при гр. Рудозем и с. Вехтино; Върбица при сп. Джебел.

На 1 февруари се очакват повишения на речните нива в басейна, като значителни ще бъдат те във водосбора на Арда и притоците й - Върбица и Крумовица, както и в родопските притоци на р. Марица.

В Западнобеломорския басейн нивата на реките са около праговете за високи води. Днес се очакват превишения в средната част от водосбора на Струма.

В неделя ще има краткотрайно понижение на нивата на реките в басейна, а на следващия ден се очакват повишения, като по-съществени те ще бъдат във водосборите на Места и Доспат, както и в средните и долни части от водосбора на Струма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 2 февруари много от държавната администрация ще усетят, че това е истинския им празник. Толкова много народ ще ги обича тогава...
6
0
 
3
 
! Отговори
Айде бе преди 3 години
Преди няколко месеца говореха за водни кризи и празни язовири.Сега пък - наводнения.Както и да го погледнем - това е лошо управление на водите.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой вече го каза - главната причина за всичко това е огромната неконтролируема сеч, почти не е останала гора в планината да не говорим в равнината, по лошото е че ефекта все повече и все по-често ще се проявява!
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, обръснахме планините, вече няма толкова гори като преди и съответно няма кой да спира водата. Гората като помпа изсмуква голяма част от водата. Продължавайте да сечете и ще дойде ден след всеки дъжд и наводнение. Продължавайте да надничате в шкафчето, гардероба и канчето. Мафията точно това иска, да не гледате какво се върши...
3
2
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
гробарите са се наспали ;))
2
5
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Смешни сте с това шкафче и измислен компромат. Продължавайте да го споменавате - само помагате на Борисов. Всички измислени компромати, инсинуации и лъжи бетонираха Борисов и сега вие го цементирате за Борисов 4.Нищо не постигате с тези шкафчета. Това вашето е бумеранг.
1
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мижав сняг и дъжд и трагедия по реките, щото шкафчето спи и никой не почиства коритата, тоя филм го гледаме от години.